България е най-бедната държава в ЕС

26.03.2013 | 17:41
по статията работи: Теодора Пенева
Европейската комисия определя нивата на бедност у нас като тревожни
България е най-бедната държава в ЕС

България е най-бедната държава в Европейския съюз (ЕС). У нас броят на хората, които търпят сериозни материални лишения, е пет пъти по-голям от средния за 27-те страни-членки. Това гласи представеният днес анализ на социалната ситуация в Съюза, изготвен от Европейската комисия, информира БНР. В него има специален раздел за нашата страна.

ЕК определя нивата на бедност у нас като тревожни. Крайните мерки за икономии са подобрили значително бюджетните позиции, но на цената на растящо социално недоволство, пише в доклада.

Текстът обобщава политическата ситуация в страната ни през последните месеци. В него се посочва, че първоизточникът на масовото недоволство, прераснало в протести, са необичайно високите сметки за електричество, които са един от основните разходи за българските семейства.

85 на сто от месечните доходи на домакинството отиват за покриването на основни нужди, а 44 на сто от българите търпят сериозни материални лишения.

По бедност се нареждаме на първо място сред държавите-членки на ЕС. 49% от българското население, 52% от децата и 61% от пенсионерите са застрашени от социално изключване. Тези нива са два пъти над средноевропейските.

Заедно с Испания, Италия, Гърция и Кипър, България е и сред страните, в които младежката безработица надхвърля 20 на сто. В края на миналата година у нас е регистриран вторият най-голям спад на заетостта като цяло. В същото време сме на първо място по несъответствие между квалификацията и уменията на търсещите работа и нуждите на пазара на труда.

Сред акцентите в анализа на ЕК е и влошената демографска обстановка. Средната продължителност на българските жени е 78 години - най-ниската в Европейския съюз, където средната възраст е 83,1 години. Мъжете у нас пък живеят до 71 години, което е третата най-ниска продължителност при средна 77,4 години.

Оцени статията:
5.00/2
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 08.04   217 г. – Римският император Каракала е убит от преторианския префект Макрин, който го наследява на трона. 1195 г. – Византийският император Исак II Ангел е...