Наблюдават се различни тенденции в движението на цените на шестте основни хранителни продукта (захар, олио, брашно, яйца, агнешко месо и пилешко месо) на дребно през месец юли 2012 г. Те са проследени на базата на седмичните анализи на Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Средните за страната търговски стойности на продуктите са изчислени средноаритметично от цените им в големите търговски вериги (ГТВ) и в другите търговски обекти (ДТО).
След като през първите шест месеца от годината бялата кристална захар на дребно поевтиня с цели 16 стотинки за килограм, в рамките на юли цената ù изненадващо смени посоката и през втория проучван период от месеца (11-18 юли) се повиши с 2 стотинки до 2,24 лева. В рамките на интервала 18-15 юли тя отново се понижи – с 4 стотинки до 2,20 лева, но през последната изследвана седмица (25 юли – 1 август) продуктът поскъпна до търговска стойност от 2,26 лева за килограм. За последно тази цена беше отчетена през периода 18-25 април 2012 г. и представлява увеличение с 4 стотинки в рамките на месец юли.
Няма изненада при рафинираното слънчогледово олио – в рамките на първото полугодие от 2012 г. цената му се вдигна със 7 стотинки за литър и през седмия месец от годината тя продължи да се покачва. Така в края на юли олиото отбеляза увеличение с 3 стотинки, достигайки търговска стойност от 3,04 лева за литър.
Продуктът с най-стабилна цена от началото на годината, брашното тип 500, също пое курс на поскъпване. През последната изследвана седмица от юли (25 юли – 1 август) продуктът достигна най-високата си стойност, измервана през 2012 г. досега – 1,06 лева за килограм. За месеца това представлява скок в размер на 2 стотинки за килограм.
Единствено цените на яйцата на дребно останаха стабилни в рамките на седмия месец от 2012 г. Яйцата размер M завършиха юли без промяна в цената си – на 26 стотинки за брой. Те поскъпнаха със стотинка до 27 стотинки единствено през седмицата 18-25 юли, но после поевтиняха отново. Яйцата размер L струваха по 29 стотинки през три от четирите проучвани периода на месеца. В рамките на последния изследван интервал търговската им стойност се понижи с 1 стотинка до 28 стотинки за яйце.
Разлика има в цените и на трите разфасовки на агнешкото. Голяма част от седмичните раздвижвания обаче се дължат на факта, че през различните периоди постъпват данни от различни проучвани области. Това важи в най-голяма степен за цялото агне, където в рамките на месеца почти не бяха регистрирани ценови изменения на областно ниво.
Повишение е отчетено при цената на цялото агне на дребно, след като тя спадна със 7 стотинки за килограм през първото шестмесечие от годината. Тази разфасовка на агнешкото месо завърши месец юли с увеличение в размер на 18 стотинки на цена от 13,40 лева.
Агнешката плешка и агнешкият бут продължават да поевтиняват и през месец юли 2012 г. Те завършиха периода със спад съответно с 6 и с 1 стотинка на цени съответно 13,04 лева и 13,36 лева за килограм.
При пилешкото месо ценовите изменения на дребно са леки. Замразеното пиле отбеляза поскъпване със 7 стотинки за килограм през първото полугодие на 2012 г. В рамките на седмия месец от годината цената му спадна със стотинка до ниво от 4,42 лева за килограм.
Охладеното пилешко месо пък продължи тенденцията си на поскъпване. Цената му се повиши със стотинка до 5,01 лева за килограм през първата седмица от юли – 4-11 юли. На това ниво тя и завърши месеца, като единственото намаление беше регистрирано през интервала 18-25 юли – с 3 стотинки до 4,98 лева за килограм.