Трябва да се дават шансове на талантливите хора в бизнеса

15.08.2001 | 01:00
по статията работи: econ.bg
Матю Прайс, Изпълнителен директор на Проктър енд Гембъл за Балканите, пред в. “Пари”
През последните няколко години в световен мащаб има огромен интерес към проблемите, свързани с управлението на човешките ресурси. Какво е обяснението - глобализацията на икономиката, навлизането на новите технологии, промяна в мисленето на работодателите и служителите?

Бизнессредата става все по-конкурентна, затова се засилва и необходимостта от увеличаване на продуктивността. Това е и причината мениджърите да изискват от отделите за човешки ресурси нещо повече от обикновени услуги по подбор на персонал. Това означава, че отделите за човешки ресурси трябва да разбират от какво се нуждае бизнесът, както и да предлагат решения за подобряване на резултатите.

Какъв е българският пазар за работна сила в сравнение с европейския? Има ли общи тенденции и какви са най-големите разлики?

Приликата, която намирам със западния и централноевропейския пазар, е конкуренцията на най-надарените хора. В България, както и на другите пазари, компаниите трябва да изградят агресивни програми за наемане, развиване и възнаграждение, за да привлекат и задържат най-добрите служители. Пазарът на служители в България не е толкова добре развит, колкото в западните и централноевропейските страни. Възможностите за търсене на работа /особено чрез Интернет/ се нуждаят от усъвършенстване, а освен възнаграждението трябва да се използват и професионални стимули. Промените в българското законодателство са показател, че това ще стане бързо. Една много положителна разлика от западния пазар е издигането в кариерата на талантливите хора, които поемат големи отговорности.

Какъв е за вас успешният екип? Как може да бъде изграден той и кой е водещият елемент - човекът или начинът на работа?

Екипът, който работи ефективно и се адаптира лесно. Всеки член на екипа трябва да намери начин да внесе своите индивидуални качества и умения, за да бъде завършен проектът. Разбира се, за да се постигне това състояние, членовете на екипа трябва да умеят да комуникират добре, да планират ефективно, а системата за възнаграждение трябва да бъде изградена така, че всеки член да е оценен и за индивидуалния, и за колективния принос.

Кое е главното качество, което търсите при избора на персонал?

Лидерство, способност да намира решения, готовност за поемане на риск, способност да развива себе си и останалите, способност да общува и да работи в екип.

Как измервате успеха на компанията в България?

С имиджа и приходите на P&G в България.

/Предоставено от BEF News Desk/

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 27.09   1529 г. – Започва Обсадата на Виена, след като Сюлейман I напада града. 1540 г. – Папа Павел III узаконява, създадения шест години по-рано от Игнаций Лойола,...