Наредба № 1 от 05.06.2007 г. за категоризиране на туристическите хижи и прилежащите към тях заведения за хранене

Държавна агенция по туризъм

Държавен вестник брой: 53

Година: 2007

Орган на издаване: Държавна агенция по туризъм

Дата на обнародване: 04.07.2007

Глава първа
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1.
(1) С наредбата се уреждат условията и редът за определяне на категорията, отказът за определяне, прекратяването и промяната на категорията на туристическите хижи - туристически обекти по чл. 3, ал. 3, т. 10 от Закона за туризма и прилежащите към тях заведения за хранене, наричани по-нататък общо "туристически обекти".
(2) С наредбата се определят и видовете туристически хижи, видовете прилежащи към тях заведения за хранене, техните характеристики съгласно приложение № 1, както и минималните задължителни изисквания за определяне на съответните категории за всеки вид.
(3) На категоризиране по наредбата подлежат туристическите обекти независимо от формата на собственост и начина на стопанисването им.

Чл. 2. Видовете туристически обекти, подлежащи на категоризиране по наредбата, са:
1. туристически хижи - туристически хижи, туристически учебни центрове и туристически спални;
2. заведения за хранене, прилежащи към туристическите хижи - туристически столови, туристически бюфети и туристически столови със сервитьoрско обслужване.

Чл. 3.
(1) Категорията на туристическите обекти се определя от председателя на Държавната агенция по туризъм (ДАТ) по предложение на Експертната комисия по категоризация на туристическите обекти (ЕККТО) по чл. 9а, ал. 4 от Закона за туризма.
(2) Председателят на Държавната агенция по туризъм по предложение на ЕККТО, прието с мнозинство две трети от състава й, присъстващ на заседанието, определя категорията на туристическите хижи, туристическите учебни центрове и туристическите спални - категория "един еделвайс", "два еделвайса" и "три еделвайса", и прилежащите към тях заведения за хранене - категория "един еделвайс", "два еделвайса" и "три еделвайса".

Чл. 4.
(1) Категорията на туристическите обекти се определя на базата на съответствие с минималните задължителни изисквания за изграждане, обзавеждане и оборудване, обслужване и предлагани туристически услуги на:
1. на туристическите хижи съгласно приложение № 2;
2. на заведения за хранене, прилежащи към туристическите хижи, съгласно приложение № 3.
(2) Съответствието или надвишаването на определени задължителни изисквания не може да компенсира несъответствието с други задължителни изисквания.
(3) В категоризираните туристически обекти могат да се предоставят и по-благоприятни условия и услуги от предвидените за съответната категория.

Чл. 5. Хотелиерство или ресторантьорство се извършва в категоризирани туристически обекти или в обекти с временно удостоверение за открита процедура по категоризиране.

Чл. 6. За категоризиране на туристически обект може да кандидатства лице, което:
1. е търговец по смисъла на Търговския закон или е юридическо лице, което има право по силата на друг закон да извършва стопанска дейност;
2. не е в производство по ликвидация и/или несъстоятелност.

Глава втора
ОПРЕДЕЛЯНЕ КАТЕГОРИЯТА НА ТУРИСТИЧЕСКИТЕ ОБЕКТИ. ВИДОВЕ КАТЕГОРИИ

Чл. 7.
(1) Лицето, което ще извършва или извършва хотелиерство или ресторантъорство, или упълномощено от него лице подава заявление за категоризиране или за промяна на категорията на туристически обект до председателя на ДАТ. Заявлението е по образец съгласно приложение № 4 или 5.
(2) Към заявлението по ал. 1 се прилагат:
1. актуално удостоверение за вписване в търговския регистър на лицето - оригинал или копия на документи, удостоверяващи, че юридическото лице има право по силата на друг закон да извършва стопанска дейност;
2. удостоверение, че лицето не е в производство по ликвидация или несъстоятелност - оригинал или нотариално заверено копие; 3. формуляр за определяне на категорията - съгласно приложение № 6 или 7;
4. копия от документите за собственост на обекта или удостоверение от публичния регистър на спортните обекти и обектите за социален туризъм по чл. 48а от Закона за физическото възпитание и спорта;
5. копие от договор за наем или от друг договор, от който е видно, че са налице условия лицето да извършва съответната туристическа дейност в обекта;
6. нотариално заверено пълномощно - оригинал, когато заявлението се подава от пълномощник;
7. документ за платена такса за категоризиране съгласно тарифата по чл. 55, ал. 4 от Закона за туризма.

Чл. 8.
(1) Експертната комисия по категоризация на туристически обекти разглежда заявлението по чл. 7 за туристически обекти по чл. 3, ал. 2 в 14-дневен срок от постъпването му и след като констатира, че представените документи съответстват на изискванията по чл. 7, предлага на председателя на ДАТ да открие процедурата по категоризиране на туристическия обект и да издаде временно удостоверение за откритата процедура, валидно за срок 3 месеца, а за високопланинските, труднодостъпните и отдалечените туристически обекти, валидно за 5 месеца.
(2) Временното удостоверение за откритата процедура се изпраща до заявителя на посочен от него адрес в 14-дневен срок от заседанието на ЕККТО.
(3) Временното удостоверение се поставя на видно място в туристическия обект. В него са вписани следните данни:
1. пореден номер;
2. вид и наименование на обекта;
3. местонахождение на обекта;
4. собственик на обекта или лице, стопанисващо и управляващо обекта - наименование, седалище, единен идентификационен код;
5. лице, извършващо дейност в обекта - наименование, седалище и единен идентификационен код, ако има такъв;
6. срок на валидност;
7. номер и дата на заповедта на председателя на ДАТ за издаване на временно удостоверение за открита процедура;
8. подпис на председателя на ДАТ или оправомощено от него длъжностно лице и печат.

Чл. 9.
(1) В случай че комисията по чл. 8 констатира нередовности в представените от лицето документи по чл. 7, заявителят следва да ги отстрани в 14-дневен срок от уведомяването му за тях.
(2) Ако по независещи от него причини заявителят не може да отстрани нередовностите в срока по ал. 1, той може да направи писмено обосновано искане до председателя на комисията по чл. 8 за удължаване на срока. Искането следва да бъде направено в рамките на 14-дневния срок по ал. 1.
(3) Комисията по чл. 8 може да вземе решение за удължаване на срока по ал. 1 с не повече от 30 дни. Решението се взема с обикновено мнозинство от присъстващите членове на комисията.
(4) При отстраняване на нередовностите в сроковете по ал. 1 и 3 процедурата за определяне категорията на обекта продължава по реда на чл. 8.
(5) Открита процедура по категоризиране на туристически обект може да се прекрати по искане на заявителя. Към заявлението лицето прилага издаденото временно удостоверение за открита процедура по категоризиране.

Чл. 10.
(1) Експертната комисия по категоризация на туристическите обекти с мнозинство две трети от състава й, присъстващ на заседанието, взема решение за създаване на експертни работни групи за проверка на място на туристическите обекти по чл. 3, ал. 2 за изпълнение на изискванията по приложение № 1 и на минималните задължителни изисквания към съответния туристически обект, посочени в приложения № 2 и 3, съобразно заявената категория.
(2) В експертните работни групи за проверка на място се включват експерти, посочени от управителния съвет на Българския туристически съюз и одобрени от председателя на ДАТ. Външните експерти работят по граждански договор.
(3) Експертните работни групи по ал. 1 се състоят от председател и членове.
(4) Проверките на място се извършват от експертните работни групи по ал. 1 в състав най-малко 3 души. За проверката се съставя констативен протокол, който съдържа предложение за определяне или за отказ за определяне на вид и категория на туристическия обект.
(5) Освен предложението по ал. 4 констативният протокол съдържа:
1. имената на съставителя и длъжността му;
2. датата и мястото на извършената проверка;
3. правното основание за съставянето му;
4. описание на съответствията и несъответствията с изискванията за съответната категория;
5. предписания и срок за отстраняване на констатираните несъответствия (ако има такива);
6. наименованието и седалището на заявителя или на упълномощено от него лице;
7. имената и точните адреси на свидетелите;
8. обяснения и/или възражения на заявителя или на упълномощено от него лице;
9. имената и подписите на всички проверяващи;
10. имената и подписите на заявителя или на упълномощено от него лице, а при отказ от негова страна - на един свидетел.
(6) При констатиране на несъответствия с минималните задължителни изисквания по приложение № 2 или 3 експертните работни групи дават задължителни предписания за отстраняването им, като срокът за тяхното изпълнение не може да надвишава 45 дни.
(7) Обясненията и/или възраженията на заявителя по констативния протокол по ал. 4 се отразяват при подписването му на място след приключване на проверката или се отправят писмено до комисията по чл. 8 в 3-дневен срок от извършване на проверката.
(8) Председателите на експертните работни групи в 7-дневен срок от извършване на проверката на място въз основа на констативния протокол изготвят доклад до комисията по чл. 8, който съдържа предложение за определяне категория на туристически обект или за отказ за определяне.

Чл. 11.
(1) Туристическите хижи се категоризират в категории "един еделвайс", "два еделвайса" и "три еделвайса" във възходяща градация.
(2) Заведенията за хранене, прилежащи към туристическите хижи, се категоризират в "един еделвайс", "два еделвайса" и "три еделвайса" във възходяща градация.

Чл. 12.
(1) Видовете туристически хижи се категоризират в следните категории:
1. туристически хижи и туристически спални - категория "един еделвайс", "два еделвайса" и "три еделвайса";
2. туристически учебни центрове - категория "два еделвайса" и "три еделвайса".
(2) Туристическите обекти по ал. 1 се категоризират в категории "един еделвайс", "два еделвайса" и "три еделвайса" съгласно минималните задължителни изисквания за съответната категория, посочени в приложение № 2.

Чл. 13.
(1) Видовете заведения за хранене, прилежащи към туристическите хижи, се категоризират в следните категории:
1. туристическа столова и туристически бюфет - категория "един еделвайс", "два еделвайса";
2. туристическа столова със сервитьорско обслужване - категория "два еделвайса" и "три еделвайса".
(2) Заведенията за хранене по ал. 1 се категоризират в категории "един еделвайс", "два еделвайса" и "три еделвайса" съгласно минималните задължителни изисквания за съответната категория, посочени в приложение № 3.
(3) Заведенията за хранене, прилежащи към туристическите хижи, могат да получат категория, различна от тази на туристическата хижа, като разликата между тях е не повече от "един еделвайс".

Чл. 14. Категорията на туристическите обекти по чл. 3, ал. 2 се определя в срок 3 месеца от датата на откриване на процедурата по категоризиране със заповед на председателя на ДАТ, а за високопланинските, труднодостъпни и отдалечени туристически обекти този срок е 5 месеца.

Чл. 15. Категорията на туристическите обекти е безсрочна.

Чл. 16.
(1) На категоризираните туристически обекти се издава категорийна символика в 14-дневен срок от датата на заповедта по чл. 14. Категорийната символика включва удостоверение и табела.
(2) Категорийната символика е унифицирана и се издава по образец, утвърден от председателя на ДАТ.
(3) В удостоверението по ал. 1 се вписват следните данни:
1. пореден номер;
2. вид и наименование на обекта;
3. категория на обекта;
4. капацитет на обекта (за заведения за хранене, прилежащи към туристическите хижи, брой места на открито и закрито);
5. местонахождение на обекта;
6. собственик на обекта или лице, стопанисващо и управляващо обекта - наименование, адрес, единен идентификационен код;
7. лице, извършващо дейност в обекта - наименование, седалище и единен идентификационен код, ако има такъв;
8. номер и дата на заповедта на председателя на ДАТ за определяне на категория;
9. подпис на председателя на ДАТ или на оправомощено от него длъжностно лице и печат.
(4) Табелата по ал. 1 съдържа информация за:
1. вида на туристическия обект - на български и на английски език;
2. определената категория на туристическия обект.
(5) Надписите за вида, наименованието и категорията на туристическите обекти трябва да съответстват на посочените в удостоверението по ал. 1 и да не въвеждат в заблуждение туриста.
(6) Удостоверението и табелата по ал. 1 се поставят на видно място в обекта.

Чл. 17.
(1) Дубликат на удостоверение за категория се издава при загубване или унищожаване на първоначално издаденото удостоверение по заявление на хотелиера или ресторантьора с приложена декларация за обстоятелствата, при които удостоверението е загубено или унищожено. За издаването на дубликат се заплаща такса съгласно тарифата по чл. 55, ал. 4 от Закона за туризма.
(2) Издадените дубликати се отразяват от председателя на ДАТ в Националния туристически регистър.

Чл. 18. При захабяване на табелата по чл. 16, ал. 1 съответният хотелиер или ресторантьор може да заяви изработката на нова табела, като заплати такса съгласно тарифата по чл. 55, ал. 4 от Закона за туризма.

Чл. 19.
(1) Председателят на ДАТ по предложение на комисията по чл. 8 издава заповед за отказ за определяне на категория, когато:
1. не се отстранят нередовностите по заявлението и приложените към него документи в сроковете по чл. 9, ал. 1 и 3;
2. не са изпълнени минималните задължителни изисквания за вид и категория на туристическия обект, определени в съответното приложение;
3. е налице обективна невъзможност експертната работна група да извърши проверка на място в обекта по вина на проверяваното лице;
4. при открита процедура за категоризиране се констатира промяна на лицето, което извършва или ще извършва хотелиерство или ресторантьорство, или наличие на някое от обстоятелствата по чл. 21, ал. 1, т. 2 и 3;
5. при открита процедура за категоризиране се констатира, че лицето не отговаря на изискванията по чл. 6, т. 2.
(2) Председателят на ДАТ по предложение на комисията по чл. 8 определя категория, различна от заявената, при неизпълнение на изискванията, съответстващи на заявената категория, определени в приложение № 2 или 3.
(3) Заповедта по ал. 1 и 2 на председателя на ДАТ може да се обжалва по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

Чл. 20.
(1) Уведомяването на лицето, подало заявление за категоризиране, за сроковете по чл. 9, ал. 1 и 3 и за заповедите по чл. 19, ал. 1 и 2 и по чл. 21, ал. 2 се извършва с препоръчано писмо с обратна разписка. Уведомяването с препоръчано писмо се удостоверява чрез известие за получаването му.
(2) Ако уведомяването не бъде прието от лицето на посочения от него адрес, счита се, че то е извършено с поставянето му на специално определено за целта място в непосредствена близост до мястото за подаване на заявленията за определяне на категория.

Глава трета
ПРЕКРАТЯВАНЕ. ПОНИЖАВАНЕ. ПРОМЯНА НА КАТЕГОРИЯТА

Чл. 21.
(1) Категорията на туристически обект се прекратява:
1. по искане на собственика или на лицето, стопанисващо и управляващо туристическия обект;
2. при промяна на вида на туристическия обект;
3. при реконструкция или разширение на туристическия обект;
4. при повторно нарушение на изискванията по чл. 46, т. 1 от Закона за туризма;
5. ако в 6-месечен срок лицето, подало заявление за категоризиране, не се яви за получаване на категорийната символика;
6. при неизпълнение на задълженията по чл. 49, ал. 1, 3 и 4 от Закона за туризма.
(2) Категорията на туристическия обект се прекратява със заповед на председателя на ДАТ.
(3) В случаите по ал. 1, т. 2 и 3 хотелиерът или ресторантьорът е длъжен в 30-дневен срок от промяната да подаде заявление до председателя на ДАТ.
(4) След прекратяване на категорията на туристическия обект нова категория на обекта се определя по реда на чл. 7.
(5) Когато лицето, извършващо хотелиерство и/или ресторантьорство, желае категорията на обекта да бъде прекратена, то предприема съответните действия по ал. 1, т. 1 и подава заявление за определяне на категория по реда на чл. 7.

Чл. 22. При прекратяване на категорията на туристически обект председателят на ДАТ предприема съответните действия за публично оповестяване на прекратяването чрез средствата за масово осведомяване.

Чл. 23.
(1) Категорията на туристическите обекти се понижава при неизпълнение на изискванията по чл. 46, т. 1 от Закона за туризма.
(2) Категорията на туристическите обекти се понижава с налагане на принудителна административна мярка "понижаване категория на туристически обект".
(3) Категорията на туристическите обекти се понижава със заповед на председателя на ДАТ.

Глава четвърта
ВПИСВАНЕ В НАЦИОНАЛНИЯ ТУРИСТИЧЕСКИ РЕГИСТЪР НА КАТЕГОРИЗИРАНИТЕ ТУРИСТИЧЕСКИ ОБЕКТИ И НА ЛИЦАТА, УПРАЖНЯВАЩИ ДЕЙНОСТ ХОТЕЛИЕРСТВО И РЕСТОРАНТЬОРСТВО В ТЯХ

Чл. 24.
(1) Категоризираните туристически обекти и лицата, упражняващи дейност хотелиерство и ресторантьорство в тях, се вписват в Националния туристически регистър по чл. 58 от Закона за туризма.
(2) Вписванията в регистъра се правят от председателя на ДАТ или от оправомощено от него длъжностно лице служебно или след постъпило заявление за отразяване на промени във вписаните обстоятелства.
(3) Лицата, за които е настъпила промяна в обстоятелствата, вписани в регистъра по ал. 1, са длъжни писмено да заявят в ДАТ промяната в срок до един месец от настъпването й.
(4) Към заявлението по ал. 3 се прилагат копия на документа, удостоверяващ промяната, и на документ за платена такса съгласно тарифата по чл. 55, ал. 4 от Закона за туризма.

Чл. 25.
(1) При промяна на лицето, извършващо дейност в обекта, новото лице в 30-дневен срок от промяната подава заявление до председателя на ДАТ за отразяване на промяната във вписаните обстоятелства в Националния туристически регистър.
(2) Към заявлението по ал. 1 се прилагат следните документи:
1. удостоверение за актуална съдебна регистрация на лицето - оригинал или копия от документи, удостоверяващи, че лицето има право по силата на друг закон да извършва стопанска дейност;
2. удостоверение, че лицето не е в производство по ликвидация или несъстоятелност - оригинал или нотариално заверено копие;
3. копие от акта за собственост - при промяна на собствеността;
4. копие от договор за наем или друг договор, от който е видно, че са налице условия лицето да извършва съответната туристическа дейност в обекта - при промяна на наемателя или на лицето, извършващо дейност в обекта;
5. копие от единния идентификационен номер;
6. документ за платена такса за вписване на настъпили промени в обстоятелствата съгласно тарифата по чл. 55, ал. 4 от Закона за туризма.
(3) В случай на промяна на собственика на туристическия обект, при която няма промяна на лицето, което извършва дейност в обекта, лицето, придобило собствеността, подава заявление до председателя на ДАТ за вписване в Националния туристически регистър на настъпилите промени в обстоятелствата, копие от акта за собственост и документ за платена такса за вписване на настъпили промени в обстоятелствата съгласно тарифата по чл. 55, ал. 4 от Закона за туризма.
(4) В случаите по ал. 1 и 3 определената категория на туристическия обект се запазва.
(5) Определената категория се запазва и при промяна на наименованието на туристическия обект, в случай че не е настъпила промяна във вида на обекта, както и при промяна в капацитета на туристическия обект, когато промяната не е настъпила вследствие на реконструкция или разширение.
(6) Промяната в ал. 5 се заявява и отразява по реда на чл. 22, ал. 3 и 4.
(7) Таксата за отразяване на настъпила промяна в обстоятелствата, вписани в Националния туристически регистър, включва и издаване на удостоверение и табела, отразяващи променените обстоятелства.
(8) Удостоверението по ал. 7 се предоставя само при връщане на първоначално издаденото. В случай че първоначално издаденото удостоверение е изгубено или унищожено, лицето прилага писмена декларация за обстоятелствата, при които то е изгубено или унищожено.

Чл. 26.
(1) За определяне категорията на туристическите обекти се заплаща такса в размер, определен в тарифата по чл. 55, ал. 4 от Закона за туризма.
(2) В таксата по ал. 1 се включва стойността на категорийната символика на туристическия обект.

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 1. Тази наредба отменя Наредба № 2 от 2005 г. за категоризиране на туристическите хижи (ДВ, бр. 59 от 2005 г.).

§ 2. Категорийната символика "три звезди", "четири звезди" и "пет звезди" на туристическите хижи и прилежащите към тях заведения за хранене се заменя служебно съответно с "един еделвайс", "два еделвайса" и "три еделвайса".

§ 3. В случаите, когато към датата на влизане в сила на наредбата има открита процедура по категоризиране на туристическите хижи и на прилежащите към тях заведения за хранене, процедурата и определянето на категорията се довършват по реда на тази наредба.

§ 4. Наредбата се приема на основание чл. 51, ал. 9 от Закона за туризма и във връзка с чл. 78, ал. 2 от Административнопроцесуалния кодекс.

§ 5. Указания по прилагане на наредбата дава председателят на Държавната агенция по туризъм съвместно с председателя на Българския туристически съюз.

Приложение № 1
към чл. 1, ал. 2 и чл. 11, ал. 1 и 4

Характеристики на видовете туристически обекти

1. Туристически хижи:
1.1. Туристическа хижа - самостоятелно място за настаняване за краткотрайно пребиваване на туристите. Представлява масивна сграда в планината, в предпланински и морски райони, в природни и исторически местности, крайградски паркове и зони за отдих, архитектурно и функционално изградена, обзаведена и оборудвана за предлагане на основни и допълнителни туристически услуги. Обзаведена е с най- необходимата мебелировка, съоръжения, съдове и прибори за ползване и самостоятелно обслужване на туристите. Предлага туристическа, краеведска, екологична и друга информация.
1.2. Туристически учебен център - самостоятелно място за настаняване с учебни функции. Представлява масивна сграда в или край населени места и в планински райони, архитектурно и функционално изградена, обзаведена и оборудвана за провеждане на специализирано обучение на кадри, обслужващи спортно-туристическите дейности, както и на професионално обучение по различни видове туризъм, алпинизъм, ориентиране, спелеология, водни ски и други спортове. Разполага с учебни и спортни зали, методични кабинети, библиотека и др. Има изградена инфраструктура със спортни площадки, терени, подходящо обозначени за обучение; маркирани и трасирани маршрути и турове, необходими за професионална подготовка на курсисти. Обзаведен е с подходящи съоръжения за обучение и необходимата мебелировка, съдове и прибори за престой и самостоятелно обслужване на курсистите.
1.3. Туристическа спалня - самостоятелно място за настаняване за краткотрайно пребиваване на туристите. Представлява масивна сграда, архитектурно и функционално изградена в или край населени места, архитектурно-исторически и етнографски центрове, във възлови планински центрове, крайморски зони за отдих, в изходни пунктове към планините, природни и културни забележителности. Обзаведена е с най-необходимата мебелировка за предлагане на основни и допълнителни туристически услуги. Предоставя туристическа, краеведска, екологична и друга информация.
2. Заведения за хранене, прилежащи към туристическите хижи:
2.1. Туристическа столова - заведение за хранене със собствена храна или по заявка. Предлага се ограничен асортимент от кухненска продукция, сладкарски, тестени и други изделия, пиво, топли, студени, безалкохолни и други напитки. Самообслужването е основна форма на обслужване.
2.2. Туристически бюфет - заведение за хранене с ограничен асортимент от готови и пакетирани хранителни стоки, студени и топли сандвичи, тестени и захарни изделия, пиво, топли и студени напитки и др.
2.3. Туристическа столова със сервитьорско обслужване - заведение за хранене с разнообразен асортимент от кухненска и сладкарска продукция, безалкохолни и алкохолни напитки, пиво, топли напитки и др. Спазват се изискванията за обзавеждане и обслужване в ресторант (лист-меню, карт-меню, мека мебел, украса, гардероб и др.).

Приложение № 2
към чл. 4, ал. 1, т. 1 и чл. 11, ал. 1 и 4

Приложение № 3
към чл. 4, ал. 1, т. 2 и чл. 11, ал. 1 и 4

Приложение № 4
към чл. 7, ал. 1

Приложение № 5
към чл. 7, ал. 1

Приложение № 6
към чл. 7, ал. 2, т. 3

Приложение № 7
към чл. 7, ал. 2, т. 3

Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив