Месечен макроикономически и валутен обзор

20.04.2004 | 01:00
по статията работи: econ.bg
април 2004 г.

 

  • Икономическата среда в САЩ вече не е същата. Пазарът на труда е достатъчното условие за увеличение на лихвите. Необходимото условие вече е нарастващата инфлация;
  • Изненадващо позитивният коментар на ЕЦБ разсея спекулациите за намаляване на лихвите в Еврозоната;
  • Великобритания отложи покачването на лихвите. Последните икономически показатели сочат, че това не е належащо, а дори и противопоказно;
  • Отказа ли се Япония от интервенции на валутните пазари, след като приключи финансовата година, а икономическите показатели показват цялостно подобрение?!
  • Доларът започна да консумира очакванията за повишаване на лихвите;
  • Облигационният пазар бързо показа другата си страна.

Позитивните новини изпратиха EUR/USD и доходността на облигациите на ключови нива в очакване на коментари от Федералния резерв.

ФУНДАМЕНТАЛНИ ТЕМИ

Новата икономическа картина в САЩ

Невероятно силната поредица данни за САЩ замени периода на отстъпление в икономическите показатели през първото тримесечие на година. Предварителните данни за март отчитат 308 хил. нови работни места. В същото време продажбите на дребно се увеличават с 1.7% /1.6% ръст, изключвайки продажбите на автомобили/,а потребителското доверие и бизнесклимата се покачват до едни от най-високите нива за последните години.

Икономическо възстановяване?!

Излизането на САЩ от кризата е факт с доказателства, датиращи още от 2003 г. Покачването на новите работни места е последната част от пъзела на икономическия подем. Въпреки това подредената картина е силно разместена и няколко съществени елементи показват слабите основи на подема.

Индустриално производство

Въпреки покачването на ISM-индекса на индустрията, подобни показатели за Източното крайбрежие и региона на Чикаго отчетоха спад. Това не е толкова притеснително, колкото ниското натоварване на мощностите в щатската икономика. През последните месеци се отчита стабилен ръст, но нивото остава доста под равнищата, характерни за икономически подем.

Крайно потребление

Силен стимулатор на икономическия подем! Но да не се забравя,че през последните години се дължи на изкуствена подкрепа от ниските лихви и данъчните стимули. Покачването на дългосрочните лихвени нива ще притисне отново ипотечните заеми, което ще ограничи рефинансирането им. Ефектите за домакинствата от данъчните стимули преминават, а "сляпото"взимане на заеми ще намалее. Всичко това ще допринесе за изненади през следващите тримесечия.

Външна търговия

Износът се покачва с 4% - най-големия месечен ръст от октомври 1996 г., до рекордните 92.4 млрд. USD. Вносът през февруари се покачва с 1.6%, а дефицитът във външната търговия е 42.1 млрд. USD. Пазарът изтълкува данните позитивно като нарастването на износа се комбинира с признака за силно вътрешно търсене, показан от ръст на вноса. Тези резултати съвпадат с най-ниските исторически нива на долара. Покачването на щатската валута през март ще доведе до обратната тенденция.

Инфлация

Негативните ефекти от инфлацията не се изразяват само с повишаване на лихвите. Моментално ще се усети намалението в реалните доходи на домакинствата. Средната седмична работна заплата през март намалява с 0.7%. Стагнацията на годишна база се дължи на покачването на енергийните цени, но също така поскъпват някои разходни пера като облекло, жилищни разходи.

Монетарна политика

Комбинацията от икономически данни отново извади на дневен ред повишаването на лихвите в САЩ. Пазарите вече оценяват покачване с 25 б. п. на заседанието през август или най-късно към края на годината. Инфлацията със сигурност ще принуди Федералния резерв да повлияе поне вербално на дългосрочните лихви, което ще качи доходностите на облигации и лихвите на ипотеките. Всичко това представлява сериозно препятствие пред подема, защото може да го охлади.

Изненадан ли е Федералния резерв?

Определено последните икономически данни се разминават с изказванията на мнозина от Фед. Тонът им обаче е умерено позитивен и най-вероятно ще остане такъв. Няколкократно е споменавано, че трябва да има покачване на натоварването на мощностите, ръст на инвестициите и на работните места. За продължителен период от време поне три поредни месеца. Промяната в коментара за пазара на труда след заседанието на FOMC през март се размина с ревизиите на последните данни. В същото време няколко коментара за цените подсказаха, че Фед гледа сериозно на този проблем. И няма да толерира инфлационния натиск.

Икономистите очакват повишение най-рано след изборите

Мнозинството от анализаторите на големи банки очакват повишение на лихвите в късната есен. Повечето от икономистите прогнозират ръст през ноември, след като минат изборите в САЩ /президентските избори са на 2 ноември/. Съществува вероятност това да стане и през октомври, като не се очакват негативни ефекти в близките месеци след това. Следващото заседание на FOMC /без промяна на лихвата от 1.00%/ е на четвърти май, а на шести ще бъдат изнесени мотивите за взетото решение през март. Тогава ще бъде рано да се очаква промяна на риска към инфлация, но е възможно Фед да изостави твърдението си за забавено развитие на пазара на труда.

ЕЦБ не изостави оптимизма

Запазването на лихвите съвпада с очакванията ни. Малко по-силен от реалистичното обаче е коментарът за европейската икономика. ЕЦБ ще остави без промяна лихвите, докато не бъде направена съществена промяна в прогнозата за растеж. Банката потвърди своето виждане за основите на икономическия растеж. Поддържаме мнението на пазара за необходимостта от допълнителни стимули за Еврозоната, но ЕЦБ не дава признак за такива намерения. Така че и през май лихвата ще остане 2%.В действителност се очаква леко подобрение в показателите – спадът на еврото стимулира износа, а вътрешното търсене отчита слабо възстановяване благодарение на инвестициите.

Великобритания задържа лихвата

Последните икономически показатели сочат не само препоръка за запазване на лихвата на Острова на 4%, но и необходимост от това. Индустрията и салдото по външната търговия са най-силно засегнати от едновременното повишаване на лихвите. В краткосрочен период това принуждава Bank of England да поддържа пасивна позиция. В по-дълъг период ще продължат да изпъкват предимствата на Великобритания спрямо останалите европейски икономики. Очакванията са лихвите да бъдат повишени с 25 б. т. в началото на май.

Япония и краят на интервенциите

Приключването на финансовата година в Япония доведе до рязко оттегляне на Bank of Japan от постоянния процес на валутни интервенции в подкрепа на долара.Решение за изоставяне изцяло на политиката едва ли е взето, тъй като е предвиден голям бюджет за интервенции през тази година. Чувствителното намаление на подкрепата за долара ще има няколко отражения в дългосрочен период.

Валутен пазар

Японската йена вече няма поставени ограничения за покачване, но това означава, че ще станем свидетели на бързата обезценка на долара. Няколко са ключовите нива, на които пазара ще консумира вече икономически фактори като състоянието на износителите и влиянието върху корпоративните им печалби. Растежът в Япония вече обхваща малките компании, а не само големите износители. Това означава, че вътрешното търсене се разраства и ще заема все по-важна роля за икономическия растеж. И че монетарните власти в Япония няма да се притесняват толкова за скъпата йена. В същото време тя ще ограничи инфлационния натиск и ще позволи задържането на ниски лихви – основният инструмент според BoJ за икономически стимул.

Облигационен пазар

Японското министерство на икономиката инвестираше купените долари основно в щатски правителствени облигации. Печалбите в началото на годината бяха съществени, но покачването на доходностите през април ги ограничи. Японските инвестиции са с дългосрочна цел, което означава, че няма да бъдем свидетели на масови разпродажби. За облигационния пазар липсата на голям купувач като Япония се усеща особено силно на аукционите.

РЕГИОНИ

САЩ

БВП

Силните темпове на строителството, износа и натрупаните запаси подсказват по-висок темп на икономически растеж в САЩ през първото тримесечие на годината. Очакванията на анализаторите са за 4.8%, като Федералния резерв прогнозира между 4.5 и 5%.

Потребление

Данните за търговията на дребно и ревизиите на предходните месеци показват стабилните нива на крайното потребление. Допълнителна причина да очакваме нови добри данни за търговията е покачването на запасите на бизнеса – това означава, че фирмите очакват силно потребление.

Международна търговия

Силен ръст отбелязват продажбите на авиационна техника и на капиталово оборудване. Това означава, че бизнесът извън САЩ увеличава инвестициите си като този процес ще продължи и дори ще се засилва при спад на долара.

Строителство

Новото строителство на жилища в САЩ премина 2 млн. броя на годишна база, зад което стоят ниските дългосрочни лихви. Рефинансирането на ипотеки също отбеляза съществено покачване, но не трябва да забравяме и сезонния ефект. Това означава, че броят скоро отново ще слезе под 1.9 млн. броя на годишна база.

Еврозона

Инфлация

Покачването на цените в Еврозоната има подобни основи, както в САЩ. Суровините поскъпват чувствително, което се отразява върху цените на едро /ръст от 1.3% за Германия/ и ще допринесе за покачването на цените на производител и върху инфлацията. Ако оценката за ефекта от поскъпването на суровините и поевтиняването на еврото е завишена, може да очакваме спад на цените на потребител.

Потребителско доверие

През последните месеци Ifo-индексът минава незабелязано покрай пазарите. В него няма изненади – прекалено големият оптимизъм за предстоящите месеци, който отчита по-силно намаление спрямо оценките за настоящата ситуация. Има достатъчно фактори, които да влияят негативно върху потребителското доверие в Германия, а и в Еврозоната. Ново намаление няма да е изненада, включвайки показанията на компонентата за очакванията през последните месеци.

Потребление

ЕЦБ залага изключително много на вътрешното търсене като двигател за растеж. Някои от индикаторите като търговията на дребно в големите страни и потребителския кредит показват подобрение. Включвайки и корекцията в EUR/USD, довела до поскъпване на вноса, може да очакваме по-силни темпове на растеж на вътрешното търсене от обичайните 0.1-0.2% месечно.

Индустриално производство

Покачване на индустриалното производство през второто тримесечие може да се очаква благодарение на сезонно активизиране и на нарастването на поръчките. Индикаторите за отделните страни ще дадат прогноза за тримесечието, а очакванията на икономистите са за обрат през февруари и март.

Великобритания

Растеж

Икономиката на Великобритания показа признаци на забавяне в края на тримесечието. В дългосрочен период обаче се запазват преимуществата спрямо Еврозоната. Това води до нарастване на лихвения спред между тях. Освен монетарната и фискалната политика, за това неравенство помагат също предимствата в сектори с голям растеж.

Външна търговия

Салдото по външната търговия показа рязко влошаване поради поскъпването на паунда. Това се отрази негативно и върху салдото на текущата сметка и е един от факторите за задържане на лихвата без промяна през април. Тези фактори ще бъдат основна причина срещу предстоящото повишаване на лихвите.

Инфлация

Цените на производител отбелязаха съществено покачване през март, отчитайки обичайната тенденция по целия свят. Този инфлационен натиск се комбинира с високите цени на жилищата и ще е основната причина за повишение на лихвите. Последните данни за март показаха изненадващо успокоение на темповете на инфлацията, което е силна причина BoE да задържи лихвите въпреки очакванията на пазара.

Япония

Tankan –големи компании

Проучването сред големите компании продължава да отчита подобрение на бизнесклимата в страната. Това се отнася също така и за малките компании, които често са изпреварващ индикатор за икономическата активност. Още по-силно доказателство за възстановяването е покачването на потребителските разходи на домакинствата, които през февруари скачат с 5.2%. Очакванията са темповете на ръст да намалеят, но да останат едни от най-силните за последните години.

ВАЛУТЕН ПАЗАР

USD

Доларът не успя да премине ключовите технически нива от 1.1850 EUR/USD, въпреки пороя от положителни данни. Изявленията на Алън Грийнспан пред Конгреса са основен фактор, който може да доведе до пробив на тези равнища – в случай, че председателят на Фед обяви необходимост от бързо повишение на лихвите. Позицията ни, че изказването ще запази оптимистична нотка, но няма да се бърза с подготовка на пазара за повишение на лихвите, е свързано с прогнозата за покачването им през ноември. Умерените очаквания за американската икономика освен това са свързани с проблеми като намаление на вътрешното търсене и в строителството при покачване на дългосрочните лихви. Федералния резерв ще иска уверение за ръст на пазара на труда и на инфлацията.

JPY

След привидното изоставяне на политиката за обезценка на йената може да се очакват нови върхови стойности на японската валута към ключовото равнище от 100 JPY/USD. Пазарните фактори също са благоприятни спрямо японската валута – икономиката на страната показва стабилни признаци на подобрение. В същото време поскъпването на йената прави вносът на суровини по-изгоден, а високото търсене в САЩ спомага за постигането на по-добри цени от износителите.

EUR & GBP

Основният фактор зад слабостта на еврото са икономиките на Еврозоната и спекулациите за намаляване на лихвите. Въпреки че шансовете за 1.75% лихва са по-малки от 50%, не трябва да се изключва пазарното влияние на тези очаквания. Запазваме мнението си, че централните банки ще избягват излизането от рейнджа 1.20-1.30 EUR/USD. За Еврозоната това ще означава все по-скъпи суровини и горива, които се внасят срещу долари и ще доведе до допълнителен инфлационен натиск. По отношение на износа мнението на ЕЦБ е за ръст /доказано от данните за търговията през февруари/, което позволява по-скъпо евро. Силата на британския паунд се дължи на по-доброто представяне на икономиката на страната в сравнение с Еврозоната. Последните данни за инфлацията обаче може да са причина за отлагане на покачването на лихвите и слаб паунд.

ОБЛИГАЦИОНЕН ПАЗАР

Изключително силните данни за американската икономика отново извадиха на дневен ред покачването на лихвите. Въпреки основателността на тези прогнози още е рано да се очакват промени в лихвите в САЩ. В същото време покачването на доходностите застрашава икономическото възстановяване – нещо, което Фед ще се опита да ограничи с вербални интервенции. Доходност от 4.40% на 10-годишните книжа преди три месеца обаче не беше притеснителна за Фед.

US BOND MARKET

Реакцията на облигационните пазари беше изключително силна. В същото време Bank of Japan се оттегли като голям купувач на краткосрочни книжа. Доходът на септемврийския Eurodollar фючърс намаля до 1.55%, в сравнение с върховата стойност от 1.64% на 14 април. Това показва, че инвеститорите ревизират очакванията си за повишение на лихвите от Федералния резерв през третото тримесечие на годината. Индексираните с инфлацията американски облигации /TIPS/ се представят по-добре в сравнение със съответните книжа с фиксирана доходност. Това показва очакванията за инфлационен натиск. TIPS отчетоха по-добро представяне през тази година като разликата между доходностите се повиши до 2.51 процентни пункта спрямо най-ниските стойности от 2.15 процентни пункта в средата на януари.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 10.10   732 г. – Битката при Поатие: Близо до Поатие, Франция, майордомът на Меровингите – крале на франките, Карл Мартел разбива голяма армия на маврите и по този...