Хранителните стоки у нас продължават да поскъпват, въпреки заявките на служебното правителство, че ще укроти и контролира цените в търговската мрежа. След млечните продукти, рязък скок има и в цените на консервите. Поскъпването при тях е с 40%, съобщава "Нова телевизия". По данни на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци в момента в България се произвеждат около 150 000 тона консерви. Много са факторите, които определят крайната цена. Поскъпването в магазините вече е факт.
Най-голямо е увеличението при лютеницата и киселите краставички. При консервирания боб, киселото зеле и граха скокът е между 50 стотинки и лев. Дори за семействата, които предпочитат от години да си произвеждат консерви в домашни условия, това традиционно начинание вече излиза солено.
Междувременно стана известно, че храните на едро са поскъпнали с близо 6% от началото на годината. Само за миналата седмица средното увеличение на цените е с 2,85%. Най-голямото увеличение всъщност се е случило през последните две седмици - с 4,48%.