"Пикът на съкращенията и фалитите на фирми, които произвеждат хлебни изделия във Варна, ще бъде през зимата". Това прогнозира Иво Бонев, председател на Съюза на хлебопроизводителите и сладкарите в морския град. Кризата ще удари най-вече малките предприятия, посочи той.
Според шефа на варненските хлебари, заради огромната конкуренция в бранша, войната между производителите ще продължи поне още 6-7 месеца, като не е изключено някои от тях да прибегнат дори до криминални прояви. Бонев обяви, че около 50% от тях работят "на черно" като укриват ДДС, не спазват Закона за храните и това им позволява да продават на по-ниски цени.
Заводският хляб, който се предлага в магазините във Варна, не е здравословен, заявява още Иво Бонев, цитиран от Dariknews.bg. Той препоръча консумацията на т. нар. "деликатесен хляб", въпреки по-високата му цена.
"Хората трябва да ценят здравето си. Не си заслужава да консумират продукти със съмнително качество и произход, за да спестят 20-30 стотинки", коментира председателят на варненските хлебопроизводители.