Козунакът за Великден ще струва над 5 лв.

19.03.2012 | 08:44
по статията работи: Петър Чернев
Цената на хляба остава непроменена, макар че е икономически обосновано той да поскъпне поне с 5-6%, твърди експерт
Козунакът за Великден ще струва над 5 лв.
Снимка: Commons.wikimedia.org

Заради спекулативното поскъпване на яйцата козунакът за Великден ще струва 5,30 – 5,50 лева за разфасовка от 800 грама. Това прогнозира председателят на Съюза на хлебопроизводителите и сладкарите във Варна Иво Бонев в интервю за БНР.

Той обясни: "Повишението на цената на яйцата не е нещо ново за нас. Винаги преди Великден знаем за какво става дума. Но това шокиращо поведение, което наблюдаваме тази пролет – от 13 – 15 стотинки яйцето да отиде на 35 стотинки, очевидно говорим за спекула. Сладкарският бранш реагира бързо и вече на пазара на сладкарските изделия имаме нови цени, които са с около 10% над предните".

Според експерта цената на яйцата неминуемо ще се отрази на козуначената компания в зависимост от това дали се ползват пресни яйца, меланж или пък козуначен микс. Последната смеска била най-евтина, но и продуктът е най-некачествен. Ако производителят на козунаци използва яйца, то е нормално цената на крайния продукт на козунака също да е малко по-различна от миналата година.

Цената на хляба остава непроменена, макар че е икономически обосновано той да поскъпне поне с 5-6%, заради поскъпването на зърното и брашното, каза Иво Бонев. Той посочи причините за задържането на цените:

"На първо място това е изключително острата конкуренция между колегите производители. На второ място е огромният натиск от страна на търговските вериги. На трето място това е така или иначе неплатежоспособното търсене. Но има и друга причина, поради която цената на хляба да остане непроменена, и това е огромният сив сектор в нашия бранш. Вече над 50% от колегите, за голямо съжаление, работят на сиво или на черно".

Припомняме ви, че покрай високите цените на яйцата и горивата вече се заговори за поскъпване на някои Великденски продукти - козунакът, агнешкото, както и всекидневни хранителни продукти като хляба. От днешния брой на вестник "Стандарт" например разбираме, че агнешко по пазарите вече има, но цената му не пада под 10 лева за килограм. В столицата месото се продава срещу 12-16 лева. Проверка на "Стандарт" показа, че за килограм живо тегло фермерите искат между 4,50 и 6 лева. Докато стигне до магазина обаче, цената му скача два и половина пъти. "За по-малко от 5 лева килограма не мога да продавам живо агне, защото на мен ми струва повече храната му", категорични са фермерите в Благоевград и Добрич.

Междувременно търговците в страната отчитат увеличение на продажбите на кайма. Мляното месо се оказва една от най-търсените стоки в магазините, наравно с хляба, олиото и картофите. "Цената на 250 грама кайма е достъпна за всеки клиент в сравнение и с пилешкото и със свинското месо", твърдят търговците. И допълват, че рядко потребителите купуват повече от две пилешки бутчета. Иначе в специализираните магазини за месо основно се купува свинско, и то от най-евтиното, което се води за "готвене" и струва около 7 лева за килограм. Масово обаче хората вземат по една тарелка, която е разтеглена средно около 400 г и излиза приблизително около 3 лв.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 05.12   1492 г. – Христофор Колумб става първият европеец, който стъпва на остров Испаньола (днес Хаити и Доминиканска република). 1848 г. – Калифорнийска златна...