Различни изследователи проследяват началото на алтернативната медицина до Китай. През вековете азиатската държава е развила традиции в тази област. Според Майк Адамс, топжурналист от здравния портал Natural News обаче, когато става въпрос за храни, суперхрани и дори хранителни добавки от Китай, етикетът „органично“ е повече от измислица.
Основа на суровата оценка на експерта е задълбоченото изследване, което той прави години наред в страната. Резултатите разказва сайтът Kulinar.bg.
Тръгвайки от самата система на производство на органичните храни, той посочва, че в тях е позволено наличието на неограничени количества живак, олово, кадмии, арсен и алуминий. Американският департамент по земеделие (USDA) не поставя граници върху нивата на тежките метали в храни, сертифицирани като органични.
Колкото до Китай, Майк Адамс разкрива, че това е една от държавите по света с най-лоша околна среда. Страната няма никакви правила или регулации за нейното опазване. Всъщност, някои от реките там са толкова замърсени, че от време на време дори се самозапалват.
Какво ни съветва той в заключение? Ами, чисто и просто, да внимаваме дори и с органичните храни и особено с тези с надпис „Made in China” на етикета.
Повече за изискванията към производството на органичните храни и лошата околна среда в Китай вижте на страницата на сайта Kulinar.bg.