1 килограм хляб „Добруджа” се търгува с 12 ст. по-евтино в първите два месеца на тази година в сравнение със същия период на миналата. Това обяви Мариана Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България, която беше избрана на днешното заседание за Председател и на Консултативния съвет по зърно.
На заседанието стана ясно още, че към момента има запаси от пшеница в размер на 1 252 488 тона, като се предполага, че количеството ще е достатъчно да задоволи както вътрешното потребление, така и нуждите от износ. Миналата година по същото време наличното количество е било около 1,1 млн. тона, информират от МЗХ.
Данните от проведения първи етап на обследване сочат, че оценката на моментното състояние на посевите е добра до много добра на 67,8% от площите с пшеница и 59,7% при ечемика. Отчетено е понижение на оценката на пшеницата с 16,5% спрямо 2011 г. - 84,3% и ечемика с 19,6% (за 2011 г. - 79,3%). Средно е състоянието на 25% от площите с пшеница (при 14,0% - 2011 г.) и на 29,5% на ечемика (19%). Процентът на площите в незадоволително състояние при пшеницата е 7,1% (1,6% през 2011 г.) и ечемик – 10,6% (1,7%). По-значими са пораженията при посевите от „рапица”.
Извършването на пролетните мероприятия се забави поради по-късното повишаване на температурите и наличието на преовлажняване на повърхностния почвен слой (от топенето на снега). Подхранени с азотен тор са 82,6% от обследваните площи при пшеницата, което е с 3,1% по-малко в сравнение с предходната година (85,7%) и при ечемика - 82,1% или понижение с 4,9% спрямо 2011 г. (87%).
Заместник-директорът на фонд „Земеделие” Васил Грудев представи приетите от УС на фонда държавни помощи за земеделските производители. По отношение на сектор „Зърно” той подчерта, че това е най-ниско рисковия сектор по отношение на финансирането от фонда, както и че в този сектор има регистрирани най-малко нарушения.
Консултативния съвет по зърно е създаден през 2000 г. на основата на Меморандум между браншови организации по веригата зърно-брашно-хляб. Председателят на съвета се избира на ротационен принцип сред представителите на браншовия сектор.