Инж. Теодор Осиковски: Четвърти сме по заваряване в света, а имаме недостиг от заварчици

25.08.2016 | 15:37
по статията работи: econ.bg
Без подкрепа на държавата и усилията на работодателите няма да решим проблема с кадрите, казва Председателят на Български съюз по заваряване
Инж. Теодор Осиковски: Четвърти сме по заваряване в света, а имаме недостиг от заварчици

Инж. Осиковски, заварчик се оказва една от най-дефицитните професии в България. Наскоро наши млади заварчици участваха в Международното състезание по  заваряване 2016 Beijing “ARC Cup” в Китай? Как се представиха?

- Можем да оценим нашето представяне като изключително добро, нещо което показва качеството и нивото на  заваряване в България. Това е най-престижното професионално състезание, чието провеждане започна през 2010 година и се провежда на всеки две години. Участието в състезанието позволява на младите заварчици да покажат уменията, да обменят опит помежду си. Българското  участие в него започна през 2012 година с разработване на методика за провеждане на националните състезания за млади заварчици. Най-добре представителите се от тях и класирани на челните места представят страната в Пекин. Първоначално регламентът допускаше участие на заварчици от 18 до 28 години, но преди две години той бе променен и възрастовата граница за участие бе увеличена до 35 години поради глобалната тенденция от застаряване на населението. Средно индивидуално участващите в него са около 300, а отборите са 30-38. През 2012 година, когато участвахме за първи път, Петьо Опров зае трето място в индивидуалното класиране. През 2014 година бяхме четвърти отборно. Участието ни през тази година е показателно- Лилян Тодоров е втори в индивидуалното класиране в заваряване по метод 135, а отборът ни отново четвърти.

Какъв е интересът на младите хора към  професията?

- Професията е добре платена, интересна,крие редица предизвикателства. Тя изисква отговорност, високо лично самосъзнание, прецизност и търпение. Заварчикът трябва да може да работи в екип. Доскоро международно бе признато, че заваряването не е особено привлекателна професия поради своята специфика- мръсно, прашно, опасно, което накратко се квалифицира с т.н 3D(durty,dangerous and dusty). Днес отношението към него е променено или е в процес на промяна. Абревиатурата 3D постепенно се заменя с 3C(clean,cool and clever)-чисто,хладно и умно, т.е без риск от лъчение и високи температури, компютъризирано. Това променено отношение я прави привлекателна и предпочитана.

През последните години в България се наблюдава тенденция на намален интерес на младите хора към професията заварчик и координатор по заваряване. Смятаме, че ако през следващите години тази тенденция се запази, то бизнесът в момента и в бъдеще ще изпитва недостиг от висококвалифицирани кадри. Държа да подчертая, че проблемът с недостига на кадри не стои пред компаниите, членове на Българския съюз по заваряване.  В същото време се наблюдава тендеция на намалено търсене на заваръчни кадри, което е резултат от икономическата стагнация през последните години и кризата в отрасли като енергетиката и строителството.

По информация на нашите експерти чуждестранните клиенти са много взискателни и търсят кадри с компетенции и висока квалификация при  добро заплащане.  За последните 14 години Български център за квалификация в заваряването внедри Международна хармонизирана система за обучение и квалификация и издаде повече от 600 дипломи, признати в над 55 страни. Като организация се стремим да запазим достигнатото ниво и качество на обучение и непрекъснато работим за повишаването му.

Как смятате, че може да бъде решен проблемът с недостига на кадри?

- Без подкрепата на държавата и усилията на БСЗ и работодателските организации проблемите на кадрите, нивото и качеството на обучение и повишаване на квалификацията, не могат да бъдат решени. За регионите с висока безработица обучението в лицензирани от НАПОО центрове за обучение, избрани от агенцията и БСЗ, е една алтернатива.  Ние като организация приехме Процедура за признаване на документи за правоспобност и достъп до регулираната рофесия заварчик, издадени от държави, нечленки на ЕС и Европейското Икономическо Пространство. Смятаме, че това е един от начините за частично преодоляване на недостига на кадри.
 
Кои са причините за намаления интерес към професията заварчик?

- Намаленият интерес се дължи донякъде на модата по отношение на някои професии. Той е свързан с професионалното ориентиране и информацията, която професионалните гимназии предоставят за професията и възможностите за професионално развитие след завършването. В повечето от тях не се работи достататъчно за добрата подготовка на кадрите, което води до прекъсване на връзката между образованието и бизнеса.Ние смятаме, че нуждите на бизнеса трябва да се обвързани с приемите на професионалните гимназии. От няколко години работим за засилване на връзките с училищата и за подобряване информираността на младите хора за професията.

Трябва да се повиши нивото и качеството на обучение на кадрите в центровете за обучение като се използват добри практики и работещи европейски модели.

Наблюдаваме и намален интерес за обучение в Български център за квалификация в заваряването, което вероятно се дължи на факта, че младите хора трябва сами да инвестират в обучение и повишаване на квалификацията си или това да направят техните работодатели. В някои страни, например Белгия действа схема,при която курсистите по заваряване заплащат висока такса за обучение, но след като получат съответната диплома, гарантираща качествено обучение в лицензиран център, при добро представяне по време на обучението, получават обратно съществена част от заплатената сума от съдружие на работодателите. По този начин работодателите в страната имат качествено обучени заварчици, а курсистите са мотивирани да се обучават, както трябва.

Какво е качеството на обучение в лицензираните центрове на НАПОО?

- От няколко години работим за повишаване на качеството на обучение в центровете.В момента в страната работят над 240 лицензирани центрове, в които се обучават годишно около 2000 заварчици. Въпреки техния брои съвсем малко са онези, които издържат на критериите за международни заварчици с международно призната диплома. За съжаление материалната база, в повечето от тях, на която се обучават бъдещите заварчици не е добра и се нуждае от модернизация и трябва да се потърсят механизми за финансиране на обновяването на центровете.Имаме и предложения за нормативни промени, които са насочени към повишаване на нивото и качеството на обучение.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 07.12   1732 г. – Кралската опера в Лондон отваря врати. 1787 г. – Делауър става първият американски щат, ратифицирал Конституция на САЩ. 1815 г. – Френският...