Износът на вино заема 75-80% от цялото производство на вино в България. Това заяви виненият експерт и един от учредителите на Българска Винена Академия Вили Гълъбова по време на пресконференцията по повод Втория Балкански винен конкурс и фестивал. Той ще проведе през май тази година.
По думите ѝ производството на вино в страната ни е било 100 млн. литра за миналата година.
Канада, Индия и Сингапур са страните, които проявяват най-голям интерес към виното от региона на Балканите, заяви от своя страна Галина Нифору, основател и директор на Балканския винен фестивал и конкурс.
Досега традиционно най-много българско вино се е изнасяло към Русия, Полша и Чехия. Сега обаче производителите са се насочили към САЩ, Япония и Хонконг. Тъй като директният внос в Китай е затруднен заради по-високите мита, Хонконг се разглежда като врата за навлизането на китайския пазар.
За да се оптимизира износът, "трябва да гледаме много на Изток и много на Запад, където хората са прагматични", заяви още Галина Нифору.
При съвместно излизане на международни пазари Балканите заемат пето място в света като производители и износители на вино след Франция, Италия, Испания и САЩ. България от
своя страна е най-силна в производството на червено вино, с което най-лесно страната ни би могла да пробие на други пазари.
Винените експерти са обединени около идеята, че трябва да се популяризира виното от региона на Балканите. Това е и целта на Балканския винен конкурс и фестивал, за който засега участие са
заявили 60 изби от региона, като се очаква да се присъединят още.