Зеленчуците, захарта и брашното са поскъпнали най-много за периода декември 2010 - март 2011 година. Това сочат данните на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ. Институтът е направил на 1 и 2 март експресно изследване на 20 стоки.
При краставиците поскъпването е 44,3 на сто /3,29лв. е средно цената за килограм за 1-2 март срещу 2,28 лв. за декември/, при картофите - 43.5 на сто /1,26 лв. за килограм, срещу 0.88 лв. през декември/, при доматите 20 на сто /2,83 лв. за килограм през март, 2.35 лв. през декември/. Захарта е поскъпнала с 33,6 %а и е достигнала 2,11 лв. за килограм.
Поскъпването при брашното е 24,9 %а, като достига 1,16 лв. за килограм през март, при 0,93 лв. през декември. Олиото е поскъпнало с 18, 4 на сто и достига средна цена 3,33 лв. за литър.
Поевтиняло е единствено пилешкото - 4,31 лв. през март за килограм - при 4,49 лв. през декември. Голямо е и поскъпването при млякото и млечните продукти. Кравето сирене е поскъпнало с 15% и достига 7,23 лв. в началото на март за килограм.
Кашкавалът е поскъпнал с 21,1 % и достига 12,59 лв. При бензина поскъпването е 9,7 %.
Такова драстично поскъпване не е имало през последните две години, коментира за БТА директорът на института Любен Томев.