ЕК одобри финансирането проекта за суперлазера ЕLI

21.04.2011 | 11:49
по статията работи:
Проектът ELI се определя като първият от така наречените "големи проекти" в рамките на Оперативната програма за научни изследвания и иновации
ЕК одобри финансирането проекта за суперлазера ЕLI

Европейската комисия е одобрила финансирането на проекта за така наречения суперлазер ЕLI, който предстои да бъде изграден близо до Прага. Стойността му надхвърля 280 млн евро. Очаква се лазерът да заработи през 2014 г. Той ще подпомага изследванията и лечението на тумори, съобщава БНР.

Проектът ELI се определя като първият от така наречените "големи проекти" в рамките на Оперативната програма за научни изследвания и иновации, съобщават от чешкото министерство на образованието.

Част от проекта е изграждането на научноизследователски комплекс, в който ще работят водещи учени от цял свят. В разработването му са участвали 40 научни институции от 13 държави-членки на Европейския съюз.

Между технологиите и проектите, които се очакват от учените, са нови техники за лекарска диагностика, за радиотерапия и лечение на туморите, за изследване и изпитание на нови материали или за съхраняване на радиоактивните отпадъци. Повече от 2 милиарда евро има на разположение Чехия в подкрепа на финансирането на иновациите и научните изследвания в периода 2007-2013 година.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 26.06   363 г. – Римският император Юлиан Отстъпник е убит по време на отстъпването от Сасанидското царство; военачалник Йовиан е провъзгласен за император. 684 г. –...