Над 150 000 тона грозде от новата реколта ще отиде за винопроизводство. Това показват данните на избите, заяви Емил Коралов, организатор на изложението DiVino.Taste 2018. В страната се отглеждат близо 600 хил. дка лозя, като 55 на сто от тях са червени, а 45 на сто са бели и към тях спадат десертните сортове. Винопроизводството е сред водещите сектори за България, с добре структуриран бизнес, най-вече в преработката, но и в реализацията. Имаме над 166 лицензирани изби, други 15 са в процес на подготовка, посочи Коралов. Той очаква постепенно и плавно надграждане във винения сектор. За преструктуриране на бранша през следващите 4 години са планирани 50 млн. лв. от Министерството на земеделието, храните и горите.
Изложението DiVino.Taste 2018 тази година ще се проведе от 23 до 25 ноември в зала 5 на Интер Експо Център София. За пореден път ще се превърне в най-голeмия дегустационен салон на България. DiVino.Taste е най-силният и многолюден форум на българското вино у нас, където среща си дават и най-малките, и най-големите в бранша, а също сомелиерите и търговците на вино, ресторантьорите и крайните клиенти –винолюбители и ценители.
Изложението през ноември 2018 отново ще събере над 70 български винопроизводители, така че посетителите ще имат на разположение избор от над 500 от най-добрите български вина за дегустация. Вината, които впечатляват, ще се продават в специално изградения за събитието магазин Casavino.
Предвидена е още силна програма от майсторски класове с дегустации на световни и български вина, интересни и полезни презентации, демонстрации от световни експерти и още редица изненади за професионалисти и ценители. Билетите за изложението вече са в продажба на Vintageclub.bg.