Хлябът във Варна вече се продава на цена от един лев. Това установи проверка на “ДНЕС+" в магазините за хранителни стоки. Увеличението на насъщния е с десет стотинки. До сега хлябът тип “Заводски" се
продаваше за 0,90 лева, а типовия за 0,80 лева.
Според представители на бранша, които отдавна прогнозираха поскъпването, то няма да е еднократно, тъй като се определя освен от покачването на цената на горивата, тока и от тези на пшеницата. “Цената
от лев е за предпочитане пред сбъдването на прогнозите на варненските производители, че хлябът ще достигне два лева”, коментират продавачи.
Поскъпване на насъщния хвърли в смут днес жителите на "житницата на България" – Добруджа. Цената на хляба, който се купува ежедневно, скочи с 10-20 ст. в магазинната мрежа на Добрич, предаде
БГНЕС.
Всички видове хляб, производство на “Добруджански хляб” АД, са с по-високи цени. Много от клиентите са възмутени, но стоката дойде с тази цена и ние също сме изненадани, коментираха продавачи в
хранителни магазини.
Най-масовите “Гергана” и “Добротица” на добричкия хлебозавод се предлагат за 1 – 1,05 лв., при цена до сега – 90 ст. От 75 ст. на 95 ст. се е повишила цената на “Нашенски”. “Карина” и “Хебър” са
поскъпнали с 14 ст. и вече се предлагат за 99 ст. С 10 ст. е повишена цената на малките хлебчета “Вита”, които от вчера се предлагат за 75 ст.
Поскъпването на насъщния в Добрич не е подминало и тостерния хляб. Произведеният в “Добруджански хляб” АД от 80 ст. вече е 99 ст. Хляб “Тостер” на варненската фирма “Хлебозавод Корн” също вече е с
цена 99 ст.
Вчера са поскъпнали и всички разновидности на хляб “Бонус”, производство на “Джи Ви Ел Слатина” ООД – София, твърдят продавачи. Те се предлагат за цена 1,10 лв. – 1,25 лв. Увеличението не е подминало
и хлебните изделия на добричката фирма “Савимекс”. Част от тях, стрували до сега 65 ст., вече са по 90 ст., коментираха продавачи.
Хлебозавод “Бал-клас” - Балчик също вчера предложи хлебните си продукти на нова, по-висока с 15 ст. цена. Насъщният от тази марка е вече 90 – 95 ст. С непроменена цена е единствено хлябът на
каварненската фирма “Гергана-Деница”.
Отдавна трябваше да има повишение на цените на хляба в Добрич. На фона на останалите райони в страната цената на хляба ни беше крайно ниска, коментира за Тодор Няголов – председател на Регионалния
съюз на хлебарите и сладкарите – Добрич.
В други области в България цената на хляба отдавна е над лев. Добричките заводи изкуствено поддържаха ниска цена заради голямата конкуренция в района, но явно вече не издържат финансово и промяната е
наложителна, поясни Няголов. Според него при настоящите цени на брашното, горивата и консумативи като мая, олио, сол /също поскъпнали преди време/ нормалната цена на 700 г хляб е 1,20 лв.
Поразени от новите цени на хляба, добричлии коментират възмутено, че живеят в “Златна Добруджа”, а хлябът им излиза златен. Не е за пренебрегване и фактът, че десетина фирми вдигнаха едновременно
цените на хлебните продукти.