Основен проблем за МСП в Панагюрище е липсата на кадри

31.07.2007 | 03:00
по статията работи: econ.bg
Димитър Димитров, председател на Сдружението на предприемачите в Панагюрище
Основен проблем за МСП в Панагюрище е липсата на кадри

Панагюрище предлага добри възможности за инвестиции, за създаване на успешни партньорства и ефективност на вложенията. С тази цел е създадено "Сдружението на частните предприемачи" в града. Сдружението е член на Българската стопанска камара. За създаване на заетост чрез подкрепа на бизнеса съдейства и открития Бизнес център по програма JOBS.

 

Интервю на икономическото предаване "Екон" на ТВ "Европа"

 

Как и кога беше създадено сдружението на предприемачите?

Димитър Димитров – председател на Сдружението на предприемачите в град Панагюрище:

Сдружението на частните предприемачи в Панагюрище е създадено на 3-ти септември 1999 година, с цел подпомагане и защита на интересите на предприемачите в Панагюрище. Първият председател на сдружението е инж. Цоцорков, ръководител на "Асарел- Медет". До момента членове на сдружението са 56 фирми

 

От кои сфери на бизнеса са тези фирми?

Димитър Димитров:

В сдружението членуват фирми от всички сфери. Имаме няколко бранша: производство, търговия и услуги, юридически, счетоводни и други услуги, хотелиерство и ресторантьорство.

 

Какви са проблемите на малките и средни предприятия за региона?

Димитър Димитров:

Проблемите са свързани с липсата на кадри в съответната област. Другият проблем е свързан с често променящата се нормативна база, както и в данъчната политика, въпреки че в последно време има промени в положителна насока, например намаляване на данъка върху печалбата.

 

В какво се изразява съдействието между администрацията и общината?

Димитър Димитров:

Има подписано споразумение между сдружението и община Панагюрище, за подпомагане на бизнеса при обществени поръчки. Членовете на сдружението имат предимство при сключване на договор за обществена поръчка с общината. Планираме ново споразумение с общината.

 

Може да се каже, че общината разчита на вашето съдействие във всяко едно начинание.

Димитър Димитров:

Да, както и бизнесът разчита на общината.

 

Как се отчита полезността на оперативната програма?

Димитър Димитров:

В момента сдружението изпълнява проект по програма "форум лидер" за туристически маршрут за общините Лисичево, Панагюрище и Стрелча и се надяваме, не само да ползваме, а и да преразпределяме средства.

 

На този етап конкурентноспособни ли са малките и средни предприятия с оглед на бизнеса?

Димитър Димитров:

На този етап бих казал, че не са. Това се изразява в ниската производителност на труда, слабата инфраструктура, липсата на квалифицирана работна ръка и др. Това са насоките, в които трябва да работим.

 

Какви проекти разработва сдружението?

Димитър Димитров:

Освен проекта "Форум – лидер", работим и по проекта "Инвестирайте в Панагюрище", като имаме желанието тази проява да стане целогодишна инициатива – през цялата година да рекламираме бизнеса си, и възможността на общината за инвестиции.

 

Имате ли проекти, които са насочени най-вече към младите хора?

Димитър Димитров:

Ние имаме добри връзки с бюрото по труда в Панагюрище и почти постоянно имаме курсове за обучение на млади кадри. По този начин смятаме, че така можем да задържим хората, но конкуренцията е голяма и младите хора предпочитат големия град. В тази насока повеждаме програми, съвместно с Немския център за обучение в Пазарджик

 

Какви са бъдещите планове на сдружението?

Димитър Димитров:

В момента сме 56 фирми. Ще се постарая първо да увелича състава на сдружението, тъй като не са включени някои от най-големите фирми във града. Друго, което можем да направим е да изградим един туристически информационен център, който да обслужва бизнесът и общината. Имахме идея за сформиране на сдружение с нестопанска цел "Инвестирайте в Панагюрище", която така и не се състоя, но смятам, че трябва да го осъществим.

 
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 18.09   96 г. – След убийството на Домициан за римски император е определен Нерва – първият от Петимата добри императори. 1502 г. – Христофор Колумб достига...