В страната има дефицит на почти всякакво месо с изключение на пилешкото. Най-голям е дефицитът на телешкото месо. Дефицит има и при свинското. България изнася много пилешко месо. По статистика България може да заменя постепенно говедовъдство за мляко с говедовъдство за месо, обясни министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов днес, когато присъства на откриването на изложбата на "Безопасност на храните", предаде БГНЕС.
Българският потребител трябва консумира качествени храни. Той също така трябва да е достатъчно информиран, за да знае правата си и какво му се предлага. Обществото има нужда от повече информация във връзка с безопасността и качеството на храните, обясни още министър Найденов.
Той обясни още, че една от амбициите му като министър ще бъде да върне традиоционния вкус на българските продукти. За да стане това, според министъра трябва да бъде върнат българския държавен стандарт при избора на съответния продукт.
Сега може да се направи сирене без мляко и това ще продължава дотогава, докато потребителят не направи своя избор. Държавата обаче, не може да забрани да се произвежда нещо извън БДС. Българското кисело мляко да бъде кисело, а не сладко. Бихме могли да въведем стандарти, според които българското кисело мляко е само това, което се прави с жива закваска, а на останалите на капачката пише "млечен продукт", подчерта още министърът.
Ако зависи от мен Агенцията по безопасност за храните трябва да стартира веднага. Нуждаем се от финансов ресурс, който нямаме към момента, коментира още земеделският министър.