Наредба № 2 от 14 април 2003 г. за признаване на завършени етапи на училищно обучение или степени на образование и професионална квалификация по документи, издадени от училища на чужди държави

МОН

Държавен вестник брой: 60

Година: 2005

Орган на издаване: МОН

Дата на обнародване: 30.08.2005

Раздел I
Общи положения

Чл.1.
(1) С тази наредба се определят условията и редът за признаване на завършени етапи на училищно обучение или степени на образование и професионална квалификация по документи, издадени от училища на чужди държави.
(2) При същите условия и ред се извършва признаване и на завършена в училище на чужда държава учебна година или учебен срок като установени форми, в които се организира обучението за завършване на етап или степен на училищно образование и професионална квалификация.

Чл.2.
(1) Завършено образование и обучение в училище на чужда държава се удостоверява с документ, издаден от училище, създадено по законоустановения ред в страната, в която са издадени документите, и считано за част от системата на светското училищно образование на съответната държава.
(2) Завършено образование и обучение в училище на чужда държава се удостоверява и с документ, издаден от компетентен орган, определен като такъв от законовите разпоредби на съответната държава.

Раздел II
Признаване на училищно обучение, образование и професионална квалификация

Чл.3.
(1) Признаването е официално писмено потвърждение от Министерство на образованието и науката (МОН) на съответствието на завършени етапи на училищно обучение или степени на образование и професионална квалификация в училище на чужда държава с тези в системата на народната просвета в Република България.
(2) Признаването по ал.1 се извършва с цел:
1. достъп до обучение в системата на училищното образование;
2. достъп до обучение в системата на висшето образование;
3. улесняване на достъпа до пазара на труда.
(3) (Изм., ДВ, бр. 60 от 2005 г.) Признаването се извършва от експертни комисии, както следва:
1. по документи за завършени от I до VII клас включително - от комисия към всеки регионален инспекторат по образование; комисията е петчленна и се определя със заповед на министъра на образованието и науката, като председател на комисията е началникът на РИО;
2. по документи за завършени VIII клас до последен гимназиален клас включително, както и дипломи за средно образование и документи за професионална квалификация - от комисия към Министерството на образованието и науката; комисията е седемчленна и се определя със заповед на министъра на образованието и науката.

Чл.4.
(1) (Изм., ДВ, бр. 60 от 2005 г.) Желаещите признаване на завършени етапи на училищно обучение или степени на образование и професионална квалификация по документи, издадени от училища на чужди държави, подават следните документи:
1. заявление и формуляр по образец;
2. документ за училищно образование и професионална квалификация;
3. справка за изучаваните учебни предмети с хорариума на учебните часове и поставените оценки, ако не са вписани в документа по т. 2;
4. превод на български език на документите по т. 2 и 3 от заклет преводач;
5. документ за последния завършен клас в българско училище (ако има такъв) преди обучението в училище на чужда държава; 6. документ за платена държавна такса.
(2) Документите по ал. 1, т. 2, 3, 4 и 6 се подават в оригинал, а документите по т. 5 - в оригинал или копие, заверено от нотариус или от училището, издало документа.
(3) Допълнително при необходимост се представят и други документи, свързани с признаването, посочени от комисията.
(4) Когато в училище на чужда държава са завършени две или повече учебни години от гимназиалния етап, в МОН се представят документи по ал. 1 за всяка завършена учебна година, респективно за всеки гимназиален клас.
(5) Документите по ал. 1, т. 2 и 3 и по ал. 3 се легализират, превеждат и заверяват в съответствие с подписаните договори между Република България и държавата, в която са издадени, или по реда на Правилника за легализациите, заверките и преводите на документи и други книжа (ПМС № 184, обн. ДВ, бр. 73 от 1958 г.; изм., бр. 10 от 1964 г., бр. 77 от 1976 г., бр. 96 от 1982 г., бр. 77 от 1983 г., бр. 103 от 1990 г.).
(6) (Нова, ДВ, бр. 60 от 2005 г.) Документите по ал. 1 за завършени I до VII клас включително и учебен срок се подават в РИО по местоживеене.
(7) (Нова, ДВ, бр. 60 от 2005 г.) Документите по ал. 1 за завършени VIII до последен гимназиален клас, включително и учебен срок, както и дипломи за средно образование и документи за професионална квалификация се подават в МОН.

Чл.5.
(1) (Изм., ДВ, бр. 60 от 2005 г.) Експертните комисии по чл. 3, ал. 3 извършват експертна оценка на представените документи и вземат решение за признаване или за отказ за признаване, като отчитат:
1. продължителността на обучението;
2. вида на училището, в което е проведено обучението;
3. изучаваните учебни предмети и общия хорариум по всеки един от тях;
4. правата, които дава документът в страната, в която е издаден.
(2) (Отм., ДВ, бр. 60 от 2005 г.; предишна ал. 3, изм., бр. 60 от 2005 г.) Комисията по чл. 3, ал. 3, т. 1 заседава най-малко един път месечно и взема решение с обикновено мнозинство. Заседанията на комисията и взетите решения се отразяват в протокол. При отсъствие на председателя на комисията заседанието се ръководи от заместник-председателя на комисията, който подписва протокола.
(3) (Нова, ДВ, бр. 60 от 2005 г.) Комисията по чл. 3, ал. 3, т. 2 заседава най-малко един път месечно и взема решение с обикновено мнозинство. Заседанията на комисията и взетите решения се отразяват в протокол.
(4) (Изм., ДВ, бр. 60 от 2005 г.) Комисията се произнася по всеки конкретен случай на признаване в срок до два месеца, считан от датата на представяне на документите по чл. 4, ал. 1.
(5) (Нова, ДВ, бр. 60 от 2005 г.) Двумесечният срок по ал. 4 може да бъде удължен в случаите, в които документите, подадени съгласно чл. 4, ал. 1 и 3, са недостатъчни за вземане на решение и се налага съответната комисия да изиска информация по официален дипломатически път.

Чл.6.
(1) В случай на решение за признаване се издава удостоверение, което се подписва от председателя на комисията по чл.3, ал.3, по образец съгласно:
1. (доп., ДВ, бр. 60 от 2005 г.) приложение № 1 - за признато завършено средно образование и професионална квалификация; издава се от МОН;
2. (доп., ДВ, бр. 60 от 2005 г.) приложение № 2 - за признат учебен срок или клас/класове; издава се от МОН;
3. (нова, ДВ, бр. 60 от 2005 г.) приложение № 3 - за признат учебен срок или клас/класове; издава се от РИО.
(2) Удостоверението по ал. 1 е защитено със специфичен знак.

Чл.7.
(1) В удостоверението по чл.6 оценките, вписани в документа, издаден от училище на чужда държава, се приравняват към шестобалната система.
(Изм., ДВ, бр. 60 от 2005 г.) В удостоверението съгласно приложение № 2 и приложение № 3 се вписват приравнителни изпити в случаи, когато такива са налице, както и срокът за тяхното полагане, който не трябва да е по-късно от края на съответната учебна година. Решението се взема от съответната комисия.

Чл.8.
(1) Признаване се отказва, когато:
1. подадените документи не съответстват на чл. 4;
2. (доп., ДВ, бр. 60 от 2005 г.) се установят съществени различия между данните от представените документи и установените критерии по чл. 5, ал. 1, изразяващи се в необходимост от полагане на приравнителни изпити за съответен клас по най-малко половината от учебните предмети съгласно действащия към момента на признаването учебен план в българското училище;
3. документите са издадени от училище на друга държава, което не е признато от компетентен държавен орган на съответната страна за част от системата й за светско училищно образование.
(2) Отказът по ал.1 се мотивира. Комисията писмено уведомява заинтересувания за мотивите за отказа.

Раздел III
Продължаване на образованието в българско училище

Чл.9.
(1) Лицата, на които е признат завършен клас - I до III включително, по документи, издадени от училище на чужда държава, не полагат приравнителни изпити.
(2) Български граждани, на които е признат завършен клас - IV до VIII включително, по документи, издадени от училище на чужда държава, полагат приравнителен изпит по български език и литература за последния успешно завършен клас.
(3) Всички лица, на които е признат завършен клас - от IX до последен гимназиален включително, по документи, издадени от училище на чужда държава, полагат приравнителни изпити по български език и литература, история и цивилизация и по география и икономика в частта им, отнасяща се до историята и географията на България, ако тези предмети се изучават в съответните класове. Те полагат приравнителни изпити и по учебните предмети от учебния план, които не са изучавали в чуждестранното училище или нямат оценка по тях.
(4) Български граждани, на които е признат завършен клас - от IV до последен гимназиален включително, по документи, издадени от училище на чужда държава, и които са изучавали български език и литература, история и цивилизация и география и икономика (или частта от тях, отнасяща се до историята и географията на България) в класове към посолствата на Република България и представят оригинален документ за завършено обучение, издаден по образец на МОН, не полагат приравнителни изпити по тези учебни предмети.
(5) Когато в документа за завършен клас в училище на чужда държава по отделен учебен предмет е поставена оценка, която при приравняване към шестобалната система е по-ниска от среден 3,00, но ученикът е допуснат до следващ клас, той полага приравнителен изпит по този учебен предмет в българско училище.
(6) Когато учебен предмет от документа за завършен клас в училище на чужда държава включва учебно съдържание по два или три учебни предмета от българския учебен план, оценката по този предмет се зачита като такава по всички съставни учебни предмети за съответния български клас.
(7) (Нова, ДВ, бр. 60 от 2005 г.) Когато се разглежда документ за завършен учебен срок в страна, в която не се оформят срочни оценки, годишната оценка в българското училище се оформя съгласно държавното образователно изискване за системата на оценяване.

Чл. 10.
(1) (Предишен текст на чл. 10, ДВ, бр. 60 от 2005 г.) Приравнителните изпити, определени от комисията по чл. 3, ал. 3, се полагат съгласно държавните образователни изисквания за учебно съдържание за задължителна подготовка в българското училище съгласно действащия към момента на признаването учебен план.
(2) (Предишна ал. 1 на чл. 11, доп., ДВ, бр. 60 от 2005 г.) Приравнителните изпити се полагат в училище, определено от началника на съответния регионален инспекторат по образование или в българско училище в чужбина.
(3) (Предишна ал. 2 на чл. 11, изм., ДВ, бр. 60 от 2005 г.) Условията и редът за провеждане на изпитите по чл. 9 се определят от директора на училището по ал. 2.

Чл. 11.
(Нов, ДВ, бр. 60 от 2005 г.) В случай, когато ученикът има признат последен клас от гимназиалния етап на средната степен на образование по документ от училище на чужда държава, училището, определено от РИО съгласно чл. 10, ал. 2, оформя личен картон на ученика въз основа на оригиналното удостоверение по чл. 6, ал. 1 и протоколите за положените приравнителни изпити и издава диплома за средно образование и/или удостоверение за завършен гимназиален етап.

Чл.12.
(1) Диплома за завършено средно образование, издадена от училище на чужда държава и отговаряща на общите изисквания за достъп до висше образование в тази държава, се признава като такава и в България, освен ако не се установи съществено различие между общите изисквания за достъп до висше образование в двете страни.
(2) Когато в диплома за завършено средно образование съгласно ал.1 има учебен предмет, по който оценката, приравнена към шестобалната система, е под среден 3,00, този предмет не се вписва в удостоверението, издавано съгласно чл. 6, ал.1, т.1.

Чл.13.
Признаване на професионална квалификация, придобита в училище на чужда държава, се извършва само във връзка с признаване на завършен клас или степен на образование.

Чл. 14.
(Доп., ДВ, бр. 60 от 2005 г.) Лицата, обучавали се една или повече учебни години в училище на чужда държава, могат по своя преценка, а за непълнолетните по преценка и желание на родител (настойник) да повторят в българско училище последния признат клас.

Чл. 15.
(Нов, ДВ, бр. 60 от 2005 г.) В случай че съществуват нередности по документите по чл. 4 и срокът по чл. 5, ал. 4 за произнасяне на комисията съвпада с времето на учебните занятия, учениците могат да посещават училище с разрешение на комисиите по чл. 3, ал. 3.

Допълнителна разпоредба

§ 1. Лица, които поради природни бедствия, крупни аварии или военни действия на територията на държавата, в която са се обучавали, или други независещи от тях причини не могат да представят документи за завършени етапи на обучение, степени на образование и професионална квалификация, могат да поискат установяване на тези факти по реда на Гражданския процесуален кодекс.

Заключителни разпоредби

§ 2. Тази наредба се издава на основание § 5 от Закона за народната просвета и отменя Наредба No 1 от 1996 г. за признаване на завършен клас или степен на средно образование и професионална квалификация по документи, издадени от легитимни училища на други държави (ДВ,бр.20 от 1996 г.).
§ 3. Наредбата влиза в сила от 1 май 2003 г.
Министър: Вл.Атанасов

Приложение No 1
към чл. 6, ал.1, т.1

УДОСТОВЕРЕНИЕ
No ......../....... 200 ... г.

Министерството на образованието и науката на Република България на основание § 5 ЗНП и Наредба No 2 от 2003 г. за признаване на завършени етапи на училищно обучение или степени на образование и професионална квалификация по документи, издадени от училища на чужди държави

ПРИЗНАВА

.......................................................................
.......................................................................
на .....................................................................
................................................................. (име, презиме, фамилия, ЕГН, дата на раждане, гражданство), притежаващ/а диплома/удостоверение (излишното се зачертава) No ............./........, издадена/о от ............................................. (наименование и местонахождение на училището или институцията)
Оценките, приравнени към шестобалната система, са, както следва:
Председател на комисията:
.......................... (име, фамилия) (подпис и печат с герб)

Приложение No 2
към чл. 6, ал.1, т.2

УДОСТОВЕРЕНИЕ
No ......../....... 200.. г.

Министерството на образованието и науката на Република България на основание § 5 ЗНП и Наредба No 2 от 2003 г. за признаване на завършени етапи на училищно обучение или степени на образование и професионална квалификация по документи, издадени от училища на чужди държави

ПРИЗНАВА

.......................................................................
.......................................................................
на ....................................................... (име, презиме, фамилия, ЕГН, дата на раждане, гражданство), притежаващ/а диплома/удостоверение (излишното се зачертава) No ............./........, издадена/о от ......................................... (наименование и местонахождение на училището или институцията)
Допълнително в срок до ................................ следва да положи приравнителни изпити за ......... клас по:
......................................................................
Оценките, приравнени към шестобалната система, са както следва:
.....................................................................
Председател на комисията:
....................... (име, фамилия) (подпис и печат с герб)

Приложение № 3
към чл. 6, ал. 1, т. 3
(Ново, ДВ, бр. 60 от 2005 г.)

УДОСТОВЕРЕНИЕ
№......../........200...г.

Регионален инспекторат по образование - гр. ................, при Министерството на образованието и науката на Република България на основание § 5 ЗНП и Наредба № 2 от 2003 г. за признаване на завършени етапи на училищно обучение или степени на образование и професионална квалификация по документи, издадени от училища на чужди държави, ПРИЗНАВА ................................................................................................................... ................................................................................................................... на .............................................................................................................. ..................................................................................................................,
(име, презиме, фамилия, ЕГН, дата на раждане, гражданство) притежващ/а удостоверение № ............................................................, издадено от .............................................................................................. ...................................................................................................................
(наименование и местонахождение на училището или институцията)
Допълнително в срок до ........................................................................... следва да положи приравнителни изпити за .......................................... клас по: .....................................................................................................
Оценките, приравнени към шестобалната система, са, както следва: ...................................................................................................................
Председател на комисията .......................................................
(име и фамилия) (подпис и печат)

Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив