През последната седмица няма особено изменение на средните цени на захарта, брашното, яйцата, олиото, агнешкото и пилешкото месо. Впечатление обаче правят някои промени в цените на отделните области - например в големите търговски вериги (ГТВ) в Кюстендил и Благоевград има поскъпване на олиото от 35 стотинки, а в малките магазини повишението на цените е от цели 50 стотинки. В големите търговски вериги на Варна има поевтиняване на същия продукт от 15 стотинки, коментира iNews.bg.
При агнешкото месо се наблюдава поевтиняване от 1,40 лева на едро във Велико Търново. Продължава да прави впечатление разликата в цената на едро и дребно на замразеното пилешко в Шумен - 1 лев по-скъпо е то на едро. Сравнително голямо поевтиняване на прясното пилешко пък има във Варна - 20 стотинки.
Цените на едро и дребно при яйцата остават без никаква промяна спрямо предходната седмица. На едро средната цена на яйцата размер M е 17 стотинки. Най-евтино на едро са се продавали яйцата в Плевен, Велико Търново, Добрич, Кърджали, Пловдив и Хасково - по 16 стотинки, а най-скъпо - в Благоевград и Монтана - по 19 стотинки. Най-голямо поскъпване има във Варна - 2 стотинки, а най-голямо поевтиняване - в Ловеч и Велико Търново (1 стотинка).
При ГТВ средната цена на дребно е била 22 стотинки за яйца размер M. Най-евтино се е продавал този тип яйца в Шумен - 16 стотинки, а най-скъпо - в Разград (28 стотинки). Поскъпване от 1 стотинка има във Варна и София, а в другите области няма промяна в цената.
В ДТО средната цена на яйцата размер M е била 21 стотинки. Най-ниската цена е била 17 стотинки - в Шумен, а най-високата е била в Бургас - 28 стотинки. Поскъпване от 1 стотинка има единствено в София и Варна, а поевтиняване от 1 стотинка се наблюдава в Кюстендил и Благоевград.
Средните цени на бялата захар у нас записват лек растеж - от 1 стотинка. На едро средната цена на захарта е била 2,26 лева за килограм.
Най-скъпо на едро се е търгувала захарта във Велико Търново (2,41 лева), а най-евтино - в Ямбол (2,09 лева). Най-голямо поскъпване има в Бургас и Хасково - 3 стотинки, а най-голямото поевтиняване се отчита в Ямбол - 2 стотинки. При търговията на дребно в големите търговски вериги (ГТВ) средната цена на захарта е 2,39 лева за килограм.
Най-висока е била цената във Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен - 2,55 лева, а най-ниска - в Добрич (2,23 лева). Най-голямо поскъпване през последните седем дни има в София - 7 стотинки, а най-голямо поевтиняване - във Видин и Шумен - 6 стотинки.
В другите търговски обекти като малките квартални магазинчета средната цена е била 2,44 лева. В тази категория най-евтино се е продавала захарта в Благоевград и Кюстендил - 2,30 лева, а най-скъпо - в Шумен (2,65 лева). Най-голямо поскъпване е отчетено в Ямбол и Сливен - по 4 стотинки, а поевтиняване няма в нито една област на България.
При олиото значителни промени в цената не се наблюдават, като през изминалата седмица има леко повишение на цените на дребно. На едро средната цена на олиото е 2,64 лева за литър. На най-ниска цена на едро се е търгувало олиото във Велико Търново - 2,46 лева, а на най-висока - в Русе (2,88 лева). Най-голямото поскъпване е от 2 стотинки - в Благоевград, Варна, Кърджали, Разград и Ямбол, а най-голямо поевтиняване е отчетено във Велико Търново - 5 стотинки.
При ГТВ средната цена на дребно е в размер на 2,97 лева за литър - с 1% повече от миналата седмица. Ценовият диапазон варира в границите на 2,52 лева (Добрич) до 3,42 лева (София). Най-голямо поскъпване е отбелязано в Благоевград и Кюстендил - цели 35 стотинки. Единствено във Варна пък има поевтиняване, но и то не е малко - 15 стотинки.
При другите търговски обекти (ДТО) средната цена на литър олио е била 3,08 лева - също 1% поскъпване спрямо предната седмица. Ценовият диапазон е бил в рамките на 2,83 лева (Велико Търново и Ловеч) до 3,47 лева (Кюстендил и Благоевград). Поскъпването е най-значимо в Кюстендил и Благоевград - 50 стотинки, а най-голямо поевтиняване има в София - 6 стотинки.
И при брашното през последните седем дни (05.10-12.10.11) има леко поскъпване от една стотинка на едро. Средната цена на едро е 90 стотинки на килограм, като най-евтино брашно са купували клиентите от борсата във Враца - 66 стотинки, а най-скъпото брашно се е продавало в Силистра - 1,01 лева.
Най-голямо поскъпване е отчетено в Бургас - 3 стотинки, а най-голямо поевтиняване има в Хасково - 4 стотинки. При ГТВ средната цена на дребно е 1,06 лева за килограм. Ръстът тук е от 1 стотинка. Най-евтино се е търгувало брашното в големите търговски вериги в Добрич - 92 стотинки, а най-скъпо - в Благоевград и Кюстендил - 1,17 лева. В Шумен е отчетено най-голямо поскъпване - 5 стотинки, а поевтиняване има единствено във Видин - от 1 стотинка. Интересното е, че само в три области има промяна на цената спрямо миналата седмица. В ДТО средната цена на дребно е била 1,14 лева. Най-евтиното брашно се е продавало във Варна - 98 стотинки, а най-скъпото - в Благоевград, Габрово, Кюстендил и Перник - 1,25 лева. Най-голямо поевтиняване има във Враца - 5 стотинки, а поскъпване не е отчетено в малките магазини на нито една област.
При агнешкото месо се наблюдава поскъпване от 15 стотинки на едро. Средната цена на едро е 12,25 лева за килограм. Най-висока е била цената във Варна - 13,90 лева, а най-ниска е била в Сливен и Ямбол - 11 лева. Намаление на цените на едро е отчетено в две области, по-значително във Велико Търново - с 1,40 лева, а по-слабо изразено в Добрич - с 50 стотинки. Само във Варненска област цената на едро на цялото агне бележи незначително повишение с 10 стотинки.
При ГТВ средната цена на дребно е била 13,41 лева на килограм. Най-високата цена е регистрирана в Бургас - 13,89 лева, а най-ниската - 13,25 лева (Велико Търново, Габрово, Ловеч, Плевен).
Най-голямо поевтиняване има във Велико Търново - 1,40 лева, а най-голямо поскъпване - във Варна - 10 стотинки.
В ДТО средната цена на дребно е била 13,10 лева на килограм. Най-евтино агнешкото се е търгувало в Кърджали (12,25 лева), а най-скъпо - в Пловдив (14,64 лева). Изменение на цените от предната
седмица по области няма.
През изминалата седмица има поевтиняване от 1 стотинка средно на цената на едро на замразеното пилешко месо. Средната цена на едро е 3,83 лева на килограм. Най-скъпо на едро се е търгувало замразеното пилешко в Шумен - 4,50 лева, а най-евтино е вървяло в Монтана (3 лева). Най-голямо поскъпване има Сливен - 6 стотинки, а най-голямо поевтиняване - в Хасково (4 стотинки).
На дребно в големите търговски вериги средната цена на замразеното пиле е била 4,30 лева за килограм. Ценовият диапазон е 3,50 лева (Шумен) до 4,55 лева (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен). В София е най-голямото поевтиняване - 10 стотинки, а в най-голямото поскъпване е в Добрич - 15 стотинки.
В ДТО средната цена на замразеното пиле е била 4,32 лева. Най-високата цена е отчетена в Ловеч - 4,90 лева, а в Търговище е най-ниската - 3,98 лева. Най-голямо поскъпване има в София - 19 стотинки,
а поевтиняване няма в нито една област.
Пиле - прясно, охладено
Средната цена на едро на охладеното и прясното пилешко месо е 4,37 лева. Ценовият диапазон е 3,80 лева (Търговище) до 4,65 лева (Габрово и Плевен). Най-голямо поскъпване има в София - 15 стотинки, а най-голямо поевтиняване в Шумен - 8 стотинки.
В ГТВ средната цена на дребно е 4,95 лева. Най-евтино се е търгувало прясното пилешко в Шумен (4,45 лева), а най-скъпо - в Бургас (5,49 лева). Най-голямо поевтиняване има във Варна - 20 стотинки, а най-голямо поскъпване - в Шумен (15 стотинки).
При ДТО средната цена е била 5,09 лева на килограм. Най-висока цена е отчетена в Ловеч (5,45 лева), а най-ниска - в Сливен (4,78 лева). Най-голямо поскъпване има в София - 2 стотинки, а най-голямо поевтиняване - в Кюстендил и Благоевград (10 стотинки).