Европа изпада в рецесия на раждаемостта?

09.05.2013 | 14:00
по статията работи: Петя Бързилска
Само 5 страни в ЕС отбелязват положителни тенденции в раждаемостта през 2012 г.
Европа изпада в рецесия на раждаемостта?

Пет страни в Европейския съюз - Ирландия, Великобритания, Франция, Исландия и Швеция – отбелязват положителни тенденции в раждаемостта през 2012 г., отчитат от европейската статистическа агенция „Евростат“. Останалите 22 страни, сред които и България, отчитат намаление на раждаемостта. Като основна причина за влошеното положение на Стария континент се приема икономическа криза, ударила Европа в годините след 2008 г.

Връзката между икономиката и динамиката на населението отдавна е в центъра на дискусиите, но все още е противоречива. Често се смята, че раждаемостта следва икономическия цикъл с няколко години закъснение, без обаче да има строго научно доказателство в подкрепа на тази теория.

Факт е обаче, че пикът на кризата през 2009 г. е съпътстван от стагнация в раждаемостта в няколко европейски държави, последван от отчетлив спад. Така през 2011 г. спад се наблюдава в 24 държави.

В доклада на Евростат се прави анализ на 31 европейски страни на базата на определени индикатори за икономическа рецесия. Нивата на раждаемостта се различават на база равнопоставеността на жените в обществото, дали имат работа, техния образователен ценз, както и дали са местни жители или имигранти. Получените данни показват, че върху някои групи икономическата може да е оказала по-сериозно влияние, отколкото на други.

Анализът показва, че общият коефициент на плодовитост в развитите страни на Западна Европа достига ниво над 1,70, докато за страните от Източна Европа коефициентът се движи между 1,20 и 1,50. За България той е 1,50, като зад нас се нареждат Унгария - 1,23, Румъния – 1,25, Латвия и Литва с по 1,30. Най-висок е коефициентът на плодовитост в Ирландия - 2,05, Исландия - 2,03 и Франция - 2,02.

По показател брой на живородени деца също се наблюдава спад. От началото на кризата се наблюдава спад, като за периода между 2008 и 2011 общият брой на живородените деца спада с 3,5% - от 5,6 на 5,4 млн. деца. Тенденцията се наблюдава в общо 26 от 31-те изследвани европейски държави.

Експертите от Евростат изчисляват, че през 2012 г. населението на 27-те държави членки на ЕС е наброявало около 507 млн. души и е трето по големина в света след това на Китай и Индия. Около 80 на сто от населението в градовете, като петте най-населени града са Лондон, Атина, Берлин, Мадрид и Рим.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 26.10   740 г. – Земетресение удря Константинопол и причинява много разрушения и жертви. 1185 г. – Втора българска държава: Избухва въстанието на Асен и Петър. 1582...