Бихте ли отишли на гости с бутилка полско шардоне? Или пък с ризлинг от Мичиган? Или пък i английско пенливо вино? Днес това е твърде смел избор, но в близките години такива вина може да се приемат напълно спокойно, както днес бутилките от Франция, Италия или Калифорния, пише QZ.com.
Картата на винопроизводството в света се променя драматично. Очаква се произведените количества да намаляваm,epв следващите десетилетия заради климата, прогнозира Международната организация по лозата и виното в Париж. В същото време производството на вино във Великобритания е в разцвет, особено на пенливите.
Експертите са на различни мнения за това кои части на света ще загубят и кои ще спечелят, но са съгласни, че най-популярните винарски райони днес няма да са най-популярните утре. С покачването на средните температури най-подходящите земи за засаждане на лозя се отдалечават от екватора – все по на север в северното полукълбо и все по на юг в южното.
Първото задълбочено изследване по темата бе публикувано през 2013 г. в Сборника на Националната академия на науките на САЩ. То направи смелата прогноза, че виното, произведено в Бургундия и долината Напа в Калифорния, ще изчезне в близките 50 години.
Изследователите твърдяха, че нови региони ще се развият и ще произвеждат по-добро вино от настоящите първенци. В Англия, Полша и Австрия се очакват много по-подходящи условия, а в САЩ ще бъдат облагодетелствани щатите Монтана, Уайоминг и Мичиган.
Разбира се, това изследване бе критикувано заради пропуски в методологията. Въпреки че традиционните винарски райони са застрашени, картината е доста по-сложна, както показаха други изследвания. Покачването на температурите променя по различен начин времето на различните места по света. Някъде ще има суши, а другаде – наводнения. По-добре е да се изследват конкретни региони.
В началото на тази година бе публикувано друго изследване с данни, че испанското пенливо вино кава ще влоши вкуса си в резултат на по-високите температури. Северната част на Испания се очаква да става по-суха и по-гореща, а гроздето ще узрява по-рано и това ще повиши захарта във виното и ще понижи киселинността.
Друго изследване от 2016 г. стигна до извода, че климатичните промени облагодетелстват френските лозя от 80-те насам. По-ранното зреене е направило гроздето по-богато на танин – веществото, което дава цвета на червеното вино, и с една нотка по-горчиво и плътно. Но изследването предупреждава, че тези предимства не са завинаги и температурите продължават да се покачват.
Има и региони, където климатът не се променя драстично. Според изследване от 2015 г. някои региони биха могли да се адаптират чрез системи за напояване.
В най-лошия случай други региони са готови да поемат щафетата. Вероятно не знаете, че вино се произвежда в Индия, Китай и Русия.