Коуркинг офисите – колко узря идеята за близо 2 години 9

18.03.2014 | 09:45
по статията работи: Петя Бързилска
Концепцията се развива, а от браншът гледат с оптимизъм към бъдещето
Коуркинг офисите – колко узря идеята за близо 2 години
Снимка: Thinkstock/Guliver
Още по темата

Коуркинг (coworking, англ.) пространствата у нас доказаха, че могат да се развиват, а сега концепцията е повече от позната на българския пазар. Около това се обединяват специалистите в бранша.

Коуркингът е стил на работа, при който работното място се споделя с други хора. Местата от споделен тип привличат най-вече свободните професии и стартиращите фирми, които нямат средства за наемане на самостоятелен офис. В София първите пространства от такъв тип отвориха врати преди по-малко от две години.

След зараждането си и в България през 2012 г. коуркинг средата показа ясна готовност и приемственост на този тип работна екосистема. Това заяви за Econ.bg Александър Михайлов, създател и управител на Betahaus. По думите му въпреки началния скептицизъм се наблюдават тенденции за увеличаване на търсенето. Според Александър последното тласка и към разрастване на пространствата - както по обем, така и по съдържание.

Развитие

За последната година и половина броят на коуркинг пространствата в София не се промени, но се намира известна диверсификация на пазара. Това посочи за Econ.bg Люба Христова, основател на SOHO. Тя обясни, че в SOHO около коуркинг общността залагат на организирането на събития от разнообразно естество - културно, професионално или социално. При останалите пространства от споделен тип се случват събития с насоченост към стартъп екосистемата, посочи още Христова.

Преди две години просто нямаше коуркинг места, коментира също Владимир Василев, основател на init Lab - първия хакерспейс (hackerspace) в България. "Днес вече всички знаят какво е коуркинг пространство, знаят каква е концепцията и в какви случаи е смислено да работят на такова място, вместо вкъщи, кафене или офис", коментира той пред Econ.bg.

Споделен офис се създава преди всичко там, където се очаква да има търсене, обясни основателят на Betahaus. По думите му най-очевидните предпоставки за това са съществуването на фрийланс (freelance, англ.) икономика, съставена от хора на свободна практика, или стартъп екосистема – млади фирми, разработващи иновативни продукти и услуги. „В България не само и двете са налице, но и претърпяват много динамично развитие в последните 2 години, което е и силна предпоставка за положителното развитието на коуркинг средата у нас“, смята Александър.

Според Владимир Василев както преди две години, така и днес може с пълна сила да важи, че в София има място за развитие на офисите от споделен тип. Има много хора, практикуващи свободни професии или с екип от по няколко души, които биха могли да се възползват от подобно място, посочи той. "Бих казал, че даже пазарът се разраства, защото преди две години идеята просто не беше узряла в толкова глави, в колкото е узряла сега", коментира още основателят на init Lab.

Същевременно Александър Михайлов смята, че преди около 2 години е съществувало мнението, че в София няма място за места от типа коуркинг пространство. Според него обаче в момента това не е така. По думите му освен екосистемата от стартиращи фирми и творчески професии фактор за развитието на коуркинга имат и силните традиции в аутсорсинга у нас. Коуркинг офисите предлагат чудесна работна среда както за чуждестранни компании бързо и лесно да се установяват у нас, така и за все повече хора да вършат работата си от България за външни компании и да са близко до семействата си, посочи Александър.

Вижте как изглеждат споделените офиси

Що се отнася до разрастване на коуркинга в бъдещите 2 години Люба Христова вижда развитие по-скоро извън София. За столицата е малко по-скептично настроена от гледна точка на количество места. „Надявам се да има развитие от гледна точка на манталитета на обществото. Tова ще последва в развитие на вече изградените пространства и съответно количеството и качество на колаборациите между обитателите им“, смята тя.

Важна е общността

Общността е изключително важна в офисите от споделен тип, смята Люба Христова, подчертавайки обмяната на опит и идеи между обитателите на едно коуркинг пространство. Според нея обаче за времето, в което има такива места у нас, все още не се е изградил в достатъчно критична маса хора начина на мислене, че споделянето не само не води до негативи, ами напротив - създава симбиотичен и синергиен ефект. Според нея това не е учудващо, понеже такива процеси отнемат много повече от година - две.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
5.00/2
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 26.02   364 г. – Валентиниан I става римски император. 1616 г. – На Галилео Галилей е забранено да преподава астрономията на Николай Коперник, като противоречаща на...