Предлаганият Закон за научните степени и звания бил вреден

30.01.2009 | 16:56
по статията работи:
Според младите учени "Когито" предлаганите от министър Вълчев промени ще направят академичната кариера изключително неактивен
Предлаганият Закон за научните степени и звания бил вреден

На среща в тесен кръг преди дни, на която са присъствали някои ректори и зам. председателят на БАН, вицепремиерът и министър на образованието и науката Даниел Вълчев е представил 10 точки, които ще залегнат в новия Закон за научните степени и звания. Според тях всички учени и преподаватели, които не са с ранг на "нацинален професор", да бъдат назначавани на временни трудови договори – т.е доценти, асистенти, научни сътрудници и старши научни сътрудници ІІ ст. Предлага се "доцент" и "старши научен сътрудник ІІ ст." да бъдат присъждани на локален принцип, т.е тези звания да не се признават задължително взаимно от отделните учебни заведения.  В тази връзка от движението на младите учени "Когито" заявява:


"Тези две предложения сами по себе си ще направят научните изследвания, а може би и академичната кариера изключително неаатрактивни за младите хора у нас. Те биха нанесли на нашата наука удар, от който трудно ще се съвземе - губим знание, губим ноу-хау, губим квалификация, защото те няма на кого да бъдат предадени. Няма кой да се явява на конкурси за позиция, да преминава атестации и при това да работи за малко над 300 лева на месец, и то на временни договори. Тези предложения създават почва за корупция, а липсата на единни критерии на републиканско равнище за присъждането на научни звания, създава предпоставки за произвол. Това няма да остане незабелязано от международната научна общност и в най-лошия случай би довело до трудности в зачитането на дипломите на българските абсолвенти зад граница.

Доколкото ни е известно г-н Даниел Вълчев, търси парламентарна подкрепа за предложената от него Национална стратегия за развитие на научните изследвания (2008-2013).

Искаме да припомним, че този документ вече бе отхвърлен в Съвета на ректорите, беше отхвърлен от ръководството на БАН и беше върнат от правителството. Независимо, че последните промени на проекта бяха положително коментирани от ръководството на БАН, той все още не е одобрен и не е считан за задоволително еволюирал от нашите по-опитни колеги. Напротив, Общото събрание на БАН подготвя собствено предложение за научна стратегия на страната. Одобряването на Националната стратегия за развитие на научните изследвания (2008-2013) в сегашния й вид би било в разрез със становището на академичните среди. Това надали ще остане незабелязано и без съответната реакция.

Нашето мнение е, че предложенията на г-н Вълчев са в състояние да генерират огромен конфликт, а дори и разрушителен потенциал в академичната и научната ни общност. Наука се създава с десетилетия, но се разрушава бързо с лоши закони. Дори да бъде одобрен, този документ няма да бъде прилаган от г-н Вълчев, а от следващ министър, който не заслужава да носи отговорност за тези решения.

Тези решения се предлагат за приложение, набързо, на тъмно, с почти криминална скорост и без широко обсъждане в научната общност. Най-лошото е, че никакво нормализиране на взаимоотношенията в науката и висшето образование не предшества прилагането на стратегията и тези 10 точки! България е единствената европейска страна, която отделя само мизерни пари за научни изследвания, държавата предлага 58 000 свободни места за студенти (зле финансово подплатена държавна поръчка), от които 7000 остават незаети (2008 г.) и на всичкото отгоре увеличава тези места с 20% (2009г.), за да достигне броят на новородените бебета (ок. 70000 годишно). Тези недомислия на национално ниво, довеждат до огромни диспропорции във висшето образование, където финансирането е на калпак и качеството на обучение непрекъснато пада, а в науката взаимоотношенията са взривоопасни. Радикални реформи в такава атмосфера могат да бъдат замислени и проведени само от крайни авантюристи!

Ние настояваме нашата позиция да бъде взета под внимание, като за съжаление ще отбележим, че в случай, че тези авантюристични предложения бъдат взети под внимание от парламента, ще бъдем принудени да излезем на улицата и да протестираме".
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 28.09   48 пр.н.е. г. – Помпей Велики е убит по заповед на египетския цар Птолемей XII, след като акостира в Египет. 1066 г. – Уилям Завоевателя напада Англия: започва...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net