Наредба № 21 от 18 юли 2005 г. за реда за регистрация, съобщаване и отчет на заразните болести

МЗ

Държавен вестник брой: 62

Година: 2005

Орган на издаване: МЗ

Дата на обнародване: 01.08.2005


В сила от 01.01.2006 г.

Раздел I
Общи положения

Чл. 1.
(1) С тази наредба се определят редът за регистрация, задължително съобщаване и отчет на болните от заразни болести, контактните с тях лица и заразоносителите, както и списъкът на заразните болести, подлежащи на задължителна регистрация, съобщаване и отчет.
(2) С наредбата се определят и редът и начинът за надзор, ранно оповестяване и предприемане на мерки при случаи на биотероризъм или поява на нови, непознати заразни болести.

Чл. 2. На задължителна регистрация, съобщаване и отчет подлежат заразните болести, посочени в приложение № 1.

Чл. 3.
(1) При регистрацията, съобщаването и отчета на заразните болести случаите се класифицират в следните категории:
1. възможен случай на заразна болест;
2. вероятен случай на заразна болест; 3. потвърден случай на заразна болест.
(2) Критериите за класифициране на случаите на заразни болести по категории са посочени в приложение № 2.
(3) Дефинициите на случаи на заразни болести, които подлежат на задължителна регистрация, съобщаване и отчет, са посочени в приложение № 3.

Раздел II
Регистрация и съобщаване на заразните болести

Чл. 4. Регистрация на заразните болести по приложение № 1 се извършва от лечебните заведения, от здравните кабинети в училищата, детските заведения, специализираните институции за предоставяне на социални услуги и от регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ).

Чл. 5.
(1) Общопрактикуващите лекари, медицинските специалисти от здравните кабинети в училищата, детските заведения, специализираните институции за предоставяне на социални услуги и РИОКОЗ регистрират диагностицираните и съобщени заразни болести в Книга за регистриране на заразните болести по образец съгласно приложение № 4.
(2) Регистрацията по ал. 1 се извършва при спазване на правилата, посочени в приложение № 5.
(3) Лицата по ал. 1 издирват и определят контактните на болни от заразни болести и ги регистрират в Книга за регистриране на контактните на заразно болни лица.

Чл. 6.
(1) Регистрираните заразни болести по чл. 4 се съобщават от медицинските специалисти, които са ги открили, в срок от 24 часа:
1. на РИОКОЗ, на чиято територията е открит случаят;
2. на общопрактикуващия лекар на заболялото лице - когато заболяването е открито от друг медицински специалист;
3. на здравния кабинет в учебно и детско заведение - когато заболялото лице посещава училище или детско заведение.
(2) Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве, получила Бързо известие за лице с местоживеене извън обслужваната от нея територия, уведомява в срок 24 часа РИОКОЗ по местоживеене на лицето.

Чл. 7. Регистрация в лабораторния журнал и съобщаване в РИОКОЗ на положителните резултати за заразни болести по приложение № 1 извършват всички медико-диагностични лаборатории - самостоятелни или в състава на друго лечебно заведение.

Чл. 8. Съобщаването на заразните болести по чл. 6 и положителните лабораторни резултати по чл. 7 се извършва с Бързо известие по образец съгласно приложение № 6 и по телефон, факс или електронна поща. В Бързото известие винаги се посочва категорията на случая по чл. 3, ал. 1.

Чл. 9. В случаите, когато първоначалната диагноза, съобщена с Бързо известие, е променена, лечебното заведение, в което е поставена окончателната диагноза, изпраща ново бързо известие:
1. до общопрактикуващия лекар на лицето;
2. до лечебното заведение, поставило първоначалната диагноза;
3. до Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве.

Чл. 10. В срок от 24 часа след хоспитализация и изписване на болен от заразно заболяване, подлежащо на задължителна регистрация, лечебното заведение за болнична помощ изпраща писмено съобщение по образец - приложение № 7, за хоспитализиран/изписан болен до съответната РИОКОЗ.

Чл. 11.
(1) За всеки починал от заразно заболяване независимо дали преди това е бил съобщен и регистриран като заразно болен, лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ в срок 24 часа уведомяват с Бързо известие РИОКОЗ на територията, на която е починал болният.
(2) В случаите, когато починалото лице е с постоянен адрес на територията на друга област, РИОКОЗ, получила съобщението, уведомява съответната РИОКОЗ по постоянния адрес на лицето.

Чл. 12.
(1) В случаите на доказано заразоносителство заразоносителите се съобщават с Бързо известие само при откриването им.
(2) Заболяванията с хронично протичане (бруцелоза, туберкулоза, хроничен вирусен хепатит и др.) се съобщават еднократно - при откриването им.
(3) Следоперативните рецидиви при ехинококоза се съобщават при всяко възникване, независимо от броя им.

Чл. 13.
(1) Съобщаването на случаите на грип и остри респираторни заболявания се извършва чрез система за сентинелно наблюдение, включваща лечебни заведения за извънболнична помощ в областните центрове.
(2) Лечебните заведения по ал. 1 се определят със заповед на директора на съответната РИОКОЗ.
(3) Броят на наблюдаваните по сентинелната система лица не може да бъде по-малък от 10 % от населението на града - областен център.
(4) Лечебните заведения за извънболнична помощ по ал. 2 съобщават в РИОКОЗ по телефона и в писмен вид броя на заболелите от грип и остри респираторни заболявания, както следва:
1. за периода от 1 ноември до 31 март данните се изпращат ежедневно - за предходния ден;
2. за периода от 1 април до 31 октомври данните се изпращат ежеседмично - за предходната седмица.

Чл. 14. Съобщаването на случаите на СПИН/HIV се извършва по реда на наредбата по чл. 60, ал. 6 от Закона за здравето.

Чл. 15. Съобщаването на случаите на сифилис и гонококция се извършва, както следва:
1. от кожно-венерологичните диспансери и кожно-венерологичните отделения - на РИОКОЗ и Националния център по здравна информация (НЦЗИ);
2. от лабораториите, извършващи серологична диагностика на сифилиса и гонококцията - на кожно-венeрологичните диспансери и РИОКОЗ;
3. от центровете по трансфузионна хематология и Националния център по трансфузионна хематология - на съответните кожно-венерологични диспансери, РИОКОЗ и НЦЗИ;

Чл. 16. В Бързото известие за случаите по чл. 14 и 15 от личните данни се вписват само инициалите на лицето, възрастта, населеното място и областта.

Чл. 17. Всеки случай на епидемичен взрив се съобщава незабавно в съответната РИОКОЗ от медицинския специалист, който го е установил.

Чл. 18. Всеки случай на взрив от вътреболнична инфекция се съобщава по реда на наредбата по чл. 60, ал. 6 от Закона за здравето.

Раздел III
Отчет на заразните болести

Чл. 19.
(1) Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве ежедневно предава обобщена информация в Националния център по здравна информация за съобщените и регистрирани случаи на заразни заболявания по диагнози за територията на цялата област.
(2) Информацията за заразните болести (без грип и остри респираторни заболявания) се дава по категории по чл. 3, ал. 1 общо за областта и по населени места.
(3) Дневната информация включва данните от предходния ден. Данните за почивните и празничните дни се предават на следващия работен ден, разделно за всеки от предходните дни.

Чл. 20. Информацията за броя на заболелите от грип и остри респираторни заболявания се изпраща от РИОКОЗ по електронна поща в МЗ и в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) съгласно чл. 13, ал. 4.

Чл. 21. Информацията за епидемичните взривове и взривовете от вътреболнични инфекции се съобщава от РИОКОЗ в МЗ и в НЦЗПБ незабавно по телефон, факс или електронна поща и в писмен вид в срок 48 часа.

Чл. 22.
(1) Националният център за здравна информация обработва получените от РИОКОЗ данни и изготвя ежедневна и седмична сигнална информация по категории диагнози.
(2) Информацията по ал. 1 се изпраща в МЗ, НЦЗПБ и РИОКОЗ и се използва за нуждите на оперативния епидемиологичен надзор и за осъществяване на обратна връзка със системата на общественото здравеопазване.

Чл. 23. Информацията с уточнените диагнози се актуализира месечно и годишно.

Чл. 24. Месечна актуализация на информацията за съобщените случаи на заразни заболявания се извършва, както следва:
1. регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве обобщават данните за територията на региона по категориите диагнози на заболелите, хоспитализираните и починалите от заразни болести и я предават до 5-о число на следващия месец в НЦЗИ;
2. Националният център за здравна информация обработва данните, получени от РИОКОЗ, и издава до 10-о число на всеки месец актуализирана информация (отчет 3.0 - 85), която се изпраща в МЗ, НЦЗПБ и РИОКОЗ.

Чл. 25. Годишна актуализация се извършва след приключване на календарната година, както следва:
1. регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве уточняват данните по месеци и за годината за територията на региона и до 10 януари на следващата година изпращат коригиран годишен отчет в Националния център за здравна информация;
2. Националният център за здравна информация обработва коригираните данни и до 10 февруари на следващата година ги предоставя на МЗ, НЦЗПБ и РИОКОЗ.

Чл. 26.
(1) Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве изготвя годишен отчет и анализ на заразните болести.
(2) Анализът по ал. 1 се изпраща в МЗ и НЦЗПБ до края на февруари следващата година.

Чл. 27. Годишният епидемиологичен анализ на заболяемостта от заразни болести за цялата страна се изготвя от НЦЗПБ и се изпраща в МЗ до края на април следващата година.

Чл. 28. Въз основа на годишния епидемиологичен анализ за страната МЗ предприема мерки за повишаване на ефективността на системата за надзор на заразните болести.

Раздел IV
Ред и начин за надзор, ранно оповестяване и предприемане на мерки при случаи на биотероризъм или поява на нови, непознати заразни болести

Чл. 29. При възникване на нови заразни болести с потенциален риск от епидемично разпространение, както и при случаи на биотероризъм, министърът на здравеопазването със заповед може да разпореди:
1. задължителна регистрация, съобщаване и отчет на заболявания извън посочените в приложение № 1;
2. конкретни мерки, ред и начин на надзор в съответствие с епидемичната ситуация.

Чл. 30.
(1) Министърът на здравеопазването определя със заповед състава на оперативна група на национално ниво за бързо реагиране и организиране на отговор в случай на възникване на епидемична ситуация, свързана с използване на биологични агенти за причиняване на вреда или при възникване на нови заразни болести с потенциален риск от епидемично разпространение.
(2) Директорите на РИОКОЗ определят със заповед състава на съответни оперативни групи на регионално ниво.

Чл. 31. При съмнение за преднамерено използване на биологичен агент за причиняване на вреда РИОКОЗ на регионално ниво и Министерството на здравеопазването на национално ниво организират съвместно с Държавна агенция "Гражданска защита", Министерството на вътрешните работи и други компетентни държавни органи противоепидемични мерки, включващи:
1. сформиране и изпращане на експертна група на мястото на инцидента, включваща епидемиолог, микробиолог (вирусолог), инфекционист, биолог (паразитолог) и други в зависимост от конкретната ситуация;
2. вземане на проби и изследването им в лабораториите на РИОКОЗ и НЦЗПБ;
3. разпореждане на противоепидемични и профилактични мерки за ограничаване разпространението на заболяването, за защита на населението и екипите, работещи в огнището;
4. своевременно предоставяне на информация на населението и даване на указания за поведение, профилактика и предпазване.

Чл. 32. В случаите на възникване и разпространение на заразни болести, които създават риск за международно разпространение, МЗ информира Световната здравна организация, съседните страни и специализираните структури на Европейския съюз в съответствие с действащите Международни здравни правила.

Допълнителни и заключителни разпоредби

§ 1. По смисъла на тази наредба "епидемичен взрив" е възникването на два и повече случая на едно и също заразно заболяване, епидемично свързани по време и място.

§ 2. Контролът по изпълнението на наредбата се осъществява от главния държавен здравен инспектор.

§ 3. Наредбата влиза в сила от 1 януари 2006 г. и отменя Наредба № 2 от 6 февруари 2004 г. за определяне на списък на заразните и паразитните болести, които подлежат на задължително съобщаване, регистрация и отчет (ДВ, бр. 14 от 2004 г.).

§ 4. Наредбата се издава на основание чл. 60, ал. 2 и 3 във връзка с чл. 82, ал. 2, т. 2 и ал. 5 от Закона за здравето.

Приложение № 1
към
чл. 2

СПИСЪК
на заразните и паразитните болести, които подлежат на задължителна регистрация, съобщаване и отчет

1. Амебиаза
2. Антракс
3. Аскаридоза
4. Бактериални менингити и менингоенцефалити:
4.1. с уточнена етиология:
4.1.1. пневномококов
4.1.2. стрептококов
4.1.3. хемофилус инфлуенце
4.1.4. други бактерии
4.2. с неуточнена етиология
5. Ботулизъм
6. Бруцелоза
7. Бяс
8. Вариант на болестта на Кройтцфелд-Якоб
9. Вариола
10. Варицела
11. Вирусни менингити и менингоенцефалити
12. Вирусни хеморагични трески:
12.1. Ебола/Марбург треска
12.2. Треска Ласса
12.3. Кримска-Конго хеморагична треска
12.4. Хеморагична треска с бъбречен синдром
13. Вирусни хепатити:
13.1. остър вирусен хепатит тип A, B, C, D, неопределен
13.2. хроничен вирусен хепатит тип В, С, D 14. Гастроентерит, ентероколит
15. Гонококова инфекция
16. Грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ)
17. Дизентерия (шигелоза)
18. Дифтерия
19. Епидемичен паротит
20. Ехинококоза
21. Жълта треска
22. Йерсиниоза
23. Кампилобактериоза
24. Коклюш
25. Колиентерити (ешерихиози)
25.1. Ентерохеморагична E. Coli инфекция
26. Коремен тиф
27. Криптоспоридиоза
28. Ку-треска
29. Лаймска борелиоза
30. Лайшманиоза, висцерална
31. Ламблиоза (Жиардиаза)
32. Легионелоза
33. Лептоспирози
34. Листериоза
35. Малария
36. Марсилска треска
37. Менингококова инфекция (менингококов менингит и сепсис)
38. Морбили
39. Орнитоза
40. Петнист тиф
41. Полиомиелит
41.1.Остри вяли парализи
42. Рубеола
42.1.Вродена рубеола
43. Салмонелоза
44. Синдром на придобита имунна недостатъчност (СПИН) и HIV инфекция
45. Сифилис
46. Скарлатина
47. Стрептококус пневмоние, инвазивна инфекция
48. Тежък остър респираторен синдром (ТОРС)
49. Тениаринхоза
50. Тетанус
51. Токсоплазмоза
52. Трихинелоза
53. Трихоцефалоза
54. Туберкулоза
55. Туларемия
56. Хемофилус инфлуенце тип В, инвазивна инфекция
57. Хименолепидоза
58. Хламидия трахоматис, генитална инфекция
59. Холера
60. Чума

Приложение № 2
към
чл. 3, ал. 2

КРИТЕРИИ
за класифициране на заразните болести, подлежащи на задължителна регистрация, съобщаване и отчет

1. Системата за класификация на случаите на заразни болести, подлежащи на задължителна регистрация, съобщаване и отчет, е тристепенна и включва следните три категории случаи: възможен, вероятен и потвърден случай на заразна болест.
Възможен случай е случай с насочваща клинична картина, който не е нито потвърден, нито вероятен.
Вероятен случай е случай с типична клинична картина или случай с наличие на епидемична връзка.
Потвърден случай е случай, доказан чрез лабораторно изследване.
Случай с наличие на епидемична връзка е случай, който или е контактен на потвърден случай, или е имал същите контакти както потвърден случай (например консумирал същата храна, пребивавал в същия хотел и т.н.).
2. Класификацията на случаите според посочените три категории може да варира в зависимост от епидемиологията на конкретното заболяване.
3. На съобщаване подлежат само случаи с клинично проявени симптоми, освен когато при дадена болест са в сила изрични други указания.
4. Безсимптомните инфекции и заразоносителството се разглеждат като случаи само при наличие на терапевтични или епидемиологични съображения.
5. Когато в дефиницията за случай на заразна или паразитна болест са изброени няколко "критерии за лабораторна диагноза", за потвърждаване на случая е достатъчен само един от тези критерии, освен ако не са посочени изрични други указания.
6. Лабораторните критерии за диагноза могат да бъдат изпълнени чрез различни методи на изследване. В случаите, когато в дефиницията на заболяването са посочени специфични методи, те са задължителни.
7. Клиничното описание в дефинициите за случай дава обща характеристика на болестта и не посочва всички възможни признаци за поставяне на клиничната диагноза на заболяването.

Приложение № 3
към
чл. 3, ал. 3

ДЕФИНИЦИИ
за възможен, вероятен и потвърден случай на заразните болести, които подлежат на задължителна регистрация, съобщаване и отчет

1. АМЕБИАЗА

Клинично описание
Типична за амебиазата клинична картина, характеризираща се с диарийни изпражнения с примеси от слуз и кръв, болки в корема и загуба на апетит при острата чревна амебиаза, и с различна органна симптоматика в зависимост от локализацията на процеса при извънчревна амебиаза.
Лабораторни критерии за диагноза
- Доказване на трофозоити и цисти на Entamoeba histolytica в изпражненията
- Доказване на трофозоити на Entamoeba histolytica в биопсичен материал от язви в дебелото черво
- Доказване на специфичен антитяло-отговор (РИФ, РПХА, ELISA, НИЕФ).
Класификация на случаите
Възможен: Неприложимо (НП)
Вероятен: НП
Потвърден: Случай, който е лабораторно потвърден.

2. АНТРАКС

Клинично описание
Дихателна форма След вдишване на Bacillus anthracis и кратък продромален период се развива остро респираторно заболяване с висока температура, хипоксия, диспнея и рентгенологични данни за разширяване на медиастинума.
Кожна форма Кожна лезия, еволюираща от папула, след това везикула до тъмна хлътнала коричка, около която има оток. Лезията обикновено не е болезнена, но може да има общи оплаквания (висока температура и неразположение).
Гастро-интестинална форма След консумация на сурова контаминирана храна се развива синдром на силни абдоминални болки, диария, висока температура и сепсис.
Лабораторни критерии за диагноза - Изолиране и доказване на B. anthracis в проби, взети от нормално стерилни места (например кръв или ликвор) или от лезии на други засегнати тъкани (кожа, бял дроб, черва) - Комбинация от следните два спомагателни лабораторни теста: - доказване на ДНК на B. anthracis (например чрез РСR) в проби, взети от нормално стерилни места (например кръв или ликвор) или от лезии на други засегнати тъкани (кожа, бял дроб, черва); - доказване на B. anthracis в клинична проба от засегната тъкан (кожа, бял дроб, черва) чрез имунохистохимично оцветяване. Назални смивове без клинични индикации не са доказателни.
Класификация на случаите
Възможен: НП
Вероятен:
- Случай с типична клинична картина без изолация на B. anthracis и без алтернативна диагноза, но с положителни резултати за B. anthracis при един от спомагателните лабораторни тестове, или
- Случай с типична клинична картина, епидемиологично свързан с доказана експозиция на антракс в околната среда, който не е лабораторно потвърден
Потвърден: Случай с типична клинична картина, който е лабораторно потвърден.

3. АСКАРИДОЗА

Клинично описание
Типична за аскаридозата клинична картина, характеризираща се в миграционния стадий с белодробен и алергичен синдром, а в чревния - с диспептичен синдром. Възможни са усложнения - обтгурационен илеус, панкреатит, перитонит, холостаца, апендицит и др.
Лабораторни критерии за диагноза
- Доказване на яйцата на Ascaris lumbricoides в изпражненията
- Доказване на възрастния паразит
- Спонтанно излязъл или в изпражнения
Класификация на случаите
Възможен: НП
Вероятен: НП
Потвърден: Случай, който е лабораторно потвърден.

4. БАКТЕРИАЛНИ МЕНИНГИТИ И МЕНИНГОЕНЦЕФАЛИТИ

С уточнена етиология: пневномококов, стрептококов, хемофилус инфлуенце и други бактерии С неуточнена етиология
Клинично описание Менингити: Заболявания, които се характеризират с типична клинична картина с остро начало, висока температура, токсикоинфекциозен синдром, синдром на менинго-радикулерно дразнене, главоболие, повръщане, преходна неврологична симптоматика Менингоенцефалити: менингорадикулерно дразнене, персистиращо значително по-дълго, превалираща неврологична симптоматика, парези и парализи, прояви на мозъчен оток, промени в съзнанието до церебрална кома Лабораторни критерии за диагноза - Наличие на характерни промени в ликвора - Наличие на бактериални агенти при микроскопия на препарат от ликвор - Изолиране на един от най-честите причинители на бактериален менингит/менингоенцефалит: S,pneumoniae, Streptococcus group B, Neisseria meningitidis, Listeria monocytogenes, Haemophilus influenzae, E. coli от ликвор и/или хемокултура - Биохимична идентификация на изброените причинители - Доказване на антиген на един от изброените причинители в ликвора - Доказване на нуклеинова киселина на един от изброените причинители в ликвора Класификация на случаите
Възможен: НП
Вероятен: Случай с типична клинична картина, който не е лабораторно потвърден
Потвърден: Случай с типична клинична картина, който е лабораторно потвърден

5. БОТУЛИЗЪМ

Клинично описание
Заболяване, което се характеризира с типична клинична картина, например симптоми, като диплопия, замъглено виждане, булбарни явления. Може да се развият бързо прогресиращи симетрични парализи.
Лабораторни критерии за диагноза - Доказване на ботулинов токсин в серума, изпражненията, стомашното съдържимо или в храната на пациента - Изолиране на Clostridium botulinum от изпражненията
Класификация на случаите
Възможен: НП
Вероятен: Случай с типична клинична картина и наличие на епидемична връзка
Потвърден: Случай с типична клинична картина, който е лабораторно потвърден

6. БРУЦЕЛОЗА

Клинично описание Типична за бруцелозата клинична картина, например остро или постепенно начало с повишаване на температурата, нощно изпотяване, силна отпадналост, липса на апетит, отслабване, главоболие и артралгия, аборти. Лабораторни критерии за диагноза
- Доказване на специфичен антитяло-отговор
- Доказване чрез имунофлуоресценция на Brucella sp. в клинични проби
- Изолиране на Brucella sp. от клинични проби При вероятен случай:
- Единична проба с висок титър на антителата
Класификация на случаите
Възможен: НП
Вероятен: Случай с типична клинична картина и наличие на епидемична връзка или случай с единична серумна проба с висок титър на антителата
Потвърден: Случай с типична клинична картина, който е лабораторно потвърден.

7. БЯС

Клинично описание Заболяване, което се характеризира с остър енцефаломиелит, който почти винаги прогресира до кома или смърт в рамките на 10 дни след първия симптом.
Лабораторни критерии за диагноза - Доказване чрез директен метод с флуоресциращи антитела на вирусен антиген в клинична проба (за предпочитане от мозък или от нервите около космените фоликули на тила и врата) - Доказване на нуклеинова киселина на вируса на беса в клинична проба - Изолиране (на клетъчна култура или на лабораторно животно) на вируса на беса от слюнка, ликвор или тъкан от централната нервна система - Доказване на вирус-неутрализиращи антитела (пълна неутрализация) в серума или ликвора на неваксинирано лице
Класификация на случаите
Възможен: Случай с типична клинична картина, който не е лабораторно потвърден
Вероятен: НП
Потвърден: Случай с типична клинична картина, който е лабораторно потвърден

8. ВАРИАНТ НА БОЛЕСТТА НА КРОЙТЦФЕЛД-ЯКОБ

Клинично описание
I. Анамнеза
- Прогресиращи нервно-психични смущения
- Продължителност на заболяването над 6 месеца
- Рутинните изследвания не предполагат алтернативна диагноза
- Липса на данни за евентуална ятрогенна експозиция
II. Клинични белези
- Ранни психиатрични симптоми
- Персистиращи болкови сетивни смущения
- Атаксия
- Миоклонус или хорея или дистония
- Деменция
Лабораторни критерии за диагноза
- EEG не показва типичната находка за класическата болест на Кройтцфелд-Якоб (или не е правена EEG)
- Двустранно хиперинтензни огнища в пулвинарните структури на мозъка
- Характерни невропатологични и имунопатологични находки
Класификация на случаите
Възможен: НП
Вероятен:
- Случай с анамнестични данни и 4/5 от клиничните белези и EEG, непоказваща типичната находка за класическата болест на Кройтцфелд-Якоб (или не е правена EEG) и двустранно хиперинтензни огнища в пулвинарните структури на мозъка
- Случай с анамнестични данни и положителен резултат от биопсия на тонзилите
Потвърден: Прогресиращи нервно-психиатрични смущения и нервно-патологично потвърждение на диагнозата Вариант на болестта на Кройтцфелд-Якоб

9. ВАРИОЛА

Клинично описание
Заболяване, което се характеризира с остро начало, температура над 38 °С и последващ обрив, за който няма други явни причини, характеризиращ се с образуването на везикули, впоследствие твърди пустули, които се намират в еднакъв стадий на развитие (мономорфизъм на ерупциите) и са разположени предимно центробежно. Атипичните форми могат да се проявят чрез: - хеморагични лезии - плоски меки везикули, различни от характерните везикули и непрогресиращи към пустули.
Лабораторни критерии за диагноза
- Изолиране на вариолен вирус от клинична проба
- Доказване наличието на ДНК на вариолния вирус в клинична проба чрез РСR и последващо секвениране
- Доказване наличието на вариолен вирус в клинична проба посредством електронна микроскопия.
Класификация на случаите
Възможен:
- Случай с типична клинична картина
- Случай с нетипична клинична картина и наличие на епидемична връзка с потвърден или вероятен случай
Вероятен:
Случай с типична клинична картина, при който или е доказано наличието на ортопокс вирус посредством електронна микроскопия или РСR, или съществува епидемична връзка с друг вероятен или потвърден случай
Потвърден: За индексен (първи) случай - случай с типична клинична картина, който е лабораторно потвърден чрез електронна микроскопия и РСR, последвана от секвениране.
По време на епидемичен взрив: Случай с типична клинична картина и наличие на епидемична връзка и когато е възможно, лабораторно потвърден чрез електронна микроскопия или РСR.

10. ВАРИЦЕЛА

Клинично описание Заболяване, което се характеризира с остро начало, повишена температура, умерено увредено общо състояние и циклично развиващ се, придружен със сърбеж псевдополиморфен обрив (макули, папули, везикули, крусти). Обривът е разпространен по тялото, лицето и крайниците и рядко се наблюдава по дланите и стъпалата. Единични обривни елементи се наблюдават и по лигавиците.
Лабораторни критерии за диагноза
- Доказване на антиген на вируса на варицелата
- Доказване на вирусни антитела в серума
- Вирусна изолация
- Доказване на нуклеинова киселина на вируса
Класификация на случаите
Възможен: НП
Вероятен: Случай с типична клинична картина и наличие на епидемична връзка
Потвърден: Случай с типична клинична картина, който е лабораторно потвърден

11. ВИРУСНИ МЕНИНГИТИ И МЕНИНГОЕНЦЕФАЛИТИ

Клинично описание
Вирусни менингити: Заболявания , които се характеризират с внезапно начало, висока температура, симптоми на менингеално дразнене - главоболие, гадене, повръщане, фотофобия, хиперестезия спрямо външни дразнители и вратна ригидност.
Вирусни менингоенцефалити: Заболявания, които се характеризират с признаци на менингеално дразнене и различни форми на помрачено съзнание до кома, гърчове и огнищни неврологични находки.
Лабораторни критерии за диагноза
- Изолиране на вируси от клинични проби
- Позитивна серология
- Доказване на вирусна нуклеинова киселина в клинични проби
Класификация на случаите
Възможен: НП
Вероятен: Случаи с типична клинична картина и наличие на епидемична връзка
Потвърден: Случай с типична клинична картина, който е лабораторно потвърден

12. ВИРУСНИ ХЕМОРАГИЧНИ ТРЕСКИ
ЕБОЛА /МАРБУРГ ТРЕСКА

Клинично описание Заболяване, което се характеризира с остро начало, повишена температура, диария, която може да бъде кървава, и повръщане. Обичайни са главоболие, гадене и коремни болки. Могат да последват хеморагични прояви. При някои пациенти може да има макулопапулозен обрив по тялото.
Лабораторни критерии за диагноза
- Изолиране на вируса
- Положителна кожна биопсия (имунохистохимия)
- Доказване на нуклеинова киселина на Ебола/Марбург вируса
- Позитивна серология, която може да се появи късно в хода на заболяването
Класификация на случаите
Възможен: НП
Вероятен: Случай с типична клинична картина и наличие на епидемична връзка
Потвърден: Случай с типична клинична картина, който е лабораторно потвърден

ТРЕСКА ЛАССА

Клинично описание Заболяване, което се характеризира с постепенно начало с неразположение, температура, главоболие, болки в гърлото, кашлица, гадене, повръщане, диария, миалгия и болки в гърдите. Може да следват хеморагични прояви. Лабораторни критерии за диагноза
- Изолиране на вирус
- Позитивна кожна биопсия (имунохистохимия)
- Доказване на нуклеинова киселина на вируса на треска Ласса
- Позитивна серология, която може да се появи късно в хода на заболяването
Класификация на случаите
Възможен: НП
Вероятен: Случай с типична клинична картина и наличие на епидемична връзка
Потвърден: Случай с типична клинична картина, който е лабораторно потвърден

КРИМСКА-КОНГО ХЕМОРАГИЧНА ТРЕСКА

Клинично описание Заболяване, което се характеризира с постепенно начало с висока температура, разтрисане, миалгия, гадене, липса на апетит, повръщане, главоболие и болки в кръста. Може да следват хеморагични прояви.
Лабораторни критерии за диагноза
- Изолиране на вирус
- Доказване на вирусна нуклеинова киселина
- Позитивна серология, която може да се появи късно в хода на заболяването
Класификация на случаите
Възможен: НП
Вероятен: Случай с типична клинична картина и наличие на епидемична връзка
Потвърден: Случай с типична клинична картина, който е лабораторно потвърден

ХЕМОРАГИЧНА ТРЕСКА С БЪБРЕЧЕН СИНДРОМ

Клинично описание Заболяване, което се характеризира с остро начало, висока температура, разтрисане, миалгия, гадене, липса на апетит, повръщане, главоболие, болки в кръста, хеморагични прояви и засягане на бъбречните функции, включително до остра бъбречна недостатъчност.
Лабораторни критерии за диагноза
- Изолиране на вирус
- Позитивна серология, която може да се появи късно в течение на заболяването
- Доказване на вирусна нуклеинова киселина
Класификация на случаите
Възможен: НП
Вероятен: Случай с типична клинична картина и наличие на епидемична връзка
Потвърден: Случай с типична клинична картина, който е лабораторно потвърден

13. ВИРУСНИ ХЕПАТИТИ

Клинично описание При симптоматичните случаи типична клинична картина на хепатит, например постепенно развитие на симптомите и жълтеница или повишени стойности на серумните аминотрансферази

ХЕПАТИТ А, остър

Лабораторни критерии за диагноза
- IgM антитела срещу хепатит А вируса (anti - HAV IgM положителни)
- Доказване на антиген в изпражненията
- Доказване на нуклеинова киселина в серума
Класификация на случаите
Възможен: НП
Вероятен: Случай с типична клинична картина и наличие на епидемична връзка
Потвърден: Случай с типична клинична картина, който е лабораторно потвърден

ХЕПАТИТ В, остър

Лабораторни критерии за диагноза
- IgM антитела срещу кор антигена на хепатит В вируса (anti - HBc IgM положителни)
- Доказване на HBV нуклеинова киселина в серума
Класификация на случаите
Възможен: НП
Вероятен: Случай, който е HBsAg положителен и има клинична картина, типична за остър хепатит
Потвърден: Случай, който е лабораторно потвърден

ХЕПАТИТ С

Лабораторни критерии за диагноза
- Доказване на HCV-специфични антитела
- Доказване на HСV нуклеинова киселина в клинични проби
Класификация на случаите
Възможен: НП
Вероятен: НП
Потвърден: Клинично проявен случай , който е лабораторно потвърден

ХЕПАТИТ D, остър

Лабораторни критерии за диагноза
- IgМ/ IgG антитела срещу хепатит D вируса (anti - HDV) и наличие на повърхностния антиген на хепатит В вируса (HBsAg - положителни)
- Доказване на хепатит D антиген (HDAg) в клинични проби
- Доказване на нуклеинова киселина в клинични проби
Класификация на случаите
Възможен: НП
Вероятен: Случай с типична клинична картина на остър хепатит, който е HBsAg положителен и има усложнено протичане
Потвърден: Случай с типична клинична картина, който е лабораторно потвърден

ХЕПАТИТ НЕОПРЕДЕЛЕН, остър

Лабораторни критерии за диагноза
- Липса на специфични серологични маркери на вирусите : HAV, HBV, HDV, HCV, HEV
- Липса на нуклеинова киселина на вирусите: HAV, HBV, HDV, HCV, HEV
Класификация на случаите
Възможен: НП
Вероятен: Случай с клинична картина, типична за остър хепатит
Потвърден: Случай, който не може да бъде лабораторно потвърден след изследване, но с клинична картина, типична за остър хепатит.

ХРОНИЧНИ ВИРУСНИ ХЕПАТИТИ

Клинично описание Случай с типична за хроничен хепатит клинична картина и лабораторна находка

ХЕПАТИТ В, хроничен

Лабораторни критерии за диагноза
- Наличие на повърхностен антиген на HBV (HBsAg) за период, по-продължителен от 6 месеца
- Доказване на HBV нуклеинова киселина в серума за период, по-продължителен от 6 месеца
Класификация на случаите
Възможен: НП
Вероятен: Случай с типична за хроничен хепатит клинична картина
Потвърден: Случай с типична за хроничен хепатит клинична картина, който е лабораторно доказан

ХЕПАТИТ D, хроничен

Лабораторни критерии за диагноза
- Повърхностен антиген на HBV (HBsAg) и IgG/IgM антитела срещу HDV (anti-HDV)
- положителни за период, по-продължителен от 6 месеца
- Доказване на HDV нуклеинова киселина в серума
Класификация на случаите
Възможен: НП
Вероятен: Случай, който е HBsAg положителен и има усложнена клинична картина, характерна за хроничен хепатит
Потвърден: Случай , който е лабораторно потвърден.

ХЕПАТИТ С , хроничен

Лабораторни критерии за диагноза
- Доказване на HCV специфични антитела за продължителен период (години)
- Доказване на HСV нуклеинова киселина в клинични проби за продължителен период (години)
Класификация на случаите
Възможен: НП
Вероятен: НП
Потвърден: Случай с типична за хроничен хепатит картина, който е лабораторно потвърден

14. ГАСТРОЕНТЕРИТ, ЕНТЕРОКОЛИТ

Клинично описание Заболяване, което се характеризира с общо неразположение, гадене, повръщане и/или диариен синдром и протича с или без повишаване на температурата
Лабораторни критерии за диагноза
- Изолиране на някои от бактериите, причиняващи ентероколит (без Campylobacter, Salmonella, Shigella, патогенни E. Coli, Vibrio cholerae, Listeria, Yersinia enterocolitica)
- Биохимична идентификация
- Доказване на нуклеинова киселина на бактериални причинители
Класификация на случаите
Възможен: НП
Вероятен: Случай с типични клинични симптоми, който не е лабораторно потвърден
Потвърден: Случай с типична клинична картина, който е лабораторно потвърден

15. ГОНОКОКОВА ИНФЕКЦИЯ

Клинично описание Заболяване, което се характеризира с типична клинична картина, например уретрит, цервицит или салпингит.
Лабораторни критерии за диагноза
- Доказване на Neisseria gonorrhoea в клинична проба
- Доказване на антиген на N. gonorrhoea или на нуклеинова киселина
- Доказване на Грам-отрицателни интрацелуларни диплококи в уретрална намазка на пациент от мъжки пол.
Класификация на случаите
Възможен: НП
Вероятен: НП
Потвърден: Случай, който е лабораторно потвърден.

16. ГРИП И ОСТРИ РЕСПИРАТОРНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ (ОРЗ)
ГРИП

Клинично описание Клинична картина, типична за грип, например остро начало на заболяването, температура >38 °С, мускулни болки и/или главоболие
Лабораторни критерии за диагноза
- Доказване на грипен антиген или РНК на грипен вирус
- Изолиране на грипен вирус
- Доказване на специфичен антитяло-отговор към грип А или В в серума
Класификация на случаите
Възможен: Случай с типична клинична картина и наличие на епидемична връзка
Вероятен: НП
Потвърден: Случай с типична клинична картина, който е лабораторно потвърден.

ОСТРИ РЕСПИРАТОРНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ (ОРЗ)

Клинично описание Заболяване, което се характеризира с клинична картина, типична за остра вирусна инфекция на дихателната система, например остро начало, повишена температура, главоболие, общо неразположение и изразени катарални прояви от страна на горните дихателни пътища (хрема, кашлица)
Лабораторни критерии за диагноза
- Изолиране на вируси, причиняващи ОРЗ (парагрипни, респираторно-синцитиален, коронавируси, аденовируси, риновируси)
- Доказване наличието на антиген или нуклеинова киселина на вируси, причиняващи ОРЗ
- Доказване на специфичен антитяло-отговор в двойни серумни проби
Класификация на случаите
Възможен: НП
Вероятен: Случай с типична клинична картина и наличие на епидемична връзка
Потвърден: Случай с типична клинична картина, който е лабораторно потвърден.

17. ДИЗЕНТЕРИЯ (ШИГЕЛОЗА)

Клинично описание Заболяване, което се характеризира с различна тежест, диария, температура, гадене, крампи и тенезми Лабораторни критерии за диагноза - Изолиране на Shigella sp. от клинична проба Класификация на случаите Възможен: НП Вероятен: Случай с типична клинична картина и наличие на епидемична връзка Потвърден: Случай с типична клинична картина, който е лабораторно потвърден

18. ДИФТЕРИЯ

Клинично описание Заболяване, което се характеризира с типична клинична картина или за дифтерия на дихателната система (например заболяване на горните дихателни пътища с образуване на фибринозни налепи върху сливиците, фаринкса или носа, в комбинация с болки в гърлото и невисока температура), или за дифтерия с друга локализация (например заболяване с наличие на псевдомембрани (язви) на кожата, конюнктивата, ушите, гениталиите и др.).
Лабораторни критерии за диагноза - Изолиране на продуциращи дифтериен токсин Corynebacteriа от клинична проба (обикновено Corynebacterium diphtheriae или C. ulcerans)
Класификация на случаите
Възможен: НП
Вероятен: Случай с типична клинична картина
Безсимптомно носителство: Случай без клинични прояви, който е носител на токсигенен щам
Потвърден: Случай с типична клинична картина, който е лабораторно потвърден чрез изолиране на токсигенен щам коринебактерии или случай с типична клинична картина и наличие на епидемична връзка с лабораторно потвърден случай Забележка: Всички случаи, при които има изолирани токсигенни щамове, подлежат на задължително съобщаване (дифтерия на дихателната система, друга локализация или безсимптомно носителство) и в ЕС. Случаи, при които са изолирани нетоксигенни щамове C. diphtheriae или C. ulcerans се съобщават само на национално ниво.

19. ЕПИДЕМИЧЕН ПАРОТИТ

Клинично описание Заболяване, което се характеризира с типична клинична картина, например остро начало с едностранно или двустранно болезнено подуване на паротидна или друга слюнчена жлеза, продължаващо повече от два дни, спонтанно отзвучаващо и при липса на друга явна причина за описаната клиника. Лабораторни критерии за диагноза - Доказване на паротитни IgM антитела - Доказване на специфичен за паротит антитяло-отговор при липса на скорошна ваксинация - Изолиране на паротитен вирус (неваксинален щам) от клинична проба - Доказване на нуклеинова киселина на паротитния вирус Класификация на случаите Възможен: НП Вероятен: Случай с типична клинична картина и наличие на епидемична връзка Потвърден: Случай с типична клинична картина, който е лабораторно потвърден

20. ЕХИНОКОКОЗА

Клинично описание Заболяване с клинична картина, характерна за ехинококозата, която може да се прояви с различни клинични синдроми, вариращи в зависимост от размера на кистите и тяхната локализация.
Лабораторни критерии за диагноза
- Патохистология
- Комбинация от методи за образна диагностика и серологични тестове (например пасивна хемаглутинация, ELISA, имунодифузия, имуноблот)
Класификация на случаите
Възможен: НП
Вероятен: НП
Потвърден: Случай с типична клинична картина, който е лабораторно потвърден.

21. ЖЪЛТА ТРЕСКА

Клинично описание Заболяване, което се характеризира с остро начало и общ токсико-инфекциозен синдром, последван от краткотрайна ремисия, ново повишаване на температурата, хепатит, албуминурия и в някои случаи бъбречна недостатъчност, шок и генерализирани хеморагии.
Лабораторни критерии за диагноза
- Доказване на специфичен за жълтата треска антитяло-отговор при пациент, който не е бил ваксиниран наскоро, и когато е изключена кръстосана реакция към други флавивируси
- Изолиране на вирус
- Доказване на антиген на вируса на жълтата треска
- Доказване на нуклеинова киселина на вируса
Класификация на случаите
Възможен: НП
Вероятен: Случай с типична клинична картина и наличие на епидемична връзка
Потвърден: Случай с типична клинична картина, който е лабораторно потвърден

22. ЙЕРСИНИОЗА

Клинично описание Заболяване, протичащо с различна тежест, характеризиращо се с диария, температура, гадене, крампи и тенезми.
Лабораторни критерии за диагноза - Изолиране на Yersinia enterocolitica или Yersinia pseudotuberculosis от клинична проба Класификация на случаите
Възможен: НП
Вероятен: Случай с типична клинична картина и наличие на епидемична връзка
Потвърден: Случай, който е лабораторно потвърден

23. КАМПИЛОБАКТЕРИОЗА

Клинично описание Заболяване, което се характеризира с типична клинична картина, например диариен синдром с различна тежест.
Лабораторни критерии за диагноза - Изолиране на Cаmpylobacter sp. от независимо каква клинична проба
Класификация на случаите
Възможен: НП
Вероятен: Случай с типична клинична картина и наличие на епидемична връзка.
Потвърден: Случай с типична клинична картина, който е лабораторно потвърден.

24. КОКЛЮШ

Клинично описание Заболяване, което се характеризира с типична клинична картина, например кашлица, продължаваща най-малко 2 седмици, и един от следните симптоми: пароксизмална кашлица, инспираторен реприз или повръщане след закашляне без друга явна причина
Лабораторни критерии за диагноза
- Доказване на специфичен за пертусис антитяло-отговор при липса на скорошна ваксинация
- Доказване на нуклеинова киселина
- Изолиране на Bordetella pertussis от клинична проба
Класификация на случаите
Възможен: Случай с типична клинична картина
Вероятен: Случай с типична клинична картина и наличие на епидемична връзка
Потвърден: Случай с типична клинична картина, който е лабораторно потвърден

25. КОЛИЕНТЕРИТИ (ЕШЕРИХИОЗИ)

Клинично описание Заболяване, което се характеризира с ентероколитен синдром, например диария и коремни болки.
Лабораторни критерии за диагноза
- Серотипизиране на E. Coli по епидемични показания
- Тестове за инвазивност за ЕIEC - Доказване на токсини на ЕТЕС
Класификация на случаите
Възможен: Случай с характерни клинични симптоми
Вероятен: Случай с типична клинична картина и наличие на епидемична връзка
Потвърден: Случай с типична клинична картина, който е лабораторно потвърден

ЕНТЕРОХЕМОРАГИЧНА ESHERICHIA COLI ИНФЕКЦИЯ

Клинично описание Заболяване, което се характеризира с клинична картина, типична за ентерохеморагична E.coli инфекция, например диария (често кървава) и коремни болки. Заболяването може да бъде усложнено с хемолитично-уремичен синдром (ХУС) или с тромбоцитопенична пурпура (ТЦП).
Лабораторни критерии за диагноза - Изолиране на E.coli, отнасящи се към серогрупи, предизвикващи ентерохеморагично заболяване - Серологично потвърждаване при пациенти с ХУС или ТЦП - За вероятен случай: доказване на гените, кодиращи Stx1/Stx2 синтеза
Класификация на случаите
Възможен: НП
Вероятен: Лабораторно потвърден изолат без клинични данни за пациента или случай с клинични симптоми и наличие на епидемична връзка
Потвърден: Случай с типична клинична картина, който е лабораторно потвърден

26. КОРЕМЕН ТИФ

Клинично описание Всички заболявания, причинени от Salmonella typhi или paratyphi, които често се характеризират с постепенно начало, с поддържане на температура, главоболие, неразположение, липса на апетит, релативна брадикардия, запек или диария и непродуктивна кашлица, включително и множеството леки и атипични форми.
Лабораторни критерии за диагноза - Изолиране на S. typhi или paratyphi от кръв, изпражнения или други клинични материали
Класификация на случаите
Възможен: НП
Вероятен: Лабораторно потвърден изолат без клинични данни за пациента или случай с клинични симптоми и наличие на епидемична връзка
Потвърден: Случай с типична клинична картина, който е лабораторно потвърден

27. КРИПТОСПОРИДИОЗА

Клинично описание Типична за криптоспоридиозата клинична картина, характеризираща се с диария, болки в корема, загуба на апетит, гадене и повръщане.
Лабораторни критерии за диагноза - Доказване на ооцисти на Cryptosporidium в изпражненията - Доказване на Cryptosporidium в чревно съдържимо или в биопсичен материал от тънкото черво - Доказване на антиген на Cryptosporidium в изпражненията
Класификация на случаите
Възможен: НП
Вероятен: Случай с типична клинична картина и наличие на епидемична връзка
Потвърден: Случай, който е лабораторно потвърден

28. КУ-ТРЕСКА

Клинично описание Фебрилно заболяване, придружено с разтрисане, мускулни болки, обща отпадналост и ретробулбарно главоболие. Тежките форми включват остър хепатит, пневмония, менингоенцефалит и аборти. Лабораторните изследвания може да покажат повишаване на стойностите на чернодробните ензими, а рентгенографията - промени в белите дробове.
Лабораторни критерии за диагноза
- Изолиране на Coxiella burnetii от клинична проба
- Доказване на специфичен антитяло-отговор
- Доказване наличието на антиген или нуклеинова киселина на С. burnetii в клинична проба
За вероятен случай: - Висок титър на специфични антитела в единична серумна проба
Класификация на случаите
Възможен: НП
Вероятен: Случай с типична клинична картина, който отговаря на лабораторните критерии за вероятен случай, или такъв, при който е налице епидемична връзка
Потвърден: Случай с типична клинична картина, който е лабораторно потвърден, или с наличие на епидемична връзка

29. ЛАЙМСКА БОРЕЛИОЗА

Клинично описание Заболяване, което се характеризира с появата на еритематозна кожна лезия (Еритема мигранс) на мястото, където е бил впит кърлеж, развитие на регионален лимфаденит, неврити, засягане на централната нервна система, артрити, миокардит, увеит.
Лабораторни критерии за диагноза
- Доказване на специфични антитела срещу В. burgdorferi
- Доказване на нуклеинова киселина
- Изолиране на В. burgdorferi от клиничен материал
Класификация на случаите
Възможен: НП
Вероятен: HП
Потвърден: Случай с типична клинична картина, който е лабораторно потвърден

30. ЛАЙШМАНИОЗА, ВИСЦЕРАЛНА

Клинично описание Заболяване, причинено от Leishmania, което се предава по трансмисивен път. Характеризира се със следните основни симптоми: пролонгирана неправилна температура, спленомегалия, панцитопения и загуба на телесна маса. Лабораторни критерии за диагноза
- Микроскопско или културелно доказване на паразита в пунктат от костен мозък, слезка, черен дроб, лимфен възел, кръв. - Положителна серология (РИФ, ELISA)
Класификация на случаите
Възможен: НП
Вероятен: НП
Потвърден: Случай с типична клинична картина, който е потвърден лабораторно

31. ЛАМБЛИОЗА (ЖИАРДИАЗА)

Клинично описание Клинична картина, характерна за инфекцията с Lamblia intestinalis, характеризираща се с диария, спастични коремни болки, балониране, загуба на тегло или малабсорбция.
Лабораторни критерии за диагноза
- Доказване на цисти на Lamblia intestinalis в изпражненията
- Доказване на трофозоити на Lamblia intestinalis в изпражнения, в дуоденално съдържимо или в биопсичен материал от тънкото черво
- Доказване на антиген на Lamblia intestinalis в изпражненията
Класификация на случаите
Възможен: НП
Вероятен: Случай с типична клинична картина и наличие на епидемична връзка
Потвърден: Случай с типична клинична картина, който е лабораторно потвърден.

32. ЛЕГИОНЕЛОЗА
ЛЕГИОНЕРСКА БОЛЕСТ

Клинично описание Пневмония

ПОНТИАК ТРЕСКА

Клинично описание Самоограничаващо се грипоподобно заболяване, което се характеризира с температура, главоболие, миалгия, диспептични смущения и непродуктивна кашлица. Пациентите оздравяват спонтанно без лечение след 2 до 5 дни. Няма симптоми на пневмония.
Лабораторни критерии за диагноза - Изолиране на каквато и да е Legionella от респираторен секрет, белодробна тъкан или кръв - Доказване на специфичен антитяло-отговор към Legionella pneumophila серогрупа 1, или към друга серогрупа, или към други легионелни щамове чрез индиректен имунофлуоресцентен антитяло-тест или чрез микроаглутинация - Доказване на специфичен Legionella антиген в урината при използване на валидирани реагенти.
За вероятен случай:
- Единичен висок титър на специфичните серумни антитела срещу L.рneumophila серогрупа 1, или срещу друга серогрупа, или срещу други легионелни щамове
- Доказване на специфичен Legionella антиген в респираторен секрет или оцветяване на микроорганизма в проби от респираторен секрет или белодробна тъкан с директен флуоресцентен антитяло-тест (DFA) при използване на стандартизирани моноклонални реагенти.
Класификация на случаите
Възможен: НП
Вероятен: Случай с типична клинична картина, който отговаря на лабораторните критерии за вероятен случай, или такъв, при който е налице епидемична връзка
Потвърден: Случай с типична клинична картина, който е лабораторно потвърден

33. ЛЕПТОСПИРОЗИ

Клинично описание Клинична картина, типична за лептоспироза, характеризираща се с температура, главоболие, разтрисане, миалгия, инекция на конюнктивите и по-рядко менингит, обрив, жълтеница или бъбречна недостатъчност.
Лабораторни критерии за диагноза
- Изолиране на Leptospira от клиничен материал
- Доказване на специфично нарастване на титрите на аглутиниращите антитела
- Доказване на Leptospira в клинични проби чрез имунофлуоресценция
- Доказване на IgM антитела в серума
Класификация на случаите
Възможен: НП
Вероятен: НП
Потвърден: Случай с типична клинична картина, който е лабораторно потвърден.

34. ЛИСТЕРИОЗА

Клинично описание Инфекция, причинена от Listeria monocytogenes, която може да предизвика различни клинични синдроми, включително мъртво раждане, листериоза на новороденото, менингит, бактеремия или локални инфекции
Лабораторни критерии за диагноза
- Изолиране на L. monocytogenes от места, които нормално са стерилни (например кръв или ликвор, или по-рядко ставна, плеврална или перикардиална течност)
Класификация на случаите
Възможен: НП
Вероятен: НП
Потвърден: Случай с типична клинична картина, който е лабораторно потвърден.

35. МАЛАРИЯ

Клинично описание Заболяване, което се характеризира с типична клинична картина, например температура и обичайно свързаните с нея симптоми, които включват главоболие, болки в гърба, разтрисане, изпотяване, миалгия, гадене, повръщане, диария и кашлица.
Лабораторни критерии за диагноза
- Доказване на маларийни плазмодии в кръвни препарати (тънка натривка и дебела капка)
- Доказване на нуклеинова киселина на Plasmodium
Класификация на случаите
Възможен: НП
Вероятен: НП
Потвърден: Случай на лабораторно потвърдена маларийна паразитемия при всяко лице (със или без симптоми)

36. МАРСИЛСКА ТРЕСКА

Клинично описание Заболяване, което се характеризира с образуването на първичен афект на мястото, където е бил впит кърлежът - т.нар. "таш ноар" (окръглен инфилтрат, покрит с некротична коричка), повишаване на температурата, разтрисане,главоболие, миалгия, макуло-папулозен обрив, обхващащ цялото тяло, включително дланите и стъпалата.
Лабораторни критерии за диагноза
- Доказване на специфични антитела в серума на пациента
- Изолиране на причинителя от клинични материали
Класификация на случаите
Възможен: НП
Вероятен: Случай с типична клинична картина и наличие на епидемична връзка
Потвърден: Случай с типична клинична картина, който е лабораторно потвърден

37. МЕНИНГОКОКОВА ИНФЕКЦИЯ
(МЕНИНГОКОКОВ МЕНИНГИТ И СЕПСИС)

Клинично описание Заболяване с типична клинична картина, характерна за менингококовата болест, т.е. менингит и/или менингококцемия, която може бързо да прогресира до фулминантна пурпура, шок и смърт. Възможни са и други прояви.
Лабораторни критерии за диагноза
- Изолиране на Neisseria mеningitidis от място, което нормално е стерилно (например кръв или ликвор, или по-рядко ставна, плеврална или перикардиална течност)
- Доказване на нуклеинова киселина на N. mеningitidis в проба от място, което нормално е стерилно
- Доказване на антиген на N.mеningitidis в проба от място, което нормално е стерилно
- Наличие на Грам-отрицателни диплококи при микроскопия на проба от място, което нормално е стерилно
За вероятен случай:
- Висок титър на антителата в единична проба реконвалесцентен серум
Класификация на случаите
Възможен: НП
Вероятен: Случай с типична за инвазивна менингококова болест клинична картина, без каквото и да е лабораторно потвърждение или случай, при който се изолира N.mеningitidis от нестерилно място, или такъв с висок титър на антителата в реконвалесцентен серум
Потвърден: Случай с типична клинична картина, който е лабораторно потвърден Забележка: Безсимптомните носители се съобщават само на национално ниво

38. МОРБИЛИ

Клинично описание Заболяване, което се характеризира с типична клинична картина, например генерализиран обрив, продължаващ повече от 3 дни, и температура, по-висока от 38 °С, и един или повече от следните симптоми: кашлица, хрема, петна на Коплик, конюнктивит.
Лабораторни критерии за диагноза
- Доказване на IgM антитела срещу морбили при липса на скорошна ваксинация
- Доказване на специфичен антитяло-отговор срещу морбили при липса на скорошна ваксинация
- Доказване на вируса на морбили (неваксинален щам) в клиничен материал
Класификация на случаите
Възможен: Случай, диагностициран от лекар като морбили
Вероятен: Случай с типична клинична картина
Потвърден: Случай, който е лабораторно потвърден (не е необходимо да съответства на клиничната дефиниция), или случай, който е с типична клинична картина и наличие на епидемична връзка

39. ОРНИТОЗА

Клинично описание Заболяване, което се характеризира с остро начало, обща интоксикация, главоболие, повишена температура, разтрисане, болки зад гръдната кост, суха кашлица и рентгенологични данни за пневмония.
Лабораторни критерии за диагноза
- Доказване на специфични антитела в серума на болния
- Изолиране на Chlamydia psittaci от клинични материали
Класификация на случаите
Вероятен: Случай с типична клинична картина и данни за контакт с птици
Възможен: Случай с типична клинична картина и високи титри на антителата
Потвърден: Случай с типична клинична картина, който е лабораторно потвърден

40. ПЕТНИСТ ТИФ

Клинично описание Заболяване, характеризиращо се с внезапно начало, висока температура и разтрисане, силно изразен токсико-инфекциозен синдром, розеоло-петехиален обрив и промени в съзнанието (статус тифозус)
Лабораторни критерии за диагноза
- Доказване на специфични антитела в серума на пациента
- Изолиране на причинителя от клинични материали
Класификация на случаите
Възможен: НП
Вероятен: Случай с типична клинична картина и наличие на епидемична връзка
Потвърден: Случай с типична клинична картина, който е лабораторно потвърден

41. ПОЛИОМИЕЛИТ

Клинично описание Заболяване, което се характеризира с типична клинична картина, например остро начало на вяли парализи на един или повече крайници, намаляващи или липсващи сухожилни рефлекси на засегнатите крайници без наличие на друга явна причина и без нарушения на болковата и сетивната чувствителност.
Лабораторни критерии за диагноза
- Изолиране на полиовирус от клинична проба
- Доказване на нуклеинова киселина на полиовирус
Класификация на случаите
Възможен: НП
Вероятен: Случай с типична клинична картина
Потвърден: Случай с типична клинична картина, който е лабораторно потвърден

ОСТРИ ВЯЛИ ПАРАЛИЗИ
(при деца до 15 години)

Клинично описание Заболяване (включително синдром на Гилен-Баре и трансверзален миелит), което се характеризира с различна тежест, остро начало, с проява на слабост или парализа на група мускули,определена като "вяла" - мускулите са меки, отпуснати, с намален или липсващ тонус, без наличието на други явни причини за това (например травма). Случаите на преходна мускулна слабост не се съобщават
Лабораторни критерии за диагноза
- Изолиране на вируси от клинични материали
- Позитивна серология, която може да се появи късно в течение на заболяването
- Доказване на вирусни нуклеинови киселини
Класификация на случаите
Възможен: НП
Вероятен: Случай с типична клинична картина
Потвърден: Случай с типична клинична картина, който е лабораторно потвърден

42. РУБЕОЛА

Клинично описание Заболяване, което се характеризира с типична клинична картина, например остро начало с генерализиран макуло-папулозен обрив и артралгия/артрит, лимфаденопатия или конюнктивит.
Лабораторни критерии за диагноза
- Доказване IgM антитела срещу рубеола при липса на скорошна ваксинация
- Доказване на специфичен антитяло-отговор срещу рубеола при липса на скорошна ваксинация
- Изолиране на рубеолен вирус при липса на скорошна ваксинация
- Доказване на нуклеинова киселина на рубеолния вирус в клинична проба
Класификация на случаите
Възможен: Случай, който съответства на клиничната дефиниция
Вероятен: Случай с типична клинична картина и наличие на епидемична връзка
Потвърден: Случай с типична клинична картина, който е лабораторно потвърден

ВРОДЕНА РУБЕОЛА

Клинично описание (за вроден рубеолен синдром) Клинична картина, при която специалистът открива прояви на 2 от усложненията по буква "а" или едно по буква "б": а) катаракта и/или вродена глаукома; вроден сърдечен дефект; загуба на слуха; пигментна ретинопатия; б) пурпура; спленомегалия; микроцефалия; забавено развитие; менингоенцефалит; петнисти просветлявания на костите; жълтеница с начало в първите 24 часа след раждането.
Лабораторни критерии за диагноза
- Доказване на рубеолни IgM антитела в кръв от пъпната връв или периферна кръвна проба
- Изолиране на рубеолен вирус или доказване на рубеолна РНК
- Доказване при кърмачета на антитела, които персистират на ниво над очакваното при трансплацентарно предаване на майчини антитела (т.е. титър на рубеолни антитела в реакция хемаглутинация, който не спада с очакваните 2 разреждания месечно). Класификация на случаите
Възможен: Случай, който отговаря на клиничната дефиниция
Вероятен: Клинично дефиниран случай у дете, родено от майка с данни за вероятно или потвърдено заболяване от рубеола по време на бременността
Потвърден: Клинично дефиниран случай, който е лабораторно потвърден, или лабораторно потвърден случай, без клинични прояви на вроден рубеолен синдром.

43. САЛМОНЕЛОЗА

Клинично описание Заболяване, което се характеризира с типична клинична картина, например диария, коремни болки, гадене и понякога повръщане. Микроорганизмът може да предизвика извънчревна инфекция
Лабораторни критерии за диагноза
- Изолиране на Salmonella (без S. typhi и S.paratyphi) от клинична проба
Класификация на случаите
Възможен: НП
Вероятен: Лабораторно потвърден изолат без клинични данни за пациента или случай с клинични симптоми и наличие на епидемична връзка
Потвърден: Случай с типична клинична картина, който е лабораторно потвърден

44. СИНДРОМ НА ПРИДОБИТА ИМУННА НЕДОСТАТЪЧНОСТ (СПИН) И HIV ИНФЕКЦИЯ
СПИН

Клинично описание Включват се всички лица, инфектирани с НIV, при които е налице някое от 28-те клинични условия, посочени в дефиницията на Европейската система за надзор на СПИН.
Диагностични критерии
I. Възрастни и младежи: Дефиницията на Европейската система за надзор на СПИН от 1993 г. (виж приложения списък) Списък на болести - индикатори, включени в дефиницията от 1993 г. на Европейската система за надзор на СПИН
A. Опортюнистични инфекции
1. Бактериални инфекции, множествени или рекурентни при деца под 13 години
2. Кандидомикоза на бронхи, трахея или бели дробове
3. Кандидомикоза, езофагеална
4. Кокцидомикоза, дисеминирана или извънбелодробна
5. Криптококоза, извънбелодробна
6. Криптоспоридиоза, чревна с диария (в продължение на повече от 1 месец)
7. Цитомегаловирусна болест (или черен дроб, слезка или лимфни възли) при пациенти на възраст над 1 месец
8. Цитомегаловирусен ретинит (със загуба на зрението)
9. Херпес симплекс: хронична язва/и/ (в продължение на повече от 1 месец); или бронхит, пневмония или езофагит при пациенти на възраст над 1 месец
10. Хистоплазмоза, дисеминирана или извънбелодробна
11. Изоспориаза, чревна с диария (в продължение на повече от 1 месец)
12. М. avium комплекс или M. kansasii, дисеминиран или извънбелодробен
13. Микобактериална туберкулоза, белодробна при възрастни или подрастващи (на възраст 13 години и повече)*
14. Микобактериална туберкулоза, извънбелодробна
15. Микобактерия, други видове или неопределени видове, дисеминирани или извънбелодробни
16. Pneumocystis carinii пневмония
17. Пневмония, рекурентна при възрастни или подрастващи (на възраст 13 години и повече)*
18. Прогресивна множествена левкоенцефалопатия
19. Салмонела (не тифна) септицемия, рекурентна
20. Токсоплазмоза на мозъка при пациенти на възраст над 1 месец
B. Други болести
21. Цервикален тумор, инвазивен при възрастни или подрастващи (на възраст 13 години и повече)*
22. Енцефалопатия, с ХИВ
23. Сарком на Капоши
24. Лимфоидна интерстициална пневмония при деца под 13-годишна възраст
25. Лимфом на Бъркитс (или еквивалентен термин)
26. Лимфом, immunoblastic (или еквивалентен термин)
27. Лимфом, първичен, на мозъка
28. Атрофия в резултат на ХИВ
C. Болести индикатори с непълна информация (използват се само когато не е налична детайлна информация)
30. Опортюнистични инфекции неспецифицирани
31. Лимфом, неспецифициран
II. Деца под 13 години: Ревизираната през 1995 г. дефиниция на Европейската система за надзор на СПИН при деца (виж приложение III)
Класификация на случаите
Възможен: НП
Вероятен: НП
Потвърден: Случай, отговарящ на дефиницията на Европейската система за надзор на СПИН

НIV ИНФЕКЦИЯ

Клинично описание Диагнозата се основава на лабораторните критерии за НIV инфекция или на диагнозата на СПИН. Лабораторни критерии за диагноза
I. Възрастни и младежи и деца18 месеца
- Положителен резултат от скринингов тест за НIV антитела, потвърден с друг тест за НIV антитела
- Доказване на НIV нуклеинова киселина (РНК или ДНК)
- Доказване на НIV чрез теста за НIV р24 антиген, включително реакция неутрализация
- Изолация на вируса (НIV вирусна култура)
II. Деца < 18 месеца
- Положителни резултати при две отделни изследвания (без кръв от пъпна връв) с един или повече от следните тестове за доказване на НIV:
- Доказване на НIV нуклеинова киселина ( РНК или ДНК)
- Положителен тест за НIV р24 антиген, включително реакция неутрализация при дете ≥ 1 месец
- Изолация на вируса НIV
Класификация на случаите
Възможен: НП
Вероятен: НП
Потвърден: Случай, който е лабораторно потвърден или отговаря на Европейската дефиниция за случай на СПИН

45. СИФИЛИС
СИФИЛИС, ПЪРВИЧЕН

Клинично описание Стадий на инфекцията с Treponema pallidum , който се характеризира с един или повече шанкъра (язви). Шанкърът може да се различава съществено по клиничната си проява. Лабораторни критерии за диагноза
- Доказване на специфичния IgM чрез имуноензимен метод
- Доказване на T. pallidum в клинични проби чрез микроскопия в тъмно поле, директен тест с флуоресциращи антитела (DFA-TP) или еквивалентни методи
За вероятен случай: Реактивен серологичен тест (нетрепонемен: Изследователска лаборатория за венерически болести (VDRL) или бърз плазмен реагин (RPR); трепонемни: флуоресцентни трепонемни абсорбирани антитела (FTA- ABS) или микрохемаглутинационен тест за антитела срещу T. pallidum (MHA-TP)
Класификация на случаите
Възможен: НП
Вероятен: Случай с типична клинична картина, с една или повече язви (шанкър), съвместими с първичния сифилис и някои от реактивните серологични тестове
Потвърден: Случай с типична клинична картина, който е лабораторно потвърден

СИФИЛИС, ВТОРИЧЕН

Клинично описание Стадий на инфекцията, причинена от Treponema pallidum, характеризиращ се с локализирани или дифузни макулозни кожни лезии, често с генерализирана лимфаденопатия. Първичният шанкър все още може да присъства.
Лабораторни критерии за диагноза
- Доказване на T. pallidum в клинични проби чрез микроскопия на тъмно поле, директен тест с флуоресциращи антитела (DFA-TP) или еквивалентни методи За вероятен случай:
- Реактивен серологичен тест (нетрепонемен: Изследователска лаборатория за венерически болести (VDRL)
- Бърз плазмен реагин (RPR); трепонемен: флуоресцентни трепонемни абсорбирани антитела (FTA- ABS)
- Микрохемаглутинационен тест за антитела срещу T. pallidum (MHA-TP)
Класификация на случаите
Възможен: НП
Вероятен: Случай с типична клинична картина, с някои от респективните серологични тестове
Потвърден: Случай с типична клинична картина, който е лабораторно потвърден

СИФИЛИС, ЛАТЕНТЕН

Клинично описание Стадий на инфекцията, предизвикана от Treponema pallidum, през който причинителят персистира в организма на заразеното лице, без да има проявени симптоми или белези.
Лабораторни критерии за диагноза Положителна реакция със специфичен имуноензимен метод при отрицателен лабораторен тест за инфекциозен сифилис (виж първичен или вторичен сифилис).
Класификация на случаите
Възможен: НП
Вероятен: Липса на клинични белези или симптоми на сифилис и положителен лабораторен тест, както е посочено по-горе
Потвърден: НП.

46. СКАРЛАТИНА

Клинично описание Заболяване, което се характеризира с внезапно начало, повишаване на температурата, повръщане, болки в гърлото, изразен токсикоинфекциозен синдром, левкоцитоза, характерни обриви по кожата и лигавиците и ангина.
Лабораторни критерии за диагноза
- Изолиране на S. pyogenes от клиничен материал
- Доказване на специфичен имунен отговор (AST)
Класификация на случаите
Възможен: Случай с типична клинична картина, който не е лабораторно потвърден
Вероятен: Случай с типична клинична картина и наличие на епидемична връзка
Потвърден: Случай с типична клинична картина, който е лабораторно потвърден

47. СТРЕПТОКОКУС ПНЕВМОНИЕ, ИНВАЗИВНА ИНФЕКЦИЯ

Клинично описание Streptococcus pneumoniae предизвиква много клинични синдроми в зависимост от мястото на инфекцията
- например остър otitis media, пневмония, бактеремия (без менингит). Лабораторни критерии за диагноза
- Изолиране на S. pneumoniae от място, което нормално е стерилно (например кръв, ликвор или по-рядко от ставна, плеврална или перикардиална течност)
- Доказване на нуклеинова киселина на S. pneumoniae в материал от място, което нормално е стерилно
За вероятен случай:
- Доказване на антиген на S. pneumoniae в материал от място, което нормално е стерилно
Класификация на случаите
Възможен: Случай с типична клинична картина без лабораторно потвърждение или случай с идентификация на S. pneumoniae в материал от нестерилно място
Вероятен: Случай с типична клинична картина, който е антиген-позитивен
Потвърден: Случай с типична клинична картина, който е лабораторно потвърден

48. ТЕЖЪК ОСТЪР РЕСПИРАТОРЕН
СИНДРОМ (ТОРС)

Клинично описание Заболяване, което се характеризира с остро начало, повишена температура, разтрисане, общо неразположение, главоболие, световъртеж, миалгия, суха, непродуктивна кашлица, задух, хипоксия, дихателна недостатъчност и рентгенологична находка, сочеща интерстициална пневмония или остър респираторен дистрес синдром при отсъствие на алтернативна диагноза.
Лабораторни критерии за диагноза
- Изолиране на вирус от клинични проби
- Доказване на SARS-CoV нуклеинова киселина (в две клинични проби)
- Позитивна серология, която може да се появи късно в течение на заболяването
Класификация на случаите
Възможен: Случай с насочваща клинична картина
Вероятен: Случай, съответстващ на клиничната дефиниция, който има епидемична връзка с потвърден случай
Потвърден: Случай, който е лабораторно потвърден

49. ТЕНИАРИНХОЗА

Клинично описание Типична за тениаринхозата клинична картина, характеризираща се с абдоминален синдром и перианален сърбеж.
Лабораторни критерии за диагноза
- Доказване на яйца на Taeniarhinchus saginatus в перианален секрет
- Доказване на членчета на тенията
- спонтанно отделени или в изпражнения
Класификация на случаите
Възможен: НП
Вероятен: НП
Потвърден: Случай, който е лабораторно потвърден.

50. ТЕТАНУС

Клинично описание Заболяване, което се характеризира с типична клинична картина, например остро начало с повишен мускулен тонус и/или болезнени контракции (обикновено на мускулите на челюстта и врата) и генерализирани мускулни спазми без други явни медицински причини.
Лабораторни критерии за диагноза
- Доказване наличието на антитела срещу тетаничен токсоид при неваксиниран и нелекуван пациент
- Доказване специфичен антитяло-отговор срещу тетаничен токсоид
Класификация на случаите
Възможен: НП
Вероятен: НП
Потвърден: Случай с типична клинична картина

51. ТОКСОПЛАЗМОЗА

Клинично описание Протозойно заболяване, което се проявява като остро заболяване с един или повече от следните симптоми: лимфаденопатия, енцефалит, хориоретинит, дисфункция на централната нервна система. Възможно е също да възникне и конгенитална инфекция с хидроцефалия, микроцефалия, интрацеребрални калцификати, конвулсии, мозъчно изоставане. Лабораторни критерии за диагноза
- Доказване на специфичен антитяло-отговор срещу Toxoplasma
- Доказване на причинителя в тъкани или телесни течности или изолиране в животни или клетъчна култура
- Доказване наличието на нуклеинова киселина на Тoxoplasma
Класификация на случаите
Възможен: НП
Вероятен: НП
Потвърден: Случай с типична клинична картина, който е лабораторно потвърден

52. ТРИХИНЕЛОЗА

Клинично описание Заболяване, причинено от поглъщане на ларвите на Trichinella. Заболяването има различни клинични прояви. Обичайните белези и симптоми при болните с клинична картина включват еозинофилия, температура, миалгия и периорбитален едем.
Лабораторни критерии за диагноза
- Доказване наличието на ларви на Trichinella в тъкани, взети при мускулна биопсия
- Доказване на специфичен антитяло-отговор срещу Trichinella
Класификация на случаите
Възможен: НП
Вероятен: Случай с типична клинична картина и наличие на епидемична връзка
Потвърден: Случай с типична клинична картина, който е лабораторно потвърден

53. ТРИХОЦЕФАЛОЗА

Клинично описание Типична за трихоцефалозата клинична картина, характеризираща се с колитен синдром, анемия.
Лабораторни критерии за диагноза
- Доказване на яйца на Trichocephalus trichiurus в изпражненията
Класификация на случаите
Възможен: НП
Вероятен: НП
Потвърден: Случай, който е лабораторно потвърден.

54. ТУБЕРКУЛОЗА

Клинични критерии
- Преценка на лекар, че клиничните и/или рентгенологичните белези и/или симптоми са типични за туберкулоза, и
- Решение на лекаря да лекува пациента с пълен курс противотуберкулозна терапия
Лабораторни критерии за диагноза
- Изолиране на Mycobacterium tuberculosis complex (с изключение на M.bovis BCG) от каквато и да е клинична проба чрез посявка - Данни за киселинноустойчиви бацили (AFB) при микроскопско изследване на храчка (спонтанно отделена или индуцирана)
Класификация в зависимост от лабораторните критерии Доказан Случай с изолиране на M. tuberculosis complex (с изключение на M. bovis BCG) от каквато и да е клинична проба. Там, където изолирането чрез посявка не се прави рутинно, случай с натривка от храчка, положителна за AFB, също се счита за доказан Различен от доказан Случай, който съответства на клиничните критерии, посочени по-горе, но не съответства на лабораторните критерии за доказан случай.
Класификация в зависимост от мястото на заболяването Белодробна туберкулоза Туберкулоза на белодробния паренхим или на трахеобронхиалното дърво Извънбелодробна туберкулоза Туберкулоза, засягаща всяко друго място, различно от посочените при белодробната туберкулоза.
Класификация в зависимост от предходно противотуберкулозно лечение
Нелекуван никога Случай, който никога не е лекуван за активна туберкулоза в миналото или който е получавал противотуберкулозна терапия за по-малко от един месец
Лекуван преди Случай, при който е била диагностицирана активна туберкулоза в миналото и който е получавал противотуберкулозни лекарства (с изключение на превантивна терапия) в продължение най-малко на един месец.

55. ТУЛАРЕМИЯ

Клинично описание Заболяване, което се характеризира с типична за различните форми на туларемията клинична картина:
- Язвено-жлезна форма (кожна язва и регионална лимфаденопатия)
- Жлезна форма (регионална лимфаденопатия без първичен афект)
- Очно-жлезна форма (конюнктивит и увеличаване на околоушните лимфни възли)
- Ангинозно-жлезна форма (стоматит или фарингит или тонзилит и увеличение на шийните и челюстните лимфни възли)
- Чревна форма (болки в корема, повръщане, диария)
- Белодробна форма (първична пневмония)
- Тифоидна форма (фебрилно заболяване без ранни локални промени и симптоми)
Лабораторни критерии за диагноза
- Изолиране на Francisella tularensis от клинична проба
- Доказване на специфичен антитяло-отговор
За вероятен случай:
- Високи титри на антителата в единична серумна проба
- Доказване на F. tularensis в клинична проба посредством имунофлуоресценция
Класификация на случаите
Възможен: НП
Вероятен: Случай с типична клинична картина, който отговаря на лабораторните критерии за вероятен случай, или случай с типична клинична картина, при който е налице епидемична връзка
Потвърден: Случай с типична клинична картина, който е лабораторно потвърден

56. ХЕМОФИЛУС ИНФЛУЕНЦЕ ТИП В, ИНВАЗИВНА ИНФЕКЦИЯ

Клинично описание Клинична картина, характерна за инвазивната инфекция, например бактеремия, артрит, епиглотит, остеомиелит или целулит (без менингит).
Лабораторни критерии за диагноза
- Изолиране на Haemophilus influenzae type B от място, което нормално е стерилно
- Доказване на нуклеинова киселина на H.influenzae в проба от място, което нормално е стерилно
За вероятен случай:
- Доказване на антиген на H. influenzae в проба от място, което нормално е стерилно
Класификация на случаите
Възможен: Случай с клинична картина на епиглотит, който не е лабораторно потвърден, или случай с клинична картина на епиглотит, при който има идентификация само в материал от нестерилно място
Вероятен: Случай с типична клинична картина, който отговаря на лабораторните критерии за вероятен случай
Потвърден: Случай с типична клинична картина, който е лабораторно потвърден

57. ХИМЕНОЛЕПИДОЗА

Клинично описание Типична за хименолепидозата клинична картина, характеризираща се с диспептичен синдром.
Лабораторни критерии за диагноза
- Доказване на яйца на Hymenolepis nana в изпражненията
Класификация на случаите
Възможен: НП
Вероятен: НП
Потвърден: Случай, който е лабораторно потвърден.

58. ХЛАМИДИЯ ТРАХОМАТИС, ГЕНИТАЛНА ИНФЕКЦИЯ

Клинично описание Клинична картина, типична за инфекция с Chlamidia trachomatis, например уретрит,епидидимит, цервицит, остър салпингит или други синдроми на заболявания, които се предават по полов път.
Лабораторни критерии за диагноза
- Изолиране на C. trachomatis при посявка на материал от урогениталния тракт
- Доказване на C. trachomatis в клинична проба от урогениталния тракт чрез реакция за откриване на антиген или нуклеинова киселина
Класификация на случаите
Възможен: НП
Вероятен: НП
Потвърден: Случай, който е лабораторно потвърден

59. ХОЛЕРА

Клинично описание Заболяване, което се характеризира с типична клинична картина, например водниста диария и/или повръщане, протичащо с различна степен на тежест.
Лабораторни критерии за диагноза
- Изолиране на токсигенни (т.е. продуциращи холерен токсин) Vibrio cholerae 01 или 0 139 от изпражнения или повърнати материи
- Доказване на специфичен антитяло-отговор: антитоксични и вибриоцидни антитела
Класификация на случаите
Възможен: НП
Вероятен: Случай с типична клинична картина и наличие на епидемична връзка
Потвърден: Случай с типична клинична картина, който е лабораторно потвърден

60. ЧУМА

Клинично описание Заболяване, което се характеризира с температура, разтрисане, главоболие, неразположение, прострация и левкоцитоза, които се проявяват при следните основни клинични форми:
- регионален лимфаденит (бубонна чума)
- септицемия без видими бубони (септична чума)
- чумна пневмония
- фарингит и цервикален лимфаденит
- чревна форма
Лабораторни критерии за диагноза
- Изолиране на Yersinia pestis от клиничен материал
- Доказване на специфичен антитяло-отговор към F1 антигена на Y. pestis
За вероятен случай:
- Високо ниво на титъра на серумните антитела срещу F1 антигена на Y. pestis (без да е документирано специфично нарастване) при пациент, който не е ваксиниран срещу чума
- Доказване чрез флуоресцентен метод на F1 антиген в клинична проба.
Класификация на случаите
Възможен: Случай с типична клинична картина
Вероятен: Случай с типична клинична картина и с лабораторни резултати за вероятен случай
Потвърден: Случай с типична клинична картина, който е лабораторно потвърден.

* Добавени в разширената дефиниция за надзор на случаите на СПИН за възрастни и подрастващи.

Приложение № 4
към
чл. 5, ал. 1

Книга за регистриране на заразните болести


по
ред
Име, презиме и фамилия на болния Възраст (за деца до 3 г. - в месеци) Адрес по место-
живеене
Заболял на
(дата)
Прегле-
дан за първи път на
(дата)
Категория на случая: Дата на изпра-
щане или получа-
ване на бързото известие
Дата и място на хоспи-
тализа-
цията
Изход от заболя-
ването
Забе-
лежка
възмо-
жен
вероя-
тен
потвър-
ден
заразо-
носител

Приложение № 5
към
чл. 5, ал. 2

ПРАВИЛА
за водене на Книгата за регистриране на заразните болести

1.За всяко заразно заболяване се определят страници от книгата.
2. В графа "Категория на случая" се вписва датата, на която случаят е бил класифициран в съответната категория - възможен, вероятен, потвърден и заразоносител.
3. При промяна в диагнозата се процедира по следния начин:
- ако променената диагноза е на заболяване, подлежащо на регистрация, данните за случая се прехвърлят на съответната страница на даденото заболяване, като в графа "Забележка" и на двете места се отбелязва номерът на страницата, откъдето (където) са пренесени данните;
- ако променената диагноза е на заболяване, неподлежащо на регистрация, целият ред се подчертава, като в графа "Променена диагноза" се записва новата диагноза, поради която случаят се снема от учет.
4. При заболяванията в категория "Потвърден" в графа "Забележка" се записват резултатите от лабораторните изследвания, дали основание за промяна категорията на случая.
5. В графа "Заразоносител" се вписват случаите, които са открити само като заразоносители. В случаите, когато при регистриран като заразно болен пациент след преболедуването се докаже заразоносителство, това се вписва в графа "Изход от заболяването".
6. В случаите, когато ОПЛ получи Бързо известие или друго съобщение за заразно заболяване на свой пациент, открит в друго лечебно заведение, той го регистрира в Книгата за заразни заболявания. За целта в графа "Забележка" се вписва лечебното заведение, съобщило случая.

Приложение № 6
към
чл. 8

БЪРЗО ИЗВЕСТИЕ
за случай на болен (възможен,
вероятен, потвърден),
заразоносител или починал
от заразно заболяване
Диагноза .............................................................................................
възможен; вероятен; потвърден случай
Име, презиме, фамилия ....................................................................
................................................................................................... М / Ж
Дата на раждане ................................................................................
навършени години ...............................................................................
Местоживеене гр./с. ...........................................................................
Адрес ....................................................................................................
Професия .............................................................................................
Месторабота ........................................................................................
Дата на последно посещение в колектива .........................................
Заболял: Населено място ...................................................................
Дата ......................................................................................................
Преглед за първи път по повод заболяването
А. Населено място ..........................................................................
Б. Дата .................... Лечебно заведение .....................................
В. Първоначална диагноза ............................................................
Болният е открит: активно .................................................................
Пасивно ................................................................................................
Уточнена диагноза ................................................. Дата ...................
Лечебно заведение ..............................................................................
Потвърждаване на диагнозата резултати
А. Изследване ..................................................................................
Б. Параклиника ...............................................................................
В. Патологоанатомия ......................................................................
Болният е:
оставен в дома си .................................................................................
хоспитализиран в ............................................. Дата ...........................
А. Населено място .....................................................................
Умрял Б. Дата .......................................................................................
В. Лечебно заведение ..............................................................
Проведена имунизация срещу заболяването:
А. Имунизация 1............... 2 ............... 3 ..................
Б. Реимунизация 1.............. 2 ................
Контакт с болен със същата диагноза:
ДА Име на болния ..............................................................................
Дата на контакта .........................................................................
НЕ
Контактни на този болен:
В дома ................................................................................................
В колектива ........................................................................................

ДО ......................................................
...........................................................
...........................................................
(наименование и адрес на
заведението, до което се изпраща)
ИЗПРАЩА:
Открил заболяването: ........................................................................................
..............................................................................................................................
(име, фамилия и длъжност)
Лечебно заведение: ...........................................................................................
Адрес: ..................................................................................................................
Дата: ........................ Подпис: ..........................

Приложение № 7
към
чл. 10

.............................................................................................................................
лечебно заведение за болнична помощ
.............................................................................................................................
отделение (клиника)

СЪОБЩЕНИЕ
за хоспитализирани/изписани болни от заразни болести

Име,
презиме
и фамилия
Възраст Адрес Диагноза ОПЛ
Месторабота
1
2.
3.
...
...
Дата: .......................................
(име, фамилия и подпис)
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив