Днес Агенция "Франс прес" (АФП) посвещава свой материал на един от традиционните и много обичани български продукти - киселото мляко. В малкия град Трън се отбелязва празникът на киселото мляко - продукт, с който регионът е особено горд. В региона е роден откривателят на бактерията Lactobacillus Bulgaricus (LBB) - Стамен Григоров, която превръща обикновеното мляко в познатото ни кисело мляко, пише агенцията, цитирана от БГНЕС. Той е провел изследванията си още преди век в Женева, където е бил студент по медицина. Под микроскопа си видял два вида бактерии, които се оказали в основата на вкуса и качеството на продукта, допълва ТВ 7.
Българите смятат този продукт за културно наследство, като оспорват създаването му със съседна Турция. Рецептата за приготвянето е изключително лесна. Неоходими са 2-3 лъжици закваска на всеки литър прясно мляко. В домашни условия кисело мляко се прави все по-рядко, въпреки че според по-възрастните хора предимствата са много.
Освен промишлено, киселото мляко се произвежда и в манастирите и е част от националната кухня. Ежегодно в България се консумират 135 хиляди тона кисело мляко.
В някои семейства ферментът се предава от поколения, като служи за заквасване на следващата партида, обяснява Евгения Димитрова, пенсионирана учителка от Ломница (Пернишко). Производителите обясняват, че за крайния продукт има значение къде е пасло животното, което е дало млякото, както и какво е то. Овчето и биволското кисело мляко са по-гъсти от кравето и козето.
В Трънско е направен и музей на киселото мляко, който се намира в с. Студен извор. Официално е открит през 2007 година. Организиран е в двуетажна къща, в центъра на селото, близо до родната къща на д-р Стамен Григоров. На първия етаж е разположена битова стая, която представя традиционната вътрешна уредба на една типична българска къща, от средата на 19 век. На втория етаж са разположени библиотека и изложбена зала.
В библиотеката се съхраняват голям брой разнообразни информационни материали за българското кисело мляко. От първата научна публикация на д-р Стамен Григоров за киселото мляко, отпечатана на френски език през 1905 г., до последните проучвания върху противораковите свойства на Lactobacillus bulgaricus, извършени от проф. Акийоши Хосоно, в университета Шиншу, Япония, преди няколко години.
В Трън се провежда и празник на киселото мляко, който от няколко години насам се отбелязва на 16 юли.
В изложбената зала е представен макет, който подробно показва получаването на сурово мляко, промишленото производство на кисело мляко и реализацията на готовия продукт, в търговската мрежа, пише "Уикипедия". На стените са окачени информационни табла, които описват историята на киселото мляко; домашното подквасване и занаятчийското производство на кисело мляко; промишлените технологии за получаване на кисело мляко; хранителната, и биологичната стойност на българското кисело мляко.
Заради климатичните промени и замърсяването на околната среда млечно-киселата бактерия, вече не се открива в природата. Със сигурност обаче няма вероятност да останем без нея. Здравословните качества на киселото мляко се дължат на пробиотичния му ефект. То атакува токсините в тялото и ги неутрализира.
Руският академик Иля Мечников дори доказал в изследването си, че благодарение на бактерията в България столетниците са повече от всяко друго място на света.