Община Радомир е изготвила проект за изграждане на Музей на бозата. Градът има ясните претенции, че е столица на производството на емблематичната напитка.
Засега в местния музей се съхранява нещо много ценно – оригинална рецепта на радомирската боза, съобщава bTV. Проектът предвижда в самостоятелния музей на бозата да има експонат – оригинален дървен стан за производството ѝ.
От общината планират да организират и Ежегоден фестивал на бозата. По стара традиция, жителите на града посрещат гостите си с кана с боза. Напитката, любима на немалко хора, е с особено популярен статут в Радомир и присъства неизменно на трапезата на местните.
В града е издигнат единственият в света паметник на бозаджията.
Бозата има дълга история. Някогашните майстори са я правели от просено брашно, което след препичането си се е варяло в казан с вода три часа. След добавянето на квасец, сместа е престоявала осем часа, примесвала се е със захар и се е прецеждала. Към момента изходната суровина за бозата е пшеница.
Интересното е, че през 16 век тя е забранена от султан Селим II поради смесването на опиум с течността. Освен Радомир, друг ключов град у нас, смятащ се за център на производството на боза, е Любимец.