България може да загуби евросредства

18.04.2013 | 17:01
по статията работи: Петя Бързилска
Страната ни е отчела положителни ефекти от политиката на сближаване по отношение на заетостта, се казва в доклад на ЕК
България може да загуби евросредства

Шест страни, сред които и България, може да загубят част от предвидените за тях европейски средства, ако не ускорят усвояването им. Това гласи стратегически доклад на Европейската комисия (ЕК) за кохезионната политика.

Нивото на разплатените средства по европейски проекти е особено ниско в Румъния, България, Чехия, Унгария, Малта и Италия, информира БНР.

Расте рискът при липса на подходяща мобилизация значителна част от средствата, предвидени за тези страни, да бъдат загубени, гласи докладът.

Включената в него графика показва, че изоставането е най-голямо в Румъния – с едва около 15 на сто разплатени разходи, следва България с под 30%.

Данните за повечето страни са до края на 2011 година, уточняват от Европейската комисия. Сегашните оперативни програми приключват през 2015 г. и все още има време да се ускори работата по проектите, добавят от европейската институция. 

Докладите, представени от 27-те държави членки в края на 2012 г., главно въз основа на данни от 2011 г., дават на Комисията възможност да докладва за първи път относно напредъка при постигането на крайни продукти и резултати по време на програмния период и да насочи вниманието към важни и навременни послания относно потенциала на политиката на сближаване за икономическото възстановяване на ЕС, съобщават от ЕК.

България е отчела положителни ефекти от политиката на сближаване по отношение на заетостта, икономическата активност, брутния вътрешен продукт на глава от населението, производителността на труда и дела на хората, които има достъп до водопровод и канализация, се посочва в доклада за страната ни.

Посредством трите си фонда — Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР), Европейския социален фонд (ЕСФ) и Кохезионния фонд, ЕС инвестира в 27-те държави членки 347 млрд. евро за периода 2007—2013 г. Това представлява 35% от общия бюджет на ЕС за същия период (975 млрд. евро).

"Стратегическият доклад на ЕК очертава напредъка на всяка страна към постигането на целите на ЕС, които са в съответствие с целите на стратегията „Европа 2020“. Тя насърчава държавите членки да направят оценка на постиженията в ключови стратегически сектори, като например научните изследвания и иновациите, железопътния транспорт, енергетиката, изграждането на капацитет, устойчивия градски транспорт, създаването на работни места и повишаването на квалификацията.

От ЕК отчитат напредък в определени направления за страните от ЕС. Те са постигнати в резултат на инвестициите по Европейския фонд за регионално развитие, Кохезионния фонд и Европейския социален фонд.

За ЕС като цяло те включват:

  • още 1,9 млн. души разполагат с широколентов достъп до интернет;
  • още 2,6 милиона души имат достъп до водоснабдителни услуги, а още 5,7 милиона души ползват резултатите от проекти в областта на отпадъчните води;
  • построени са 460 km пътна и 334 km железопътна инфраструктура по TEN-T; също така
  • 2,4 млн. души са намерили работа с помощта на Европейския социален фонд.

Иновациите и малкият бизнес получават сериозна подкрепа по линия на политиката за сближаване, като в бъдеще се очакват още по-впечатляващи резултати. До този момент:

  • са направени инвестиции в 53 240 проекта в областта на изследователската и развойната дейност и в 16 000 проекта за сътрудничество между предприятията и научноизследователските организации;
  • подкрепа получиха и 53 160 новосъздадени фирми.

Като се имат предвид оползотворяването  на средствата и стартираните проекти, в доклада се очертават следните тенденции:

  • значително увеличение на броя на подпомогнатите лица в областта на заетостта — от около 10 милиона годишно преди 2010 г. до около 15 млн. годишно за периода след това; и
  • значително подобряване на резултатите от 2010 г. насам в областта на подкрепата за МСП: почти 400 000 нови работни места (половината от тях са създадени през 2010—2011 г.), включително 15 600 работни места за изследователи и 167 000 работни места в МСП.
Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 20.09   622 г. – Мохамед и негови последователи се преселват от Мека в Медина, което е начало на арабското летоброене. 1378 г. – С избирането за Климент VII за...