От вчера започна общественото допитване за проекта на стандарт БДС 15
''Българско бяло саламурено сирене''. Това съобщи Българският институт за стандартизация (БИС).
Окончателният текст на проекта е изпратен за разглеждане, обсъждане или предложения до всички заинтересовани - министерства, ведомства, висши училища,
научно-изследователски институти, лаборатории, браншови организации, асоциации, неправителствени организации на потребителите и др.
В Българския институт за стандартизация се очакват писмени становища и предложения по проекта най-късно до 31 декември 2009 г. на адрес: 1797 София, жк "Изгрев", ул. "Лъчезар
Станчев" № 13, Български институт за стандартизация, или по
електронна поща до д-р Здравко Цветков, Секретар на Технически комитет 32
"Селскостопански хранителни продукти" на адрес: Zdravko.Cvetkov@bds-bg.org .
След общественото допитване трябва да се постигне общо съгласие (консенсус) и да няма възражения по съществени въпроси от заинтересованите лица. Тази процедура цели да отчете становищата на всички страни и да сближи несъвпадащите гледни точки по окончателния текст на стандарта.
На 26 октомври 2009 г. започна общественото допитване за проекта на стандарт БДС 12 ''Българско кисело мляко''. Крайния срок за изпращане на писмени становища и предложения по проекта в БИС е 11 декември 2009 г. С текста на проектостандарта ''Българско кисело мляко'' може да се запознаете тук.
Българските стандарти влизат в сила след публикуването им в Официалния бюлетин на БИС.