Поскъпват зеленчуците и месните продукти

14.05.2013 | 08:30
по статията работи: Теодора Пенева
През последната работна седмица са спаднали цените на едро на повечето млечни продукти
Поскъпват зеленчуците и месните продукти

Отново е отбелязано леко увеличение в цените на едро на повечето проучвани месни продукти, показв справка на Econ.bg на база на данните от последния пазарен анализ на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). Те проследяват измененията през периода 7-10 май 2013 г.

Най-съществено са се повишили стойностите на кренвиршите и каймата – с около 1%. С 0,8% се е вдигнала цената на трайния варено-пушен салам, а с 0,5% (2 ст.) - тази на замразеното пиле, като килограм от него се е търгувал по борсите на 4,25 лева. Без промяна остава цената на малотрайните колбаси.

По-отчетливо поскъпва маргаринът – цената на кутия от 500 г е нараснала с 2,3%. Съответно с 1,2% се е вдигнала тази на слънчогледовото олио до ниво от 2,62 лв./л. Вдигнали са се още стойностите на брашното (с 2 ст. до 1 лв./кг) и на варивата – с 2-4 ст.

За сметка на това при повечето млечни продукти е наблюдаван спад. Тенденцията изключва кашкавала тип „Витоша“, чиято стойност на едро незначително се е повишила – с 1 стотинка до 10,54 лв./кг. Най-отчетливо е понижението при маслото - с 3,2% до 1,20 лв. за 125 г. Следват сиренето с растителни добавки (спад с 2,4% до 2,80 лв./кг) и краве сиренето (с 0,4% до 5,30 лв./кг), което продължава да е близо два пъти по-скъпо от растителния си продуктов еквивалент.

Продължава курсът на поевтиняване при краставиците, като между 7 и 10 май то е било със сериозни темпове. С 14,9% (24 ст.) е намаляла цената на вносните до 1,37 лв./кг, а тази на оранжерийните се е понижила със 7,2% (12 ст./кг) до 1,54 лв./кг. След Великденските празници се наблюдава и спад в стойността на едро на салатите – с 6,9% до 67 ст./бр.

При останалите проучвани зеленчуци е налице покачване на цените, което е и сезонно обусловено. С 14,8% се е вдигнала тази на репите, с 8,2% - на морковите, с 5,4% - на зрелия кромид и с 4,7% - на зелето. Също с 8,2% или с 23 стотинки е скочила стойността на оранжерийните домати до ниво от 3,02 лв./кг.

На 2,42 лева или с точно 60 ст. по-малко са се търгували през периода вносните домати, което е седмичен спад от 0,8%.

Увеличение е отбелязано и при всички плодове. Традиционно за началото на май се е повишила цената на ябълките (с 5,4%), бананите (с 4,3%) и на лимоните (с цели 24,3%).

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 27.03   196 г. пр.н.е. – Птолемей V се възкачва на трона на Египет. 1309 г. – Папа Климент V отлъчва Венеция и цялото ѝ население. 1329 г. – В Агро Доминико...