Анализ на капиталовия пазар и стратегия на БФБ-София АД за неговото развитие до 2010 г.

24.03.2008 | 16:41
по статията работи: econ.bg
Автор: Българска фондова борса-София АД
Анализ на капиталовия пазар и стратегия на БФБ-София АД за неговото развитие до 2010 г.

Настоящият материал има за цел да покаже в синтезиран вид състоянието на капиталовия пазар през последните три години и да систематизира най-важните  въпроси в стратегическото развитие на Борсата в средносрочен план (2008-2010г).

Разглежданият исторически период е обусловен от приетата през януари 2005 г. Стратегия на БФБ-София за развитието на капиталовия пазар до 2007 г. Направен е анализ на постигнатите резултати от прилагането на Програмата за развитие на БФБ-София и са изведени основните тенденции, характеризиращи пазара през последните години.

Инициативата за разработването на анализа и стратегията принадлежи на ръководството на БФБ-София като израз на загриженост за средносрочните перспективи пред капиталовия пазар. В този смисъл, материалът изразява становището на ръководството на Борсата, че БФБ-София е водеща институция в постигането на трайна промяна на публичните политики за пазарната икономика в България, на прозрачността и публичността на капиталовия пазар.

Настоящата стратегия отразява виждането на ръководството на БФБ-София за основните предизвикателства и необходимите действия за постигането на заложените средносрочни цели в контекста на увеличаване на интереса към капиталовия пазар. През последните две години БФБ-София е в центъра на общественото и инвеститорско внимание и за да оправдае очакванията на инвеститорите, трябва да поддържа високи стандарти на работа, да “води" пазара и да бъде генератор на промени.

Независимо че ролята на Борсата е първостепенна, развитието на капиталовия пазар е функция и на поведението на много други участници на пазара – държавата (МИ, МФ, КФН), Централния депозитар, банките, инвеститорите и емитентите. Ето защо, ключов фактор за осъществяването на заложените стратегически цели е и ефективното взаимодействие между гореизброените лица, както и предприемането на инициативи от тяхна страна за изпълнение на настоящата стратегия.

Представените насоки за развитие на капиталовия пазар са базирани на сегашното му състояние и очакванията за развитието му в средносрочен план. Стратегията за развитие на БФБ-София до 2010 г. е основа за изграждането на конкретен бизнес-план.


Пълния текст на анализа (в PDF-формат) можете да видите тук.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 30.09   1399 г. – Хенри IV е обявен за крал на Англия. 1452 г. – В Майнц излиза първата печатана книга – Библията на Гутенберг. 1520 г. – Султан Сюлейман...