Колко още ще поскъпват горивата и храните?

14.08.2012 | 13:40
по статията работи: Петя Бързилска
Владимир Каролев: Цената на тока беше задържана по политически причини. Според Емил Хърсев с конкурентно земеделие ще имаме по-добри доходи
Колко още ще поскъпват горивата и храните?

Цената на тока беше задържана по политически причини. Това каза пред bTV икономистът Владимир Каролев. Очаквам не догодина, а по-рано да има още едно увеличение на цената на тока, защото т.нар. „зелена“ компонента не е отразена правилно. По думите му Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е направила грешка, за която си замълчава, като той очаква електрическите дистрибуторски компании и НЕК в бъдеще да изразят недоволство.

Според Каролев поскъпването на тока от 1 юли няма да стигне за покриване на преференциалните цени за „зелена“ енергия. Припомняме, че от посочената дата токът поскъпна драстично с 13%.

"Всяко зло за добро, бих казал“, заяви от своя страна финансистът Емил Хърсев по повод покачването на цените на горивата, храните и лошата икономическа ситуация, която се наблюдава в момента в България. "Има един показател, който все още не се коментира и ще даде отражение след три месеца – рязкото намаляване на износа на Китай, което означава потенциално повишаване на цените на индустриалните стоки, но не веднага. Това дава една възможност за производителите в страни като България", смята финансистът.

"Има възможност да печелим от това състояние на нещата и покачването на цените. Поскъпването на храните е световен проблем. Ще набляваме едно постоянно поскъпване на основните стоки“, каза още Хърсев.

"Държавата освен да обърка нещо, нищо друго не може да направи", каза още Каролев във връзка с това какво може да направи правителството относно повишаването на цените. Спорен него обявеното замразяване на цените на тока е „див популизъм'.

Според Каролев не е трябвало последното увеличение на тока да е през 2008 г., като предходното е било през 2005 г.

"Замразяването на цените е изкуствен процес", каза в тази връзка Хърсев. "Не сме в състояние да спрем един световен процес – само за година, ако се гледат основните храни, се вижда едно поскъпване от 20%, като много се коментира сушата в Щатите, наводненията в Латинска Америка, лошата реколта в Азия и Украйна", допълни той.

"Правителството трябва да се опитва да търси адаптация на българските производители към световните цени, а не да ги натиска отгоре, защото по този начин пречи на нормалното развитие на отрасъла. Само с конкурентно земеделие ние ще имам, не по-ниски цени, но едни по-добри доходи", смята Хърсев.

"Върху цените не може да влияе една малка държава“, каза от своя страна Каролев. "Търсенето и предлагането определят цените. Когато има повече търсене и по-малко предлагане, цените скачат и специално за земеделските основни суровини като царевица, соя и пшеница това е факт. Има увеличение на търсенето всяка година, защото все повече китайци и индийци ядат освен ориз повече зърнени храни", каза икономистът.

"Конкуренцията трябва да се стимулира“, заключи Каролев.

Той коментира също и факта, че през последните три години натрупаната инфлация е 7,3%. За сметка на това извън пенсионния сектор има 25% увеличение на доходите. Според него не може да се говори за толкова убийствен ръст на цените. По думите му убийствени са били скоковете на цените през 1996-1997 г. През последната година единствено през юли 2012 г. има някакъв ръст на инфлацията поради увеличение на цената на тока и някои храни, каза още той.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...