Пощенските оператори в света все повече си сътрудничат, въпреки засилващата се конкуренция помежду им

11.10.2007 | 11:03
по статията работи: Лили Бончева
Ингемар Персон, Генерален секретар, Асоциация на пощенските оператори "ПостЮроп"
Пощенските оператори в света все повече си сътрудничат, въпреки засилващата се конкуренция помежду им


Специално за Econ.bg


Г-н Персон, представете ни накратко асоциацията “Пост Юрoп” (PostEurop)....


Ингемар Персон:

Това е сдружение на 44 национални пощенски оператора в Европа. Ние свързваме всеки ден 800 милиона души, имаме 175 000 центъра за обслужване на клиенти и за нас на Стария континент работят 2,5 милиона служители. Това, разбира се, е персоналът на нашите членове взети заедно. Асоциацията се бори за осигуряване на максимално добри условия за своите служители.

В какви направления работи вашата организация?

Ингемар Персон:

Структурирали сме своите дейности в 4 основни направления: регулаторна рамка, пазарна среда, оперативно управление (включително качество), среда, свързана със социалната отговорност и ангажименти. Работим по въпроси, свързани с човешките ресурси и такива, които се отнасят до околната среда. През месец юни тази година започнахме една инициатива, която окуражава нашите служители да допринесат за намаляване на емисиите на въглероден диоксид през следващите 10 години. Към тази инициатива в момента са се присъединили 14 от най-големите наши членове, както и страни като Малта и Гърция. Това, което е много положително в рамките на нашата организация, е, че в рамките на споменатите 4 направления, работят повече от 40 работни групи.

Най-голямата сила на нашето сдружение е това, че ползваме експертните познания на всички наши членове. В нашата централа в Брюксел работят само 7 души, но имаме достъп до най-добрите специалисти на всички пощенски оператори.

В каква насока трябва да работят още “Български пощи” и какво трябва да промени в работата си националният ни пощенски оператор според Вас?

Ингемар Персон:

Аз не съм постоянно в България, за да давам съвети какво трябва и не трябва да правят "Български пощи”. Това, което успях да видя, са едни добри, агресивни планове за инвестиции - както за обучение на персонала, така и за поддържане на трудовите отношения със служителите.

По какъв начин “Пост Юроп” ще помага на “Български пощи”?

Ингемар Персон:

Най-вече ще осигуряваме достъп до експертни познания.  Много интересно е обаче, че въпреки засилващата се конкуренция между пощенските оператори в света, се засилва и сътрудничеството между тях. Виждате, че в Централна и Източна Европа много често идват оператори от Великобритания, Франция, Германия, които правят прегледи на качеството, занимават се с различни консултации, които подобряват работата на компанията.

На кое място в Европа бихте поставили “Български пощи”?

Ингемар Персон:

Не бих могъл да се наема с подобна класификация. Все едно е да мислим какво ще се случи в пощенския сектор през следващите 5-10 години. Това за съжаление е въпрос, на който не мога да отговоря. Ситуацията ще се промени, ще трябва да изчакаме, за да разберем.


Интервю на Апостол Апостолов
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 20.09   622 г. – Мохамед и негови последователи се преселват от Мека в Медина, което е начало на арабското летоброене. 1378 г. – С избирането за Климент VII за...