Био храните съдържат 60% повече антиоксиданти

18.07.2014 | 20:15
по статията работи: Мина Стойчева
Съдържанието на пестициди в тези продукти е четири пъти по-ниско
Био храните съдържат 60% повече антиоксиданти

Био храните и конкретно плодовете, зеленчуците и житните такива култури съдържат 60% повече антиоксиданти, отколкото не-био растенията. Това показва изследване на Нюкасълския университет, публикувано в British Journal of Nutririon.

Консумирането на био плодове, зеленчуци и житни, както и на храните, произведени от тях води до приемането на допълнителни антиоксиданти, което е равно на 1-2 допълнителни порции плодове и зеленчуци на ден“, обяснява професор от университета в Нюкасъл, който е ръководител на изследването.

Анализът е показал, че начинът на отглеждане и производството на растителните култури се отразява върху тяхното качество. Той доказва, че увеличеното количество на набавени антиоксиданти не води до повишаване на консумираните калории.

Заедно с това според изследването съдържанието на пестициди в не-био земеделските култури е четири пъти по-високо. Пробите са показали, че тяхното количество в биологичните растения не надвишава 10%. Концентрацията на отровният метал кадмий в тези култури е 48 на сто по-малка от тази в не-биологичните такива. Съдържанието на азот също е значително по-ограничено в био-храните.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 20.12   1604 г. – отпечатан е първият екземпляр на книгата Дон Кихот от Мигел де Сервантес – първия бестселър в историята, пуснат в продажба на 16 януари 1605. 1699 г....