Всеки турски гражданин е консумирал 173 килограма плодове и 269 килограма зеленчуци средно в Турция през 2020 г., заяви министърът на земеделието и горите на страната Бекир Пакдемирли, съобщава в. „Хюрриет“.
Около 14,5 милиона тона плодове и около 22,5 милиона тона зеленчуци са били консумирани като цяло в Турция, каза Пакдемирли.
„Сравнявайки цифрите с 83-милионното население, човек консумира 173 килограма плодове и 269 килограма зеленчуци за една година“, каза Пакдемирли в отговора си на парламентарен въпрос от депутат от опозиционната партия İYİ.
Цифрите показват, че средностатистически турски гражданин е консумирал 474 грама плодове и 737 грама зеленчуци дневно през 2020 г.
Освен вътрешното потребление, министърът подчерта още, че Турция е на четвърто място в света по производство на плодове и на пето място в производството на зеленчуци.
„През 2020 г. страната счупи рекорд по износ на пресни плодове“, каза той.
Стойността на износа достигна 2,7 милиарда долара, с 21 процента увеличение от предходната година, посочи министърът.
Декември миналата година регистрира най-високите продажби зад граница от 406 милиона долара.
„Към земеделското производство ще бъдат добавени неактивни земи. Ще започнем рехабилитация и подмладяване с овощни градини“, отбеляза министърът в изявлението.
Министерството популяризира неизползвани овощни градини за производство с пълен капацитет с програми за подкрепа, добави Пакдемирли.