Хлябът има основополагащо място в българския фолклор и цената му е една от най-деликатните теми за обществото. От Евростат изнесоха любопитни данни, които би следвало да се харесат на родния потребител, тъй като те ни поставят в положителната графа сред страните от Европейския съюз (ЕС).
Оказва се, че през 2019 г. у нас цената на зърното и хляба е била с 35% под средната за Съюза. Наблюдава се известно доближаване до средните стойности, спрямо година по-рано, но поскъпването е пренебрежимо (38% през 2018 г.).
Цената на местото пък е на 34% под средната за ЕС. Лошата новина тук е, че през 2018 г. цената е била на 64% под средната. Това се дължи до голяма степен на чумата по свинете, която вилня именно преди две години по нашите ширини.
България е на второ място по евтин хляб в Европейския съюз, отстъпвайки само на Румъния. Отново румънският пазар предлага по-добри цени за месото, но там някъде е и Полша.
Най-скъпите месни продукти се предлагат в Австрия, където цената е с 45% над средното за ЕС.