Остър недостиг на квалифициран персонал изпитва туристическият бизнес във Велико Търново в навечерието на новия сезон. В хотелите и ресторантите усилено търсят готвачи, бармани и в по-малка степен сервитьори. Търсят се специализирани готвачи, които са експерти в приготвянето на определен вид кухня, като интернационална или традиционна (българска национална или регионална). Голямо търсене има и на персонал, обучен да подготвя и обслужва блок маси и квалифициран да аранжира и поднася по атрактивен начин храни и напитки.
Според журналистическо проучване сред мениджърите на туристически обекти скоро ще има недостиг и на екскурзоводи, организатори на туроператорска дейност и аниматори. Има и дефицит на рецепционисти със специализирани компютърни умения и чужди езици, както и на камериерки.
Средно 600 лв. заплата вземат готвачите в големите ресторанти във Велико Търново и Арбанаси. Практика е заведенията да си крадат кадри с по-високи заплати в рамките на 100 - 200 лв. В по-малките заведения дават по 400 лв. месечно. През пролетта майсторите в кухнята напускат, за да изкарат повече пари на морето. Там те получават над 1000 лв.
Повечето сервитьори във града работят за 5% от оборота, а фирмите, които държат на постояннните кадри и по 6%. Тези служители също бягат към морските курорти, където им плащат по 600 лв., и още толкова от бакшиши.
Всички изпълнителски кадри в бранша са оборотни. С огромни усилия успяваме да ги задържим, оплака се управителят на грандхотел "Велико Търново" Пламен Караджов. Ние успяхме да решим проблема с текучеството с по-високо възнаграждение, сподели Станимир Цонев, управител на "Винпалас" в Арбанаси. В "Бюро по труда" - Велико Търново вчера нямаше обявени места в бранша. /в. "Янтра Днес"