Кризата не е подминала хлебопроизводителния бранш. Негативните последици са били усетени малко по-късно в сравнение с другите сектори в хранително-вкусовата индустрия. Това каза на пресконференция днес Иво Бонев, председател на Съюза на хлебарите и сладкарите в града, цитиран от агенция "Фокус".
Цената за килограм качествен хляб трябва да бъде около 2 лева, смята председателят на съюза и прогнозира, че след след Нова година ще поскъпне рязко. Същото се очаква и за сладкарските изделия, предаде БТА. Основната причина за поскъпването е, че цените на суровините растат, обясни Бонев. Според него през тази година стойността на брашното се е повишила два пъти в сравнение с 2009 г., нагоре вървят и цените на маргарините, олиото, маята и захарта.
Големите вериги магазини принуждават производителите да намалят цените, което от друга страна води до спад в качеството на произведения хляб, заяви Бонев. По неговите думи над 50% от производителите във Варна работят все още на „тъмно", което ощетява изключително много редовните производители. Средно на ден във Варна се продават около 150 000 хляба.
По отношение на предстоящото започване на работата на Агенцията по безопасност на храните от 1 януари 2011 година, Бонев коментира, че се надява с тази структура нещата в бранша да се променят към добро и нерегламентираните производители да бъдат изведени на светло.
Припомняме ви, че вчера Министерството на земеделието и храните избра победителите в конкурса за лого и мото на новата агенция.