Българският капиталов пазар - грешен имидж и липса на ликвидност

19.05.2010 | 12:44
по статията работи: Петър Чернев
Листването на енергийни дружества с държавно участие може да върне интереса на чуждите инвеститори
Българският капиталов пазар - грешен имидж и липса на ликвидност

Състоянието на българския капиталов пазар е много лошо. То напомня на правата линия, която се отчита при смъртта на даден човек. По-нататъшното му развитие се спъва от грешния имидж на страната и липсата на ликвидност. Около това мнение се обединиха участниците в първия панел "Капиталов пазар" на форума "Шумът на парите", който се провежда днес в столичния хотел "Шератон" с медийното партньорство на Econ.bg.

Според данни, представени от Николай Ялъмов - председател на борда на директорите на финансовата група "Капман", българският капиталов пазар се е възстановил на 14-16% в сравнение със състоянието си преди кризата и след това е спрял. В същото време турският пазар се е възстановил на 102%, този на Гърция - с над 30% преди вторичната криза, този на Унгария - на 75% и т.н.

Като причина за тези данни Ангел Рабаджийски - изпълнителен директор на "Карол", посочи липсата на ликвидност, липсата на атрактивни дружества на нашата борса, както и липсата на възможност за провеждане на къси сделки. В своята презентация той представи данни, според които през 2008 г. на БФБ-София са били извършени 800 хил. сделки, през миналата - 2009 г. - 400 хил., а до месец април тази година е отчетен нов спад от 64% в сравнение със същия период на миналата година.

Положението ще остане такова, докато държавата не насочи очите на инвеститорите към нашата страна, прогнозира Рабаджийски. Като примери за държавна намеса беше посочено листването на атрактивни компании с държавно участие на борсата - в това число и енергийни дружества.

От своя страна Илиян Скарлатов - изпълнителен директор на KBC Securities България, изтъкна, че чужденците масово не са добре запознати с условията и макрорамката на Българската фондова борса. Като примери той даде това, че страната ни се слага в една категория с Румъния, чиято борса е три пъти по-голяма, както и спекулациите, че валутният борд може да падне.

В момента на БФБ-София чужденците чакат българските инвеститори да направят първата крачка и обратно. В резултат от това нищо не се случва, коментира още Скарлатов. Той добави, че това ще е така, докато не бъдат листнати нови компании, които могат да привлекат чуждестранния интерес.

Още от форума "Шумът на парите":

Взаимните фондове са твърде малко у нас

Трябва да се създаде застрахователна култура на българите

Банковите печалби не стимулират външни инвестиции в системата

E. Вучков: Цената на ипотечния кредит е на ниво от 2006 г.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 26.01   1340 г. – Кралят на Англия Едуард III е обявен за крал на Франция. 1500 г. – Испанският мореплавател и конкистадор Висенте Пинзон става първият европеец стъпил...