БИБА иска равни и прозрачни условия за дейността на всички икономически субекти

04.09.2001 | 01:00
по статията работи: econ.bg

Николай Бабев, изпълнителен директор на БИБА, за Радио "Свободна Европа"

 

Какво предвиждат новите мерки и правилно ли те са наречени радикални?

Ние си мислим, че действително в случай че бъдат приложени на практика, някои от тези мерки биха могли да бъдат определени като радикални. Като пример мога да посоча промените в Закона за ДДС, които ние предлагаме. Като радикално може, разбира се, да се счете нашето предложение за диференциране на данъка върху добавената стойност, като той бъде намален за хранителните стоки и за дейностите в строителната индустрия.

Какъв резултат смятате, че може да бъде постигнат от въвеждането на тази мярка конкретно за ДДС?

Ние смятаме, че ще има общ положителен ефект върху икономическата дейност в страната, като се базираме на опита на други страни, в които тази диференциация на практика е извършена и функционира доста сполучливо. Положителният аспект при хранителните продукти специално ще бъде почувстван на един доста широк фронт, като той ще бъде забелязан при потребителите, които ще получат по-ниска цена на продуктите. Предполагаме, че събираемостта по този начин ще се повиши значително.

Какво означава да бъде създадена етична и устойчива бизнессреда и в какви срокове може да бъдат постигнати успехи?

Ние считаме, че постигането на етична и устойчива бизнессреда би трябвало да бъде основна цел на новата администрация. Ние, разбира се, не отричаме това, което е постигнато досега, като изрично отбелязваме в нашето писмо, че бизнесклиматът в България е благоприятен, но би могъл да бъде още по-благоприятен за икономическите субекти.

Под етична и устойчива бизнессреда разбираме такава среда, в която всички икономически субекти биват третирани еднакво. Законите биват прилагани еднакво за всички икономически субекти, законодателството е прозрачно, мерките, които правителството предприема, са предсказуеми.  С една дума се създават равни и прозрачни условия за дейността на всички икономически субекти.

Можем ли да кажем, че вашите предложения изразяват вижданията на чуждите инвеститори в България?

Мисля, че решително можем да го кажем това, тъй като в нашата организация членуват около 160 фирми в момента, които представляват над 70 процента, 75 даже от обема на чуждите инвестиции, извършени до този момент в България. И тъй като допитването беше до всички членове на нашите фирми, преди да напишем това писмо, и получихме от тях становища - да, може да се счита, че това е преобладаващото мнение на чуждите инвеститори.

Досегашните действия на новите управляващи дават ли ви основание да смятате, че ще бъдете чути?

Да, мисля, че ни дават основания. Ние поддържаме много тесни отношения с новите лица в администрацията, очаквам ги да бъдат гости на нашите традиционни месечни срещи, които започват съвсем наскоро. В нашето писмо отправяме покана и молба до министър-председателя за среща с представители на нашата асоциация. Надяваме се, че той ще откликне.

 

/Предоставено от BEF News Desk/

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 26.09   1371 г. – В Битката при Черномен армията на османския султан Мурад I разгромява обединените сили на сърби и българи. 1580 г. – Сър Франсис Дрейк и неговата...