До 2012 г. цените за килограм говеждо, пилешко и агнешко месо ще скочат. Това, прогнозира д-р Светла Чамова, изпълнителен директор на Асоциацията на месопреработвателите. По думите й България е
облагодетелствана след влизането си в Европейския съюз, заради отпадането на митата при внос на месо и запазване на цените през последната година и половина.Причината за увеличението в бъдеще, е че
цените се определят на дефицита на даден продукт на пазара.
Консумацията на говеждо месо ще спадне, заради засаждането на терените с билки за производството на биогорива, уточни Чамова. Тя допълни, че това ще доведе до поскъпване на говеждото, предаде
Днес+.
Ценови скок ще има и за пилешкото месо, като поскъпването ще е с един път и половина повече за килограм. През 2004г, 2005., и 2006г., консумацията на пилешко месо на глава на населението годишно е 23
кг. През 2012г. се очаква тя да достигне 24,6кг.
Поскъпването на агнешкото месо също ще се наложи заради дефицита му на пазара. През 2005г. България е внесла от Румъния 264 000 тона агнешко месо, през 2006г. – 363 000 тона, 2007г. – 517 000
тона. Причина за големия внос е недостига на животни в България. Въпреки това нашата страна изнася количества агнешко месо за Италия и Гърция. През тази година износът е бил по-рано от
очакваното, което ще доведе до по-голямо търсене в България и съответно до по-високи цени. За Великден и Гергьовден, когато потреблението е най-високо, поскъпването на агнешкото месо ще бъде с 2 % в
сравнение с предходната година.
Чамова коментира, че годишната консумация на този вид месо на глава на населението е 2,8 кг. През годините агнешкото се е търгувало за 3,83 лв. на килограм през 2005г., 4 лв. – 2006г. и 5,50 – 2007г.
Сега цената варира от 10,50 до 14 лева. В момента цените на този вид месо в европейските страни са от 12 до 13 лв. за килограм. Чамова коментира , че живеещите в тези държави отделят около 20 % от
заплатите си за храна, докато този процент в България е над 35.
Според Чомакова годишното производство на червено месо в България е 129 000 тона, а на птиче – 110 000 тона. По данни на Асоциацията на месопреработвателите, у нас се произвеждат около 100 000 тона
годишно колбаси.
Досега България е внасяла говеждо месо от Бразилия, но след влизането й в ЕС, това се явява като търговия с трета страна. Въпреки това европейското говеждо месо е по-скъпо от предлаганото от
Бразилия. Големите производители на говеждо са Бразилия, Китай, Индия и Русия.
Чамова заяви още, че България е на 14 место в Европа по консумация на свинско месо. Годишно на глава на населението са падат 31 кг.