Предизвикателствата пред индийската икономика

06.07.2013 | 10:00
по статията работи: Ивайло Шишеджиев
Въпреки вариращата стойност на индийската рупия, през последната година икономиката на държавата постепенно се стабилизира. Перспективите за ръст обаче остават неясни
Предизвикателствата пред индийската икономика

Най-заможният човек в Индия си остава и най-позитивно настроеният. На 6 юни Мукеш Амбани, собственик на Reliance Industries, изнесе реч пред широка аудитория в Мумбай, наблюдаван от прекрасната си съпруга, седнала на първия ред, и няколко оборудвани с добре смазани оръжия бодигарди, стоящи отстрани. Икономиката на Индия има своите проблеми, но неговата вяра остава „непоклатима“, заяви Амбани, и скоро страната ще „предизвика важна трансформация в света“. Публиката изглеждаше доволна от казаното, пише сп. "Икономист".

Подобен оптимистичен дух в днешно време е рядкост. Измина година, откакто се зародиха притесненията по отношение на възможна криза в икономиката на държавата, и девет месеца, откакто правителството на Индия прие сериозни реформи с цел стимулиране на растежа. Политици, бизнесмени и икономисти, търсещи признаци за нов ръст, до този момент се оказват разочаровани. Брутният вътрешен продукт (БВП) на третата по големина икономика в Азия се увеличи през март с едва 5% за една година. Това е един от най-ниските резултати за последното десетилетие и далеч от предвижданите от правителството потенциални 8%.

Перспективите за възстановяване на икономиката бяха помрачени и от възможното ограничаване на програмата за количествени облекчения в САЩ. През последните години Индия ревностно се възползва от парите, с които правителства от цял свят стимулират икономиките, за да попълва празнините в своя платежен баланс.

На 26 юни индийската рупия отбеляза рекордно ниско ниво от 61 рупии за долар - най-слабата валута сред развиващите се пазари през последния месец. Суаповете за кредитно неизпълнение (CDS) към Централната банка на Индия, които са и основа за измерване на риска, свързан с държавния дълг, покачиха нивата си в сравнение с миналата година. По тези критерии Индия е понастоящем най-рискованата сред развиващите се държави. На индийските официални лица им остана да започнат да повтарят: „Без паника.“.

А дали са прави, че няма нужда от паника? В един критичен сценарии индустриални инвеститори и международни компании биха се оттеглили – именно те държат по-голямата част от външния капитал на страната. Това обаче е малко вероятно. Индия остава една от най-бързо развиващите се държави и мнозина външни инвеститори виждат възможности. През април Uniliever заяви оферта от  5 млрд. долара за откупване на дяловете на всички миноритарни акционери в индийския клон на компанията. Като цяло до този момент прекратените капиталови инвестиции в държавата са рядкост.

Чуждите облигационери обаче са по-малко лоялни - от средата на месец май те са изтеглили 6.5 млрд. долара Стойността на този тип външен дълг е около 21% от БВП на страната и при положение, че капиталовите международни инвеститори запазят позициите си, Индия най-вероятно би успяла да се справи с недоверието на чуждите облигационери.

И независимо от факта, че пазарът става все по-критичен с наближаващото ограничаването на паричните стимули по света, Индия до известна степен наистина успя да се стабилизира през последната година. Неоспорим успех за държавата са нейните публични финанси. Дължимият дълг е все още висок, но под управлението на Паланиапан Чидамбарам, финансов министър от август месец насам, той поне вече не е така безочлив. Контролът върху потреблението и намаляването на субсидиите за гориво, твърди Четан Ахия от Morgan Stanley, би трябвало да доведат до намаляване на индийския дефицит до 7% от БВП. За известно време дефицит от 10% бе търпим, а едно по-ниско положение би довело до повече стабилност.

Изборите в Индия ще се проведат през май 2014 г. и това създава напрежение към правителството да задейства мерки за увеличаване на потреблението. Наскоро предложена идея да се отделя повече безплатна храна за най-ощетените би добавила 0.2 процентни пункта към дефицита, твърдят аналитици. Надеждите са, че Чидамбарам ще съумее да обуздае по-агресивните си колеги. Когато други министри предлагат популистки мерки, способни да „нанесат сериозни щети върху икономиката“, Чидамбарам успява да „изтъкне някои неприятни факти“, които да ги усмирят, твърди Притвираж Шаван, бивш министър и настоящ гувернатор на Махаращра, голям западен щат в Индия.

Инфлацията също изглежда по-малко обезпокоителна, основно заради намаляването на цените на стоките. Цените на едро се увеличаха 4.7% за една година, считано до месец май, което е едва половината в сравнение с предишни резултати. Инфлацията на потребителските цени изглежда по-неподатлива с отчетени 9.3%, но и тя е в отмерени нива.

Вероятността от криза в такъв случай не е толкова голяма. Понижаването на стойността на рупията с една четвърт от 2011 г. насам би могла в действителност да спомогне Индия в опитите й да увеличи своята конкурентоспособност и да доведе до така очаквания ръст в индустриалния сектор на страната. Това най-вероятно е и виждането на Централната банка, която до този момент не предприема особени мерки в подкрепа на валутата.

И все пак, в краткосрочен план вариращата валута не прави живота по-лесен. Компании, които са приели заеми в долари ще срещнат трудности. Скъпият внос на гориво ще увеличи нивото на инфлация и нуждата от правителствени субсидии – контрол и върху двете неща е възможен, но не особено полезен, предава Раджев Малик, старши икономист от CLSA. Централната банка ще има затруднения в опитите си да увеличи растежа. На 13 юни в Индонезия се наложи увеличаване на лихвените проценти, главно с цел стабилизиране на валутата.

И какво ще се случи с вечно изплъзващия се икономически растеж? В първото тримесечие на годината брутния вътрешен продукт на страната показа ръст от 4.8%, като не особено впечатляващи нива отчетоха стойностите на износа, потреблението и инвестициите. Посредствени са и по-скорошните данни, разглеждащи конкретно продажбите на автомобили, индустриалното производство и намеренията на производителите. Износът спадна през май и малко компании отчитат повишена активност, предава Санджев Прасад, борсов посредник в Kotak.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 24.04   1479 г. пр.н.е. – Тутмос III става фараон на Египет. 1184 г. пр.н.е. – Гърците влизат в Троя с помощта на Троянски кон (по предания). 1771 г. –...