ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 88 ОТ 2 МАЙ 2012 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА ОПАЗВАНЕ НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ЗЕМИ, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 240 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 1996 Г. (ДВ, БР. 84 ОТ 1996 Г.)

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 88 ОТ 2 МАЙ 2012 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА ОПАЗВАНЕ НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ЗЕМИ, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 240 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 1996 Г. (ДВ, БР. 84 ОТ 1996 Г.)

Обн. ДВ. бр. от 8 Май 2012г.
МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ
ПОСТАНОВИ:
§ 1. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 2 накрая се поставя запетая и се добавя "с изключение на случаите, посочени в чл. 2, ал. 4 ЗОЗЗ, когато земите са включени в обхвата на подробния устройствен план или виза за проектиране. В площта, определена с ПУП за оранжерии, се включват и всички сгради и съоръжения, необходими за тяхното функциониране".
2. В ал. 3 след думите "селищните образувания" се добавя "както и при създаване на нови селищни образувания", а думите "комисията по чл. 17, ал. 1 ЗОЗЗ за промяна на предназначението им" се заменят с "Комисията за земеделските земи".
3. Алинея 8 се отменя.
4. В ал. 10 думите "Наредба № 2 за застрояване в земеделските земи (ДВ, бр. 48 от 1998 г.)" се заменят с "Наредбата за застрояване в земеделските земи".
5. В ал. 11 думите "горския фонд се извършва със заповед на министъра на земеделието и храните въз основа на решение на Комисията за земеделските земи за промяна на тяхното предназначение" се заменят с "горските територии се извършва по реда на Закона за горите".
§ 2. В думите "Националната служба за растителна защита, карантина и агрохимия" се заменят с "Българската агенция по безопасност на храните".
§ 3. В се правят следните изменения:
1. Алинея 2 се изменя така:
"(2) Задължителните ограничения при ползване на земеделските земи по ал. 1 се налагат по предложение на областните дирекции "Земеделие" или структурните звена към Министерството на земеделието и храните, както и по предложение на съответните структурни звена на Министерството на здравеопазването, Министерството на околната среда и водите и кмета на съответната община, а за територии, защитени по Закона за културното наследство - от Министерството на културата."
2. В ал. 3 думите "Закона за административното производство" се заменят с "Административнопроцесуалния кодекс (АПК)".
§ 4. В се правят следните изменения:
1. Алинея 2 се изменя така:
"(2) Причинителят на замърсяването или увреждането на земеделските земи се установява въз основа на информацията по чл. 5 след проверка на място. На нарушителя се съставя акт по реда на глава девета от ЗОЗЗ."
2. Алинея 3 се отменя.
§ 5. В думите "Националния фонд "Опазване на околната среда" по чл. 3, ал. 6 ЗООС" се заменят с "Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда".
§ 6. В думите "Националния фонд "Опазване на околната среда" се заменят с "Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда".
§ 7. В думите "Комисията за земеделските земи" се заменят със "специализираното звено в Министерството на земеделието и храните по чл. 39, ал. 4 от Закона за опазване на земеделските земи".
§ 8. В думите "и специализираното звено в Министерството на земеделието и храните по чл. 39, ал. 4 от Закона за опазване на земеделските земи" се заличават.
§ 9. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 2 след думата "одобрява" се добавят "или отказва да одобри".
2. Алинея 3 се отменя.
§ 10. В се отменят.
§ 11. В се правят следните изменения:
1. В ал. 2, т. 1 числото "100" се заменя с "300".
2. В ал. 2, т. 2 думите "100 дка" се заменят с "300 дка и/или когато рекултивацията е извършена със средства от бюджета на Министерството на земеделието и храните".
§ 12. В се правят следните изменения:
1. В ал. 5 думите "или за сметка на държавната такса по чл. 30 ЗОЗЗ" се заличават.
2. В ал. 6, изречение второ думата "утвърждава" се заменя с "одобрява".
§ 13. В глава пета наименованието на се изменя така:
"Определяне и утвърждаване на площадки за строителство, трасета за линейни обекти и терени за включване в границите на населените места и селищните образувания".
§ 14. В се правят следните изменения:
1. В ал. 2 т. 6 се отменя.
2. В ал. 3, т. 1 думите "горския фонд" се заменят с "горските територии".
3. В ал. 3, т. 2 думите "селскостопанския фонд" се заменят със "селскостопанската територия".
§ 15. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 1:
а) в основния текст накрая се добавя "и";
б) точка 1 се изменя така:
"1. наименованието на обекта/обектите, данни за предвижданата дейност, вид и степен на възможно отрицателно въздействие върху околната среда и човешкото здраве за ПУП и обекти, за които не се изисква извършване на екологична оценка или оценка на въздействието върху околната среда по реда на глава шеста от Закона за опазване на околната среда;"
в) в т. 2 накрая се поставя запетая и се добавя "селищни образувания и обекти, подлежащи на здравна защита по смисъла на § 1, т. 3 от допълнителните разпоредби на Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на въздействието върху околната среда (ДВ, бр. 25 от 2003 г.)";
г) в т. 6 накрая се поставя запетая и се добавя "и дължината на трасето, преминаващо през земеделските земи";
д) в т. 8 думите "горския фонд" се заменят с "горската територия".
2. В ал. 2 накрая се поставя запетая и се добавя "като се прилагат сравнителни таблици".
§ 16. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 1:
а) в т. 1 съюзът "или" се заменя с "и/или";
б) в т. 2:
аа) думите "съответно от службите по кадастър" се заменят с "или извадка от кадастралната карта с отразени граници на предложената площадка или трасе, заверена от съответната служба по геодезия, картография и кадастър" и се създава изречение второ: "извадката се заверява от СГКК относно актуалност на данните от кадастралната карта;"
бб) буква "а" се изменя така:
"а) за площадки - в подходящ мащаб, с координати на чупките;"
в) в т. 3 думите "горския фонд" се заменят с "горската територия" и думите "съответното държавно лесничейство" се заменят със "съответната регионална дирекция по горите";
г) в т. 4 се създава изречение второ: "за линейните обекти на техническата инфраструктура се издава едно удостоверение за всички засегнати имоти, разположени на територията на едно землище;"
д) в т. 5 накрая се поставя запетая и се добавя "от областната дирекция "Земеделие" в 7-дневен срок";
е) точки 6 и 7 се изменят така:
"6. становища или влезли в сила решения, издадени по реда на глава шеста от Закона за опазване на околната среда и по чл. 31 от Закона за биологичното разнообразие;
7. проект на подробен устройствен план, обяснителна записка и разрешение, издадено по реда на чл. 124 ЗУТ."
2. В ал. 2 думите "за право на строеж" се заменят с "предварителен договор за учредяване право на строеж".
3. Създават се ал. 6 - 8:
"(6) За линейните обекти на техническата инфраструктура - предварителен проект по чл. 126, ал. 6, т. 1 от Закона за устройство на територията, придружен с регистър на засегнатите имоти, заверен от общинската служба по земеделие, съответно от службите по кадастър, и баланси по видове категория, видове собственост и вид територия. За трасета, преминаващи през територията на повече от една община, се допуска проектите да бъдат изработени и в по-дребен мащаб от посочения в т. 2, буква "б".
(7) Здравно заключение, издадено по реда на чл. 18 от Наредба № 36 от 2009 г. за условията и реда за упражняване на държавен здравен контрол (ДВ, бр. 63 от 2009 г.).
(8) В случаите на чл. 20а ЗОЗЗ се комплектува преписка, съдържаща следните документи:
1. искане от кмета на съответната община, изготвено въз основа на искане от собственика/собствениците на поземлените имоти;
2. документи за собственост на имотите и актуални скици към тях;
3. извадка-копие от одобрен регулационен план и акта за одобряването му с нанесено предложение за изменение на регулационната граница, а за територии, защитени по Закона за културното наследство - съгласувателно становище от Министерството на културата;
4. удостоверение, издадено от общинската служба по земеделие, за категорията на земеделските земи."
§ 17. В се правят следните изменения:
1. Алинеи 2 и 3 се изменят така:
"(2) В предложението за обекти за държавни и общински нужди се посочват: размерът и местонахождението на възможните площадки, от които най-малко една да бъде върху слабопродуктивна или непригодна за земеделско ползване земя от седма до десета категория или некатегоризируеми. Посочват се също собствеността и културният вид на земята.
(3) Към предложението за експлоатация на регистрирани находища на подземни богатства се прилага извлечение от протокол на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма за утвърдените запаси на конкретния обект и от доклада за хидрогеоложките проучвания - при наличието на такъв."
2. Алинея 4 се отменя.
§ 18. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 1 след думите "урбанизираните територии" се добавя "или създаването на нови селищни образувания".
2. Алинея 2 се изменя така:
"(2) Когато се засяга поливна площ или земя от първа до четвърта категория с площ над 500 дка, с изключение на случаите по чл. 23, ал. 2 ЗОЗЗ, Комисията за земеделските земи обсъжда предложението и предлага проект на решение, който се внася в Министерския съвет от министъра на земеделието и храните. С решението на Министерския съвет се разрешава проектирането и изграждането на обекта съгласно чл. 23 ЗОЗЗ."
§ 19. В думите "председателя на Постоянната комисия за защита на населението при бедствия и аварии към Министерския съвет" се заменят със "засегнатите лица, придружено със заповед за обявяване на бедствено положение, издадена по реда на Закона за защита при бедствия".
§ 20. В се изменя така:
"7. становища или влезли в сила решения, издадени по реда на глава шеста от Закона за опазване на околната среда, по чл. 31 от Закона за биологичното разнообразие и по реда на глава пета от Закона за културното наследство."
§ 21. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В основния текст след думите "мотивирано предложение" се поставя запетая и се добавя "придружено с документите по чл. 30".
2. В т. 1 след думите "в 2 екземпляра" се поставя запетая и се добавя "заповедта на кмета или решението на общинския съвет за одобряването му и констативен акт, удостоверяващ влизането им в сила".
3. В т. 3 след думите "в 2 екземпляра" се поставя запетая и се добавя "заповедта на кмета или решението на общинския съвет за одобряването му и констативен акт, удостоверяващ влизането им в сила".
4. Създава се т. 4:
"4. решение на комисията по чл. 17, ал. 1 ЗОЗЗ за утвърдена площадка или трасе."
§ 22. В числото "14" се заменя с "30", а след думите "се произнася с решение" се добавя "за промяна на предназначението на земеделската земя".
§ 23. Създава се :
"Чл. 41а. Комисията по чл. 17, ал. 1 ЗОЗЗ отлага разглеждането на предложението за промяна на предназначението на земеделската земя, когато при обсъждането за даден обект възникнат въпроси за доизясняване."
§ 24. В се правят следните изменения и допълнения:
1. Алинея 1 се изменя така:
"(1) В 7-дневен срок от влизането в сила на решението за промяна на предназначението на земеделски земи за неземеделски нужди съответната комисия изпраща препис от него на общинската администрация и на службата по геодезия, картография и кадастър по местонахождението на имота за нанасяне в кадастъра. Когато с решението за промяна на предназначението на част от поземления имот се образуват нови имоти съгласно чл. 26, ал. 3 от Закона за кадастъра и имотния регистър, службата по геодезия, картография и кадастър дава идентификатор на новообразуваните поземлени имоти."
2. В ал. 2 след думата "данни" се поставя запетая и се добавя "предоставени", а думите "служба по кадастъра" се заменят със "служба по геодезия, картография и кадастър".
§ 25. В думите "върху собствена земя" се заличават.
§ 26. В се създават ал. 5 и 6:
"(5) Земеделските земи се считат с променено предназначение от момента на влизане в сила на ПУП, предвиждащ изграждане на национален обект или на общински обект от първостепенно значение, които стават публична държавна или публична общинска собственост. В тези случаи решение за промяна на предназначението се постановява служебно от Комисията за земеделските земи.
(6) За обектите по ал. 5 се комплектува преписка по реда на чл. 40, ал. 2, придружена с решения, определящи значението на обектите. В тези случаи не се дължат такси по чл. 30 ЗОЗЗ."
§ 27. В думата "една" се заменя с "три".
§ 28. В се правят следните изменения:
1. Алинеи 4 и 5 се изменят така:
"(4) Влязлото в сила решение на комисията по чл. 17, ал. 1, т. 2 ЗОЗЗ се изпраща в 7-дневен срок на областния управител по местонахождение на държавния имот за провеждане на процедура за предоставяне на имота на общината по реда на чл. 21, ал. 6 от Закона за общинската собственост.
(5) Решението за промяна на предназначението по ал. 4 губи правно действие в случаите по чл. 24, ал. 5, т. 2 и 3 ЗОЗЗ."
2. В ал. 6 думите "Въз основа на решението по ал. 5" се заменят с "В случаите по ал. 5".
§ 29. В след думата "обект" запетаята се заличава, а думата "представляващ" се заменя със "за".
§ 30. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 4 накрая се поставя запетая и се добавя "както и за незаети със сгради и съоръжения площи, но негодни за земеделско ползване и неподлежащи на възстановяване, разположени в границите на бившите им стопански дворове".
2. Създава се нова ал. 5:
"(5) Разпоредбите на този раздел се прилагат по отношение на застроени и прилежащи терени към сгради и съоръжения с установено държавно участие."
3. Досегашната ал. 5 става ал. 6.
§ 31. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 1:
а) в т. 1 след думите "сгради и съоръжения" се поставя тире и се добавя "в случаите по чл. 53, ал. 2";
б) точка 2 се изменя така:
"2. документ за собственост на земята, когато собственикът на сградите е собственик на земята, съответно акт за държавна собственост и актуална скица на имота;"
в) в т. 3 след думите "изискванията на ЗУТ" се поставя запетая и се добавя "заповедта на кмета или решението на общинския съвет за одобряването му и констативен акт, удостоверяващ влизането им в сила";
г) точки 8 и 9 се изменят така:
"8. доказателства за година на построяване на сградата, по реда на § 184, ал. 8 ЗУТ;
9. копие от наказателно постановление, издадено по реда на глава девета от ЗОЗЗ, и бордеро за платена глоба/санкция."
2. Алинея 3 се изменя така:
"(3) В случаите по чл. 50, ал. 6 собственикът на изградените сгради и съоръжения изготвя искане до министъра на земеделието и храните, към което се прилагат документите и становищата, посочени в ал. 1, т. 1, 3, 6 - 8, акт за държавна собственост, актуална скица на имота, както и оценките по чл. 53."
§ 32. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 2 думите "по оценка, приета от МЗХ" се заменят с "въз основа на заповед на министъра на земеделието и храните или на упълномощено от него длъжностно лице и с писмен договор, който се вписва в службата по вписванията".
2. В ал. 4 след думата "Застроената" се добавя "и прилежаща", а запетаята и думите "чието предназначение се променя" се заличават.
3. Алинея 6 се изменя така:
"(6) Заменената земеделска земя се включва в държавния поземлен фонд или стойността на земята се заплаща в бюджета на Министерството на земеделието и храните в двумесечен срок от съобщаване на заповедта по ал. 2 на заинтересованите лица по реда на АПК."
§ 33. В , изречение второ думите "на какъв етап е възстановяването на собствеността върху земята в землището и" се заличават.
§ 34. В се отменя.
§ 35. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 1 съюзът "и" се заменя с "е".
2. В ал. 3 накрая се добавя "след придобиване на собственост върху нея или право на строеж".
§ 36. В след думите "инвеститорът на обекта" се поставя запетая и се добавя "представляващ публична общинска или държавна собственост" и се поставя запетая.
§ 37. В цифрата "5" се заменя с "10".
§ 38. В се правят следните изменения:
1. Алинея 1 се изменя така:
"(1) В случаите по чл. 56 временното ползване на земеделската земя се разрешава с решение на комисията по чл. 17, ал. 1, т. 2 ЗОЗЗ."
2. Създава се нова ал. 2:
"(2) В случаите по чл. 59а временното ползване на земеделската земя се разрешава с решение на комисията по чл. 17, ал. 1, т. 1 ЗОЗЗ."
3. Досегашната ал. 2 става ал. 3 и в нея т. 5 се изменя така:
"5. проект на подробен устройствен план или ситуационна скица за разполагане на временния обект."
4. Създава се ал. 4:
"(4) При удължаване на срока до 10 години се представят актуализирани документи по ал. 3, т. 1 - 4."
§ 39. се изменя така:
"Чл. 60. (1) При промяна на предназначението на земеделски земи се заплаща държавна такса съгласно чл. 30, ал. 1 ЗОЗЗ или местна такса, определена от общинския съвет, съгласно чл. 30, ал. 2 ЗОЗЗ.
(2) В случаите по чл. 29, ал. 3 и 4 ЗОЗЗ след постановяване на решение от комисията по чл. 17 ЗОЗЗ за промяна на предназначението на земеделската земя заявителят се уведомява писмено по реда на АПК.
(3) В случаите по ал. 2 решението се връчва след представяне на копие от заявление до съответната общинска администрация за определяне размера на дължимата местна такса, документ от съответната общинска администрация, указващ размера на дължимата местна такса, и посочена банкова сметка, по която таксата следва да бъде преведена, и платежно нареждане за извършено плащане.
(4) Тримесечният срок за дължимата такса тече от датата на уведомяването на лицето за постановеното решение.
(5) Не се заплаща такса за промяна на предназначението на земята в случаите, определени в чл. 24, ал. 7 и чл. 30, ал. 3 и 4 ЗОЗЗ.
(6) Такси за разглеждане на всички предложения от комисиите по чл. 17, ал. 1 ЗОЗЗ се внасят по бюджета на МЗХ.
(7) Такси се заплащат и за издадени документи, извършени проучвания, експертизи и услуги при промяна на предназначението на земеделските земи съгласно Тарифата за таксите, които се заплащат при промяна на предназначението на земеделските земи."
§ 40. се изменя така:
"Чл. 64. (1) Решението за утвърждаване на окончателна площадка за проектиране влиза в сила след изтичането на срока за обжалване, а ако е обжалвано - от влизането в сила на съдебното решение на последната инстанция.
(2) Решението за утвърждаване на окончателна площадка за проектиране на обект губи правно действие, ако след изтичане на една година от влизането му в сила собственикът на земята или инвеститорът на обекта не направи искане за промяна на предназначението на земята. Когато обектът се изгражда на етапи, решението за утвърждаване на площадка или трасе губи правно действие, ако в едногодишен срок от влизането му в сила не бъде поискана промяна на предназначението на земята за изграждане на първия етап. Посоченият едногодишен срок не се отнася за утвърдени трасета на автомагистрали, пътища от I, II и III клас, жп линии, електропроводи, газопроводи, нефтопроводи и за утвърдени площадки за рудници, електроцентрали, депа за твърди битови отпадъци на градове с над 100 000 жители и други промишлени обекти с национално значение.
(3) Комисията по чл. 17, ал. 1 ЗОЗЗ отменя или изменя решения за промяна на предназначението на земята в случаите, посочени в чл. 35 ЗОЗЗ.
(4) Решенията по ал. 1 и 2 могат да бъдат отменени или изменени в съответствие с чл. 36 ЗОЗЗ, когато се установи, че при издаването им е допусната очевидна фактическа грешка или са настъпили промени в обстоятелствата, при които са били издадени."
§ 41. Създава се :
"Чл. 64а. (1) Решението за промяна на предназначението на земеделската земя губи правно действие, когато:
1. в тримесечен срок от съобщаването по реда на чл. 24а ЗОЗЗ не е заплатена таксата по чл. 30 ЗОЗЗ, или
2. в тригодишен срок от влизането в сила на решението за промяна на предназначението не е поискано издаването на разрешение за строеж на обекта, или
3. в 6-годишен срок от влизането в сила на решението за промяна на предназначението изграждането на обекта не е започнало.
(2) Изграждането на обекта се счита за започнало, когато са изпълнени разпоредбите на чл. 157, ал. 1 ЗУТ.
(3) Когато в рамките на един ПУП има повече от един урегулиран поземлен имот, изграждането на обекта се счита за започнало, когато са налице условията по ал. 2 за един от урегулираните поземлени имоти или прилежащата им инфраструктура.
(4) Сроковете по ал. 1 не се отнасят за случаите, посочени в чл. 37.
(5) В 7-дневен срок общинската администрация изпраща копие от подаденото искане за издаване на разрешение за строеж или копие от документа по чл. 157 ЗУТ, с които се доказва изпълнение на сроковете, посочени в ал. 1, т. 2 и 3, на службата по геодезия, картография и кадастър и до съответната комисия по чл. 17, ал. 1 ЗОЗЗ.
(6) В случай че в посочените срокове не са постъпили уведомленията по ал. 5, съответната комисия по чл. 17, ал. 1 ЗОЗЗ уведомява службата по геодезия, картография и кадастър за служебно извършване на промяна в кадастралните регистри."
§ 42. В се правят следните изменения:
1. Алинея 2 се изменя така:
"(2) За предложението за отмяна или изменение на решението за промяна на предназначението на земеделската земя се уведомяват съответно собственикът на земята, лицето, което има право да строи в чужд имот, или инвеститорът по реда на АПК. В 14-дневен срок от уведомлението лицето може да представи писмен отговор."
2. Алинея 3 се отменя.
§ 43. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 2 след думите "постъпването им" се добавя "от органа, издал решението".
2. В ал. 3 думите "Закона за административното производство" се заменят с "АПК".
§ 44. В се правят следните изменения:
1. Алинея 1 се изменя така:
"(1) При отмяна на решението за промяна на предназначението на земята, както и в случаите по чл. 24, ал. 5, т. 2 и 3 ЗОЗЗ заплатената такса по чл. 30 ЗОЗЗ не се възстановява."
2. В ал. 2 думите "държавни и общински" се заменят с "публични държавни и публични общински".
§ 45. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 1:
а) в изречение първо след думите "собственикът на земята" се добавя "или лицето, което има право да строи в чужд имот" и се поставя запетая, а думата "комисията" се заменя с "компетентната комисия";
б) в изречение второ след думите "комплектува преписка" се добавят "по чл. 40, ал. 2", а думите "влязъл в сила" се заменят с "и влязла в сила заповед за изменение на".
2. Създава се нова ал. 2:
"(2) В случаите по ал. 1, когато с допълнителната площ общият размер на земята надхвърли 50 дка, предложението се отправя до Комисията за земеделските земи."
3. Досегашната ал. 2 става ал. 3.
4. Досегашната ал. 3 става ал. 4 и в нея думата "сроковете" се заменя със "срока", думите "чл. 35, т. 3 и 4" се заменят с "чл. 24, ал. 5, т. 3" и думата "вносителя" се заменя със "заявителя".
5. Досегашната ал. 4 става ал. 5 и в нея думите "по ал. 1 - 3" се заменят с "по ал. 1 - 4".
6. Досегашната ал. 5 става ал. 6 и в нея в изречение второ след думите "подробния устройствен план" се поставя запетая и се добавя "който се заверява служебно от секретаря".
§ 46. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В т. 1 след думите "физически и юридически лица" се поставя запетая, съюзът "и" се заличава и след думите "до 50 дка" се добавя "от пета до десета категория или не е поливна независимо от категорията на земята".
2. В т. 2:
а) създават се нови букви "б" и "в":
"б) земята е от първа до четвърта категория;
в) земята е поливна независимо от категорията;"
б) досегашните букви "б", "в" и "г" стават съответно букви "г", "д" и "е".
§ 47. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 2, т. 3 думата "министри" се заменя с "ръководители".
2. Алинея 3 се отменя.
3. Създават се ал. 5 - 9:
"(5) Комисиите към областните дирекции "Земеделие" се произнасят с решение в случаите по чл. 17, ал. 1, т. 1 ЗОЗЗ и чл. 59б, ал. 2.
(6) Препис-извлечение от решението за всеки обект се изготвя в 5 екземпляра - за заявителя, за съответната служба по геодезия, картография и кадастър, за техническата служба на общинската администрация, за данъчната служба на общинската администрация и за архива на ОДЗ.
(7) На заявителя се предоставят внесените документи със заверени скица и ПУП. В архива на ОДЗ се съхраняват препис-извлечение от решението, копия от скица и ПУП.
(8) Препис от решението за промяна на предназначението на земеделски земи за неземеделски нужди се предоставя на заявителя след представяне на копие от молба и документ за заплатена такса за отразяване на решението в кадастралната карта, съответно в картата на възстановената собственост. Когато с решението за промяна на предназначението на част от поземления имот се образуват нови имоти съгласно чл. 26, ал. 3 от Закона за кадастъра и имотния регистър, службата по геодезия, картография и кадастър дава идентификатори на новообразуваните поземлени имоти.
(9) Решенията на комисиите към областните дирекции "Земеделие" могат да се обжалват по реда на АПК."
§ 48. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 3, т. 4 след думите "Министерството на правосъдието" се поставя запетая, съюзът "и" се заличава и след думите "Министерството на финансите" се поставя запетая и се добавя "Министерството на икономиката, енергетиката и туризма".
2. В ал. 4:
а) в изречение първо думите "министерства и ръководители на други ведомства" се заменят с "министри";
б) създава се изречение второ: "Министрите предлагат и постоянни заместници на членовете на комисията от съответното министерство, които се включват в заповедта."
§ 49. се изменя така:
"Чл. 70. (1) Комисията за земеделските земи обсъжда и се произнася с решение по всички въпроси, посочени в чл. 40, ал. 1 ЗОЗЗ и в правилника.
(2) Препис-извлечение от решението за всеки обект се изготвя в 5 екземпляра - за заявителя, за съответната служба по геодезия, картография и кадастър, за техническата служба на общинската администрация, за данъчната служба на общинската администрация и за архива на МЗХ.
(3) На заявителя се предоставят внесените документи със заверени скица и ПУП. В архива на МЗХ се съхраняват препис-извлечение от решението, копие от скицата и ПУП.
(4) Препис от решението за промяна на предназначението на земеделски земи за неземеделски нужди се предоставя на заявителя след представяне на копие от молба и документ за заплатена такса за отразяване на решението в кадастралната карта, съответно в картата на възстановената собственост. Когато с решението за промяна на предназначението на част от поземления имот се образуват нови имоти съгласно чл. 26, ал. 3 от Закона за кадастъра и имотния регистър, службата по геодезия, картография и кадастър дава идентификатори на новообразуваните поземлени имоти.
(5) Решенията за промяна на предназначението на земеделските земи за неземеделски нужди и отказът за издаване на решение могат да се обжалват пред Върховния административен съд по реда на АПК. Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване."
§ 50. В след думите "на обектите" се добавя "за възстановяване и подобряване на продуктивните качества на земеделските земи" и се поставя запетая.
§ 51. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 2 накрая се поставя запетая и се добавя "а в случаите на нарушения за земи от общинския поземлен фонд, както и в случаите по чл. 41а, ал. 1 ЗОЗЗ - от длъжностни лица, определени от кмета на общината".
2. В ал. 3 думите "упълномощено от него длъжностно лице" се заменят с "оправомощено от него длъжностно лице, съответно от кмета на общината или от оправомощено от него длъжностно лице".
§ 52. В се създава изречение второ: "Заповедта подлежи на обжалване по реда на АПК."
§ 53. (1) Незавършените процедури по се приключват по досегашния ред.
(2) За незавършени се смятат процедурите, по които предложенията за придобиване на собствеността върху земята, на която е извършено строителство, заедно с комплектуваната преписка са подадени в МЗХ до влизането в сила на правилника.
§ 54. В , приет с Постановление № 74 на Министерския съвет от 1991 г. (обн., ДВ, бр. 34 от 1991 г.; изм. и доп., бр. 60 и 80 от 1991 г., бр. 34 от 1992 г., бр. 8, 72 и 87 от 1993 г., бр. 2, 100 и 103 от 1994 г., бр. 5, 48 и 95 от 1995 г., бр. 28, 43, 57, 61, 112 и 122 от 1997 г., бр. 18 от 1998 г., бр. 18 и 113 от 1999 г., бр. 41 и 44 от 2001 г., бр. 31 от 2003 г., бр. 69 и 86 от 2004 г., бр. 75 от 2006 г., бр. 17 от 2007 г., бр. 45 от 2008 г., бр. 62 от 2009 г., бр. 41 от 2010 г. и бр. 39 и 50 от 2011 г.), в се създава изречение второ: "Срокът на валидност на изразеното предварително съгласие е не по-дълъг от 3 години от датата на издаването му."
§ 55. В , одобрена с Постановление № 112 на Министерския съвет от 2002 г. (обн., ДВ, бр. 56 от 2002 г.; изм. и доп., бр. 10 от 2004 г., бр. 75 от 2006 г. и бр. 95 от 2008 г.), се правят следните изменения и допълнения:
1. В думата "оранжерии" и запетаята след нея се заличават.
2. В се създава ал. 4:
"(4) При внасяне на искане за разглеждане в комисиите по чл. 17, ал. 1 ЗОЗЗ за утвърждаване на трасета, преминаващи през повече от едно землище, се заплаща еднократна такса в размер 200 лв."
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив