Как се раждат добрите бизнес идеи

06.04.2013
по статията работи: Теодора Пенева
Добрият предприемач използва силата на най-важното човешко качество - любопитството
Как се раждат добрите бизнес идеи

 

Бъдещето е необятно и непредсказуемо – това са неговите най-хубави характеристики. Всяко наше решение отключва поредица от възможности и докато разсъждаваме върху милионите комбинации и пътища, по които можем да поемем, неусетно вече сме тръгнали по един от тях.

Този чисто абстрактен извод стои в основата на книгата на популярния автор Стивън Джонсън „Как се раждат добрите идеи“. В нея той му дава изцяло практическа насоченост.

Как теорията на Джонсън помага на находчивите предприемачи?

В разсъжденията си авторът е стигнал до простичкото заключение, че най-добрите идеи, направили много хора световноизвестни личности, са ги осенили съвсем ненадейно.

Ето как експертът обяснява своята гледна точка: "Представете си, че стоите в стая с четири врати. Отваряте едната и минавате през нея, попадайки в друга стая с още три врати. Отваряте врата след врата, минавате от стая в стая, докато накрая се озовавате на място, което няма никакъв директен достъп до там, откъдето първоначално сте тръгнали". Той нарича това "светът на непосредствената възможност".

Ключът, който обединява всичко казано дотук, е вроденото умение на човек да научава нови неща и да усвоява нови умения. То пък може да бъде сведено до едно подценявано качество – любопитството. Колкото повече се открехнем към новите и непознатите неща в живота си, толкова повече неформален опит ще трупаме. За да се окажем подготвени и гъвкави към нетипични професионални ситуации и нетрадиционни бизнес решения.

Как да разширим обхвата на бъдещето си?

Според Денис Брошоу, експерт в сферата на лидерството и предприемачеството, най-важното е да се научим как да отваряме повече врати пред себе си.

Пред бизнес ориентирания сайт Inc.com тя споделя три лесни стъпки за това:

  • Част от задачите ви със сигурност са свързани с работа в екип. Някои от проектите си сигурно разработвате съвместно с колеги, като си разпределяте различните задачи според това кой в какво е най-добър. Опитайте се да научите нещо от сфера, различна от вашата. Почерпете идеи от индивидуалността на другите. Установете комуникация с хора, които биха се радвали да споделят част от опита си.
  • Организирайте срещи с хора, които работят на същата позиция като вас в други компании от бранша. Използвайте възможностите на професионалните мрежи като LinkedIn. Обменете идеи и практики – така и вие ще споделите опита си с някого.
  • Пренесете това на надкорпоративно ниво. Потърсете начин за сътрудничество с конкурентни фирми. Така, освен че ще разширите професионалния си кръгозор, ще работите за стабилизиране на бранша. Точно с тази идея са създадени различните браншови асоциации.

Използвайте необятните възможности на ежедневието

Почти всяко нещо, с което се захващаме, може да ни донесе неочакван бонус урок, който да усвоите независимо от основната ви професионална дейност.

Ще ви дадем прост пример. Чудите се за правописа на дума, която винаги изписвате грешно? Поровете се из речника и се задълбочете в словообразуването на думата. Научете произхода, корена, връзката ѝ с други често използвани думи. Запознайте се с непопулярно правило на българския език. Потърсете синоними... Можем да продължаваме много.

Всичко това няма да ви отнеме много време, но ще ви бъде от полза. Ще го осъзнаете следващия път, когато ви се наложи да презентирате проект пред ръководството. От начина, по който ще го представяте и облечете словесно, зависи дали шефовете ви ще го подкрепят и ще решат да инвестират в него.

Помнете, че всяка книга, всеки семинар, въобще – всяко ново нещо, което научавате, ви отваря нова врата. От вас зависи решението дали ще минете през нея.

Тази статия ви хареса? Присъединете се към Еcon.bg и във Facebook, за да следите всичко най-интересно за икономиката, предприемачеството, кариерата, личните финанси, политиката и обществото!

Оцени статията:
4.00/2
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 04.07   1693 г. – Смята се за датата на създаването на шампанското от бенедиктинския монах Дом Периньон. 1704 г. – Войната за испанското наследство: Гибралтар е...