Как да разпознаеш бъдещия си мениджър

19.04.2013
по статията работи: Теодора Пенева
Има три фрази, които отличават капитана на кораба от останалите членове на екипажа
Как да разпознаеш бъдещия си мениджър

Всеки експерт предлага различни съвети за това как един лидер да бъде успешен. Лес Маккюън, главен изпълнителен директор на водеща консултантска компания, разглежда нещата от съвсем нов ъгъл.

Преди един мениджър да поеме по гладкото си професионално плаване, той трябва да бъде... разпознат като потенциален такъв, смята Маккюън.

Как да разпознаем един лидер в зародиш? Кое отличава хората, способни да застанат стабилно зад рула, измежду всички членове на екипажа?

Качествата, които той или тя проявява (или загатва) по време на групови дискусии и екипна работа е отговорът според експерта. В един или друг вариант перфектният бъдещ лидер винаги започва изказванията си с една от следните три ключови фрази:

"Нямам какво да добавя"

Никой не гледа с добро око на онзи тип служители, които винаги имат какво да кажат по всяка една тема. Всеки екип разполага с поне един такъв представител. Истината е, че поведението тип „знам и мога всичко“ показва единствено комплекс от страхове – че няма да бъдете забелязани, че някой друг ще ви засенчи и пр.

Добрият лидер изказва мнение само по въпроси, по които наистина е компетентен. И предлага помощта си, само когато наистина има добра идея.

"Ще ми обясниш ли какво имаш предвид?"

Когато шефът говори за нещо, с което подчинените не са съвсем наясно, повечето от тях си мълчат. И се стремят да изглеждат „умно“ - или поне запознати.

Потенциалният капитан на кораба никога не влиза в сценката тип "Новите дрехи на царя" (приказката на Ханс Кристиян Андерсен, в която всички поданици на краля се преструват, че виждат „новите“ му „невидими за глупците“ дрехи). В такива случаи кимането с глава добрият лидер замества с простичкото признание "Не те разбирам съвсем".

"Предлагам да..."

Както казахме, потенциалният лидер избягва да се изказва по всяка тема. Но и не се страхува да изкаже гледната си точка, ако има такава.

Този метод за „отсяване“ на служителите с ръководни качества е общо взето обратният на първия, предложен от Лес Маккюън. Ако голяма част от хората се страхуват да не бъдат засенчени, то може би равен по сила страх е от това да не направиш грешка. "По-добре да не бъдеш забелязан, отколкото да те запомнят с лошо" е мотото, което го задвижва.

Излишно е да казваме, че бъдещият успешен мениджър е опериран от подобни опасения.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 16.10   1555 г. – По заповед на Мария I Тюдор са изгорени като еретици двама протестантски епископи. 1793 г. – В Париж е гилотинирана Мария-Антоанета, кралица на...