Наредба № 17 от 22 февруари 2001 г. за установяване размера на вложенията на банките по чл. 30 от Закона за банките

БНБ

Държавен вестник брой: 62

Година: 2005

Орган на издаване: БНБ

Дата на обнародване: 29.07.2005

В сила от 01.07.2005 г.

Предмет

Чл. 1.
(1) С тази наредба се определят обхватът, редът за установяване и отчитане на вложенията на банките по чл.30 от Закона за банките спрямо собствения им капитал (капиталовата база), както и мерките за отстраняване на допуснатите нарушения.
(2) Основната цел на наредбата е да ограничи вложенията на банките в трудноликвидни, недоходоносни активи.

Обхват на вложенията на банките

Чл. 2.
(1) Вложения по смисъла на чл.30, ал. 1 от Закона за банките са вложенията във:
1. недвижими имоти и други дълготрайни материални активи;
2. (изм., ДВ, бр. 62 от 2005 г.) акции и/или дялове в дружества, които не са банки, освен акциите и/или дяловете, с които е намален собственият капитал (капиталова база) на банката, съгласно чл. 7, ал. 1 от Наредба № 8 от 2004 г. за капиталовата адекватност на банките (обн., ДВ, бр. 5 от 2005 г.; изм. и доп., бр. 55 от 2005 г.).
(2) При установяване размера на вложенията стойността на активите се изчислява според балансовата им стойност.
(3) Недвижимите имоти и другите дълготрайни материални активи и дяловите участия в дружества, които не са банки, придобити от реализация на ипотеки, залози и други обезпечения с цел предпазване от загуби в банковата дейност, в срок до 2 години от придобиването им не се включват при изчисляване на общия размер на вложенията по ал. 1.
(4) Ако активите по ал. 3 не бъдат прехвърлени в срок до 2 години от придобиването им, след изтичането му те участват с балансовата си стойност при установяването на общия размер на вложенията на банката.

Отчет за установяване на размера на вложенията на банките

Чл. 3.
(1) Банките съставят и представят в Българската народна банка до 15-о число на месеца, следващ отчетното тримесечие, отчет за установяване размера на вложенията на банките по чл.30 от Закона за банките, съставен въз основа на баланса по образец, утвърден от подуправителя на БНБ, ръководещ управление "Банков надзор".
(2) Банките съставят и представят в Българската народна банка и годишен отчет за установяване размера на вложенията на банките по чл.30 от Закона за банките като неразделна част от годишния си отчет.

Консолидиран отчет за вложенията на банковата група

Чл. 4. Всяка банка, която има за дъщерни дружества по смисъла на чл.277 от Търговския закон други банки и/или небанкови финансови институции, съставя и консолидиран отчет за установяване размера на вложенията на банките по чл.30 от Закона за банките за банкова група по образец, утвърден от подуправителя на БНБ, ръководещ управление "Банков надзор". Указания

Чл. 5. Подуправителят на БНБ, ръководещ управление "Банков надзор", дава задължителни указания за начина на съставяне и представяне на отчетите по чл. 3 и 4.

Допълнителни сведения

Чл. 6. Подуправителят на БНБ, ръководещ управление "Банков надзор", може да изисква от банките допълнителни сведения по всяка позиция на отчета, включително по всеки единичен отчетен обект.

Контрол за верността на данните

Чл. 7.
(1) Органите за банков надзор при Българската народна банка извършват проверка за верността на съставяне на отчетите по чл. 30, включително и чрез проверки на място и сравняване на данните от отчета с тези по счетоводната и оперативната отчетност на банките.
(2) Проверителите по чл.61, ал. 2 от Закона за банките извършват проверка и дават заключение за съответствието на изготвяния от банката отчет по чл.30 с изискванията на Закона за банките, Закона за счетоводството и на тази наредба.

Мерки и санкции

Чл. 8. При допуснати нарушения на тази наредба подуправителят, ръководещ управление "Банков надзор", налага предвидените в чл.65, ал. 2 и чл.99 от Закона за банките принудителни административни мерки и санкции.

Допълнителна разпоредба

§ 1. По смисъла на тази наредба:
1. (Изм., ДВ, бр. 62 от 2005 г.) "Собствен капитал (капиталова база)" е капиталът по смисъла на чл. 3 - 7 от Наредба № 8 от 2004 г. за капиталовата адекватност на банките.
2. "Дълготрайни материални активи" са активите по смисъла на чл.19, ал. 2, т.1 от Закона за счетоводството.

Преходни и заключителни разпоредби

§ 2. Тази наредба се издава на основание чл.30 във връзка с § 19 от преходните и заключителни разпоредби на Закона за банките и е приета с Решение № 13 на УС на БНБ от 15.II.2001 г.

§ 3. Тази наредба отменя Наредба № 17 от 1995 г. за прилагане на чл.29 от Закона за банките и кредитното дело (ДВ, бр. 102 от 1995 г.).

Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив