Искаме да запазим баланса между интересите на енергийните дружества и потребителите

29.04.2002 | 01:00
по статията работи: econ.bg
   

Специално за Econ.bg

 

- Г-н Шушулов, каква ценова политика ще провежда Държавната комисията по енергийно регулиране при определяне цените на енергийните ресурси?

Константин Шушулов:

- Ценовата политика на ДКЕР се ръководи от две неща – да не допускаме декапитализация на отрасъла "Енергетика" и да се запазва баланса между интересите на дружествата, които се занимават с енергетика и потребителите така, че да няма ощетени. Защитата на интересите на потребителите е от изключително значение, тъй като в момента и населението, и структурите на промишлеността не са в състояние да понасят големи ценови тежести. Ценообразуването ще се основава на действителните разходи на дружествата за изпълняване на основните им функции – производство на енергия и енергийни ресурси, пренос и консумация на енергия. Всички останали разходи, свързани с дейността на дружествата, в т.ч. социалните разходи, допълнителни заплати и др., се стремим да бъдат намелени до минимум.

- Какви ще бъдат основните принципи, които ще прилагате при либерализацията на енергийния пазар в България?

Константин Шушулов:

- ДКЕР има основната функция за либерализацията на енергийния пазар. Ние направихме предложение и Министерски съвет прие Наредба за либерализация на пазара на енергия и природен газ. Така либерализацията ще става постепенно. Отначало към нея ще бъдат включени само консуматорите с високо потребление на ресурс и постепенно ще се включват всички останали. Към 01.01.2007 г. енергийният пазар в България трябва да бъде изцяло либерализиран. Такова е и изискването на ЕС.

- Какви ще бъдат условията при провеждане на търговете за газоразпределителните дружества?

Константин Шушулов:

- Газо-разпределението в България сега започва да набира скорост. В момента газоразпределителните мрежи с ниско налягане обхващат 0.01 % от населението. В тази връзка ние даваме възможност за строителство на газо-разпределителни мрежи.

Територията на България ще бъде разделена на региони. За всеки регион, чрез конкурс ще бъде определено по едно газостроително дружество, което ще изгражда нужните за газифициране системи.

Условията за провеждане на тези конкурси ще бъдат изработени от консултант, който ще определи Световната банка. Той ще дойде в България в края на месец май. Разходите по работата на консултанта в размер на 200 000 щатски долара ще бъдат поети от Световната банка. Търговете за газоразпределителните дружества трябва да завършат през месец ноември.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 03.10   42 пр.н.е. – Битка при Филипи: Триумвирите Марк Антоний и Октавиан Август водят решителна битка с войската на убийците на Цезар – Марк Юний Брут и Касий. 1868...