Технологични паркове спират изтичането на мозъци

05.11.2013 | 17:05
по статията работи: Георги Велев
Въпреки икономическата криза работодателите в ИТ сектора наемат персонал

Търсят се ИТ специалисти

От анализа става ясно, че се намалява делът на младите, които навлизат в ИТ сектора. Причините  за това са демографските процеси, нееднакво добрата информираност на младите хора за възможностите, които предлага индустрията и намаляващият интерес към точните науки. Според БСК се увеличават хората, завършили средно и висше образование у нас, но в същото време наши специалисти, завършили в чужбина, успяват два пъти по-бързо да се обучават за работата, която се изисква от тях. По данни на НОИ около 40 000 души работят в IT сектора у нас. Това са основно хората между 25 и 35 години, като делът на заетите под 34 г. за изминалата година е близо 65%.

Браншът работи интензивно за привличането на млади кадри. Целева група са най-вече студенти във 2-3 курс, като компаниите инвестират в тяхното практическо обучение и професионално развитие, уточняват от Българската асоциация на софтуерната индустрия БАСКОМ.

Основната част от IT специалистите у нас са заети в столицата, като минимална част от експертите работят във Варна и Пловдив. През 2012 г. програмистите на софтуерни приложения заемат една четвърт от позициите в ИТ сектора, следвани от системните администратори (7.7%), аналитици по компютърни комуникации (7%) и разработчиците на софтуер (5.6%). Изискваното образование за приложните програмисти е висше, като образователно-квалификационна степен „бакалавър” и опит от 1-2 години в областта на информационните технологии е достатъчна за започване на работа на тази позиция, припомнят в анализа си от БСК. Според бизнеса, нуждата от специалисти ще се удвои в следващите 2-3 години.

"За да се преодолее по-лесно този дефицит на кадри в сектора от IT организацията предлагат в образователната система да се въведат повече часове за подобни специалности. Трябва задължително да се увеличи и броят на приеманите ученици и студенти с професия „програмист“, допълват още от БСК.

Според БАСКОМ друг важен проблем е квалификацията на учителите, която като цяло не отговаря на нуждите на обществото и на бизнеса. Необходимо е да се работи за допълнителна квалификация на преподавателите, въпреки че този сегмент от обучението е изключително динамичен и се развива с дни и месеци.

Има и успешни практики

След дълги проучвания и съвети от международни специалисти в момента Техническият университет се опитва да бъде „в крак с времето“ по отношение на развитие на бранша. Чуждите експерти са обяснили, че страната ни е много добре в научните изследвания. В същото време обаче ние нямаме идея как можем да приложим тези иновации в реалната среда, призна доц. д-р Иван Евгениев от Техническия университет.

По думите му те първи започват работата по внедряване на научните разработки и иновативните продукти. В университета са създали телеметрична система за следене на високорискови пациенти. Чрез нея може от разстояние да се следят хора и да се получават данни от електрокардиограф. За да работи системата, е нужно да има поне минимално покритие на GSM сигнал в населеното място, защото чрез него се предават данните до медиците, обясни Евгениев. В момента услугата е предложена на трите мобилни оператора у нас, като се очаква да се намери вариант за нейното внедряване.

Полезна за докторите ще е и програмата за цифрово архивиране на рентгенови снимки. Сега това става много трудно, а и самите стари плаки не са удобни за обработване и складиране. Чрез софтуера се очаква тези проблеми да бъдат разрешени. Прогнозите са, че първите подобни платформи за архивиране ще заработят след Нова година.

Техническият университет работи и върху софтуер за разпознаване и проследяване на лица на обществени места. Приложението му досега бе ограничено само за специализираните служби, но за в бъдеще ще се използва повече и за граждански цели, обясни доцентът.

От висшето училище вече са успели да внедрят две системи за управление на системите на градския транспорт и на железопътния трафик. Подобни интелигентни мрежи се разработват на много места в Европа и на някои места вече се вижда ефектът от подобен умен транспорт.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
5.00/2
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На тоз ден 15.03   44 г. пр.н.е. – Юлий Цезар е посечен от Марк Юний Брут и група римски сенатори по време на заседанието на Сената на Римската империя. 1493 г. – Христофор Колумб...