Хранителните стоки поевтиняват

27.04.2014 | 10:00
по статията работи: Момчил Лалев
През април се запазва тенденцията за спад в цената на захарта, пилешкото месо и каймата
Хранителните стоки поевтиняват

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро, остава стабилен през април и след Великден пада до 1,431 пункта. Това е най-ниското ниво на ИТЦ от началото на годината.

През тази година не се наблюдаваше характерното покачване на индекса в седмицата преди Великденските празници. В сравнение с април 2013 г. ИТЦ пада с 6%, съобщават от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

През април се запазва тенденцията за поевтиняване на захарта, като за месец цената й пада с 3,4% до 1,41 лева за килограм. Експертите на ДКСБТ отчитат стабилизиране на цената на фасула, който поскъпва само със 0,7% до 4,62 лева за килограм. Промяната на цените на млечните произведения на месечна база са в диапазона плюс минус един процент.

През април оризът и брашното поскъпват с 2-3%, а олиото - с 0,5%. Цената на яйцата около празниците остава стабилна, като се качва с една стотинка до 0,19 лева за брой. Цената на свинското месо се качва с 5,3%, информират от iNews.

Цените на месните произведения и пилешкото месо се променят в интервал от около два процента. На годишна база кравето масло поскъпва с 6,4%, кравето сирене - с 5,6%, а кашкавалът - с 1,8%. Спрямо година по-рано трайният салам поевтинява с 7,5%, пилешкото месо - с 4,5%, малотрайните колбаси, кренвиршите и каймата - с около 2%.

На годишна база цената на зрелия фасул скача с 40%. Спрямо април 2013 г. цената на захарта и на олиото падат с 25%, а на брашното - с 13%. Цената на ориза се качва на годишна база с 8%, а яйцата се търгуват без промяна. През април българските оранжерийни крастави са поевтинели на месечна база с около 23%, а вносните краставици - с около 30%.

Цената на картофите пада този месец с 2,7%, а зелените салати поевтиняват с около 28%. Спрямо март доматите и зелето поскъпват с 8-10%, а ябълките и лимоните поевтиняват с около три процента. На годишна база цените на повечето плодове и зеленчуци остават под нивата от април 2013 г.

Поскъпване на годишна база е отчетено само при българските оранжерийни краставици - с 6%. Поевтиняване с около 7-10% се наблюдава при доматите, картофите, морковите и ябълките. Спадът на годишна база при зелето и зелените салати е 25-40%. Около нивата от предходната година се задържат цените на лимоните и вносните краставици, сочат още данните на ДКСБТ.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 25.03   708 г. – Константин е избран за папа. 717 г. – Лъв III е коронясан за византийски император. 1306 г. – Робърт Брус става крал на Шотландия. 1655 г....