АЗ: Безработицата се увеличава до 11% през октомври

16.11.2012 | 12:25
по статията работи: Петя Бързилска
На работа през октомври са постъпили 18 139 безработни
АЗ: Безработицата се увеличава до 11% през октомври

Безработицата се увеличава с 0,4 на сто спрямо предходния месец септември (10,6%) и достига 11% през октомври тази година. В бюрата по труда са регистрирани 361,9 хил. безработни. Това показват данните на Агенцията по заетостта (АЗ).

Приключването на сезонната заетост обичайно повишава безработицата в страната, коментират от Агенцията.

Безработните в бюрата по труда се увеличават. Същевременно, с приключването на активния сезон, търсенето на труд на първичния пазар е намаляло.

Данните на НСИ, публикувани в началото на ноември, показаха, че безработицата през третото тримесечие на тази година е нараснала с 1,3% на годишна база до 11,5%, като без работа са били 392,9 хил. души.

По-съществено през месеца се увеличават освободените от работа лица от сферата на хотелиерството и ресторантьорството (с 1 551 лица), от транспорта (с 868 лица), от търговията (със 760 лица) и от селското стопанство (с 455 лица), основно, поради освобождаване на сезонни работници.

При държавното управление ръстът на останалите без работа е 1 035 лица, като голяма част от освободените в тази дейност са лица, приключили участието си в схема „Развитие” на ОП „Развитие на човешките ресурси”, в която общините са основни работодатели.

Същевременно, през месеца намаляват освободените от областта на образованието и административно-спомагателните дейности.

Прогнозите за нивата на безработица към края на текущата година се движат около и над 12 на сто. Икономистите от Центъра за икономическо развитие очакват безработицата в края на 2012 г. да достигне 12%, а Европейската комисия прогнозира ниво на безрабитица в рамките на 12,7%. за настоящата година. Международният валутен фонд очаква безработицата у нас за 2012 г. да стигне 12,5%.

На работа през октомври са постъпили 18 139 безработни. Трудовите  посредници са осигурили заетост или са съдействали да започнат работа на първичния пазар на 12 103 човека. Постъпилите на работа на първичния пазар са  с 1 200  лица повече спрямо октомври 2011 г. По схеми  на ОП „Развитие на човешките ресурси” и по програми и мерки за заетост от Националния план за действие по заетостта на работа са постъпили 6 036 лица.

В бюрата по труда на първичния пазар през октомври са заявени 8 591 свободни работни места. Най-много места са заявени от преработващата промишленост (2 245), от търговията (1 471), от административни и спомагателни дейности (691), от хотелиерството и ресторантьорството (510), от строителството (509), от операции с недвижими имоти (504) и др. По схеми  на ОП „РЧР” през месеца са заявени 11 900 работни места, а по програми за заетост – близо 700 места.

За безработните младежи до 29 години общо по схеми и програми са обявени около 5 600 работни места: по схема „Първа работа” – почти 3 200 места, по схема „Създаване на заетост на младежите чрез осигуряване на възможност за стаж” – над 1 900 места, а по Националната програма „Старт на кариерата” заявените места са около 490. По схема  „Подкрепа за заетост” са заявени  повече от 6 800 работни места.

Вчера социалният министър Тотю Младенов заяви, че младежката безработица е намаляла с 2 на сто през третото тримесечие на тази година спрямо второто.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 20.03   1413 г. – Хенри V става крал на Англия. 1792 г. – Законодателното събрание на Франция официално одобрява използването на гилотината за екзекутиране. 1808 г....